Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
29. 4. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,13

6

Natisni članek

Ljubljana Urbani Atomoto Zeleni avtomoto

Petek, 29. 4. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Avtomobilska revolucija v Sloveniji: Ljubljana bo pred poletjem dobila električni "car sharing"

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,13

6

Ljubljana bo že pred poletjem kot prvo slovensko mesto dobilo električni "car sharing" oziroma možnost najema in uporabe avtomobila po potrebi. Dostop do avtomobila bo mogoč kar prek telefonske aplikacije. Odmik od klasičnega lastništva je eden glavnih trendov globalne avtomobilske industrije.

Kakšno je bistvo "car sharinga"?

"Car sharing" v dobesednem prevodu pomeni deljenje lastništva avtomobila in že več let predstavlja enega najpomembnejših razvojnih trendov v globalni avtomobilski industriji. Nov koncept lastništva, ki gre z roko v roki z mobilnostjo in stalno povezljivostjo, prinaša predvsem drugačen odnos do avtomobila. Ta za večino predstavlja drugo največjo naložbo v življenju, ki nas v povprečju mesečno stane več sto evrov, naš avtomobil pa večino tega časa miruje na parkirišču in izgublja vrednost od prvega dneva naprej.

"Car sharing" pomeni pravo nasprotje: avtomobil si lastimo le takrat, ko ga prek aplikacije na pametnem telefonu rezerviramo in uporabimo za vožnjo. S tem odpadejo tudi skrbi za točenje goriva (ali polnjenje baterije), vzdrževalni posegi na servisih, menjave pnevmatik in podobno. Ker je Slovenija majhna država, "car sharing" za razliko od večjih držav dejansko ni omejen le na največja mesta.

Slovenci smo po številu osebnih avtomobilov na 1000 prebivalcev blizu vrha Evropske unije. V Sloveniji je registriranih več kot milijon avtomobilov. Kako bo čez 10 ali 20 let? | Foto: Slovenci smo po številu osebnih avtomobilov na 1000 prebivalcev blizu vrha Evropske unije. V Sloveniji je registriranih več kot milijon avtomobilov. Kako bo čez 10 ali 20 let?

V Ljubljani bo sprva na osmih lokacijah na voljo 30 električnih avtomobilov

Po naših informacijah se bo tudi Ljubljana v nekaj tednih vpisala na zemljevid evropskih mest, ki ponujajo avtomobilski "car sharing". V slovenski prestolnici bo zaživela celo popolnoma električna shema avtomobilov, v kateri torej ne bo vozil s klasičnim bencinskim ali dizelskim motorjem. Prva faza delovanja sistema se bo predvidoma začela do meseca junija, torej še pred začetkom poletja. Avantcar, ki skupaj s podjetjem Comtrade razvija tovrstno tehnologijo, bo sprva v Ljubljani zagotovil delovanje sistema s 30 električnimi avtomobili različnih znamk in bodo uporabnikom na voljo na osmih različnih lokacijah. Zaradi majhnih razdalj in velikega števila polnilnic so pri "car sharingu" v Sloveniji uporabni tudi električni avtomobili. Ti zdaj niso več rezervirani le za mesta. | Foto: Zaradi majhnih razdalj in velikega števila polnilnic so pri "car sharingu" v Sloveniji uporabni tudi električni avtomobili. Ti zdaj niso več rezervirani le za mesta.

Začetno delovanje bo namenjeno tudi razvojnemu testiranju, saj se bo skupaj z uporabniki sistem nadgrajeval in razvijal. Pozneje ni izključena niti širitev ponudbe v druga večja slovenska mesta in tudi prestolnice v naši soseščini, na primer v Zagreb. Za zdaj so v načrtu le električna vozila, kar bi bila posebnost slovenskega "car sharinga". Prav zaradi omenjenih kratkih razdalj in vse večjega števila hitrih polnilnic je električna energija v Sloveniji tudi na tem področju dostojna alternativa fosilnim gorivom.

Iskanje in rezervacija avtomobila, odklepanje ter negotovinsko plačilo z aplikacijo

Osnovni vmesnik delovanja sistema bo aplikacija za pametne telefone, kar je torej podoben princip preglednega delovanja, kot ga je v svetu že ubral sistem prevozov Uber. Registrirani uporabnik bo na zemljevidu videl lokacije s prostimi avtomobili ter podatke o količini električne energije v njegovi bateriji. Avtomobil bo lahko rezerviral na daljavo in nato z aplikacijo na enem izmed uradnih postajališč avtomobil tudi prevzel, odklenil in najbrž celo zagnal motor.

Plačilo je negotovinsko, cena pa upošteva čas najema in prevoženo razdaljo. Cene za zdaj še niso uradno znane in natančno določene, v vsakem primeru pa bodo morale biti konkurenčne strošku klasičnega lastništva avtomobila ali mestnim prevozom s taksijem.

Dobiti avtomobil le takrat, ko ga resnično potrebujemo. V mestih bodo na uradnih lokacijah zagotovljena tudi parkirišča. | Foto: Dobiti avtomobil le takrat, ko ga resnično potrebujemo. V mestih bodo na uradnih lokacijah zagotovljena tudi parkirišča.

Ali Slovenija potrebuje avtomobilsko shemo "car sharing"?

  • Da - to je neizbežen proces razvoja avtomobilizma v svetu, Slovenija je zanj primerna država
    73,89 %
    1211 glasov
  • Da - vkolikor bodo cene konkurenčne v primerjavi s stroškom lastništva avtomobilov ali prevozov s taksijem
    17,57 %
    288 glasov
  • Ne - raje imam v lasti svoj avtomobil
    8,54 %
    140 glasov
Oddanih 1639 glasov

Število uporabnikov "car sharinga" letno naraste za 30 odstotkov

Slovenski "car sharing" je predvsem odsev trendov v avtomobilski industriji, ki se sicer v popolnosti še ne bodo odvili jutri, vsekakor pa so se pomembni premiki že začeli dogajati. Indicev, da morda že danes svetovna prodaja avtomobilov dosega svoj maksimum in da bodo morali tudi tradicionalni avtomobilski proizvajalci najpozneje v nekaj letih povsem spremeniti temelje svojega poslovanja, v svetu ne manjka.

Če danes različne sheme delitve lastništva avtomobila, med katere sodi tudi Uber, uporablja okrog pet milijonov ljudi, bodo po napovedih analitikov sheme do leta 2020 dosegle že raven 25 milijonov uporabnikov. Iste raziskave ugotavljajo, da vsak avtomobil, ki vstopi v shemo  "car sharinga", s cest umakne od sedem do devet avtomobilov s tradicionalnim enim lastnikom. Danes je v različne sheme vključenih okrog 90 tisoč avtomobilov, a leta 2020 bi jih bilo že milijon.

Car2Go je najbolj znana shema "car sharinga", ki jo je ustanovil nemški koncern Daimler. | Foto: Car2Go je najbolj znana shema "car sharinga", ki jo je ustanovil nemški koncern Daimler.

General Motors z lastno shemo  "car sharinga" napovedal novo usmeritev

Že pred leti sta na področje  "car sharinga" resno vstopila Daimler s shemo Car2Go in BMW s shemo Drive Now. Letos se jima je kot tretji največji proizvajalec avtomobilov na svetu pridružil tudi General Motors (GM). V shemo Maven so vložili 500 milijonov ameriških dolarjev (440 milijonov evrov) in storitev je jasna napoved njihove avtomobilske prihodnosti. Maven je namreč zdaj na voljo le študentom univerze Ann Arbor v Michiganu. Tam so za njihove avtomobile rezervirali 21 parkirnih mest, kjer študenti do vozil pridejo s pomočjo pametnega telefona. Vsak študent s pomočjo vgrajenih infozabavnih sistemov, kot sta Car Play ali Android Auto svoj digitalni svet prinesejo s seboj v avtomobil. Cena najema, ki vključuje tudi zavarovanje in gorivo, znaša šest dolarjev (5,2 evra) na uro.

Maven je seveda le prvi temelj nove platforme GM, ki se bo širila proti širši skupini uporabnikov in v druga mesta. GM je z novim električnim boltom (v Evropi opel ampera) poleg Tesle Motors za zdaj napovedal najbolj konkreten in vsakdanje uporaben električni avtomobil.

General Motors je v svojo lastno shemo Maven vložil kar pol milijarde ameriških dolarjev. | Foto: General Motors je v svojo lastno shemo Maven vložil kar pol milijarde ameriških dolarjev.

Tradicionalni proizvajalci morajo odgovoriti s spremembami tudi zaradi grožnje gigantov IT

Še bolj dolgoročna napoved avtomobilske prihodnosti pa poleg "car sharinga" prinaša še samostojno vozeče avtomobile. Na zemljevid avtomobilske industrije nameravata vstopiti giganta IT Google in Apple, zato se klasični proizvajalci pospešeno pripravljajo tudi na njune načrte. Ford je na primer razvil lasten infozabavni sistem (alternativa Car Playu in Android Autu), ki ga bo prevzela predvidoma tudi Toyota. BMW, Mercedes in Audi so skupaj kupili ponudnika zemljevidov Here, saj v prihodnje nočejo biti odvisni od Googlovih zemljevidov.

Še dvomite, da je avtomobilska industrija pred pomembnimi tektonskimi premiki?

Ne spreglejte