Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 9. 2009,
14.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 9. 2009, 14.36

8 let

Tragična smrt rekorderja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
28. januarja 1938 je med poskusom, da bi dosegel novi rekord v hitrosti vožnje z avtomobilom, umrl nemški avtomobilski dirkač Bernd Rosemeyer.

Oktobra 1909 rojeni Rosemeyer je v tridesetih letih dvajsetega stoletja veljal za največji talent, ki je kdaj sedel za krmilom dirkalnega avtomobila. Z dvaindvajsetimi leti je začel dirkati z motocikli ter za NSU in DKW osvojil nekaj nacionalnih prvenstev. Leta 1935 je prešel na avtomobile in dirkal za Auto-Union. Že v prvem letu je z nerodnim in predimenzioniranim avtomobilom požel nemalo občudovanja in prvič zmagal na dirki v Brnu. Leta 1936 je postal evropski prvak, v sezoni osvojil sedem zmag, zasenčil ekipnega kolega Stucka ter za seboj je puščal uglednejše nasprotnike, kot so bili Carraciola, Nuvolari in von Brauchitsch.

Izrazit individualist

Bernd Rosemeyer je bil zasebno izrazit individualist, kar je kazal tudi v vožnji. Vozil je na skrajnem robu svojih in avtomobilskih zmogljivosti ter ovinke premagoval veliko hitreje in pogumneje od nasprotnikov. Poleg tega je popolnoma nadzoroval tehniko in s težko obvladljivim avtomobilom s 16-valjnim motorjem v zadku, ki ga je za Auto-Union razvil Ferdinand Porsche, tudi v sezoni 1937 nizal zmage.

Prvi čez 400 km/h

Rosemeyer je bil tudi prvi voznik, ki je na navadni avtocesti presegel hitrost 400 km/h. Konec tridesetih let so nemški nacistični voditelji namreč spoznali veliko propagandno vrednost hitrostnih rekordov na novih avtocestah ter jih zelo podpirali. Hitrosti so se v le nekaj letih povečale za več kot 100 km/h in dosegale vrhunce avtomobilskih zmogljivosti. Največja tekmeca sta bila Auto-Union in Mercedes-Benz. Rosemeyer je z auto-unionom oktobra 1937 dosegel hitrost 406,32 km/h, Rudolf Carraciola pa je 28. januarja 1938 na avtocesti Frankfurt-Darmstadt-Heidelberg z mercedesom dosegel hitrost 432,692 km/h.

Nesrečna vožnja

Rosemeyer pa se je s svojim auto-unionom še isti dan lotil izboljšave rekorda. Ni mu uspelo, saj je pri hitrosti 432 km/h njegov avto zašel v zračni vrtinec, ki ga je dvignil in razbil ob cesti. Bernd Rosemeyer je bil takoj mrtev. Nacisti so tudi njegovo smrt izrabili za propagandne namene in mu kljub nasprotovanju družine priredili državniški pogreb z vojaškimi častmi.

Ne spreglejte