SiolNET. Avtomoto Zgodbe
6,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na mejnem prehodu s Hrvaško: zaradi strožjega nadzora pravi kolaps prometa?

6,03

termometer

 | Foto: Gregor Pavšič
Foto: Gregor Pavšič

Danes zjutraj smo za prehod slovensko-hrvaške državne meje potrebovali skoraj dve uri. Poostren nadzor nad osebnimi dokumenti na zunanji meji schengenskega območja že povzroča dolge čakalne vrste, ki jih na tranzitnih mejnih prehodih polni veliko tujih avtomobilov. Na udaru so tudi potniki na avtobusih, ki morajo z dokumentom peš do okenca.

Policija se ni motila, dolge čakalne vrste so že tu

Danes je začela veljati uredba Evropske unije, ki zahteva temeljitejši pregled ljudi ob prečkanju zunanjih držav Evropske unije oziroma schengenskega območja. Policija je že pred dnevi napovedala, da se bo nemogoče izogniti daljšim čakalnim dobam na najbolj tranzitnih in prometno obremenjenih mejnih prehodih. V to smo se danes zjutraj prepričali tudi sami, saj smo za izhod iz države na mejnem prehodu Obrežje čakali skoraj dve uri.

Video: Jutro na mejnem prehodu Obrežje

[video: 62505 / ]

Gneča na izhodu iz Slovenije, najhitreje čez mejo od zdaj tovornjaki?

Na avtocesti proti Zagrebu smo bili že okrog sedme ure zjutraj, torej približno sedem ur po začetku veljave omenjene uredbe. Pričakovali smo gnečo in poostren nadzor nad ljudmi, ki iz Hrvaške vstopajo v Slovenijo in na območje schengna, bilo pa je prav nasprotno.

Iz Zagreba proti Sloveniji je bila kolona vozil običajna, v smeri Zagreba pa je bila že zjutraj nekaj sto metrov dolga čakalna vrsta vozil. Uradni čas za prehod meje je po podatkih Darsa znašal uro in pol za osebne avtomobile. Tovornjaki so potrebovali le uro, avtobusi pa kar dve uri.

Že prvi dan so se potrdile črne napovedi, da nas na mejnih prehodih s Hrvaško zdaj čakajo bistveno daljše čakalne dobe. | Foto: Gregor Pavšič Že prvi dan so se potrdile črne napovedi, da nas na mejnih prehodih s Hrvaško zdaj čakajo bistveno daljše čakalne dobe. Foto: Gregor Pavšič

V družbi Slovencev, številnih zdomcev in naključnih voznikov smo bili skoraj dve uri

Premikali smo se po polžje. Minila je ura, nato tudi napovedana ura in pol. Avtomobilov je bilo vse več in nekaj jih je celo obrnilo ter se napotilo nazaj proti Ljubljani oziroma manjšemu mejnemu prehodu v Slovenski vasi oziroma Bregani. To so bili predvsem Slovenci, medtem ko so tujci čakali v vrsti na glavnem mejnem prehodu. Med njimi je bilo veliko vozil z nemškimi in švicarskimi registrskimi oznakami, saj so številni zdomci že začeli obiskovati svoje sorodnike v državah nekdanje Jugoslavije.

Mi smo na prehod meje čakali uro in 55 minut, postopek preverjanja enega osebnega dokumenta pa je znašal povsem znosni dve minuti. Dokument sta preverila tako slovenski kot tudi hrvaški policist.  

Po uri in 55 minutah smo prispeli do slovenskega in hrvaškega policista. Postopek sta opravila v dveh minutah. | Foto: Gregor Pavšič Po uri in 55 minutah smo prispeli do slovenskega in hrvaškega policista. Postopek sta opravila v dveh minutah. Foto: Gregor Pavšič

Po podatkih novomeške policijske uprave (PU) je mejni prehod za mednarodni cestni promet Obrežje ob lanskem velikem petku prestopilo približno 69 tisoč potnikov s približno 20 tisoč vozili. Mejo je tam v obeh smereh lani prestopilo nekaj manj kot 14,4 milijona potnikov, njihov promet pa se je glede na predlani okrepil za devet odstotkov.

Na obeh mejnih prehodih Obrežje in v bližnji Slovenski vasi je državno mejo lani prečkalo nekaj več kot 5,6 milijona motornih vozil. Promet osebnih avtomobilov se je povečal za šest odstotkov, mejo pa je prečkalo nekaj več kot 4,8 milijona osebnih vozil. Z dobrimi 83 tisoč prehodi se je za osem odstotkov okrepil tudi avtobusni promet. Mejo je v dnevnem povprečju v obeh smereh prečkalo 228 avtobusov.

Najbolj se je povečal promet tovornih vozil, in sicer s predlanskih nekaj več kot 564 tisoč prehodov na lanskih dobrih 710 tisoč, kar predstavlja 26-odstotno okrepitev.

Na mejnih prehodih Obrežje in Slovenska vas je lani mejo prestopilo nekaj manj kot 6,4 milijona potnikov, ki niso bili državljani Slovenije in EU.

Na mejnih prehodih na območju PU Novo mesto so od skupnega števila nekaj več kot 21 milijonov potnikov lani s čitalniki preverili približno desetino potniških dokumentov, so še sporočili z novomeške PU.

Zastoj na meji. | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Kako bo šele poleti?

Sodeč po današnjem jutru bo gneča ta konec tedna na mejnem prehodu velika in še nekoliko večja kot na mejnem prehodu Gruškovje. Zagotovo je na mestu vprašanje, kako bo videti promet prek mejnih prehodov v še bistveno bolj obremenjenem poletnem času. Najbolj na udaru bo avtobusni promet. Vsi potniki morajo na meji izstopiti in v gosjem redu hoditi do okenca, kjer jim preverijo osebni dokument.

Po pričakovanjih policije se bodo čakalne dobe še nekoliko okrepile, sicer pa največji promet pri prehajanju meje pričakujejo prihodnji četrtek in petek oz. z začetkom velikonočnih praznikov.

Vračanje proti Sloveniji:

 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 39
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin