Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 10. 2010,
12.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 12. 10. 2010, 12.18

7 let, 12 mesecev

Občasna avtomobilska tovarna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nemška tovarna NSU je vedno slovela predvsem po motociklih, občasno pa se je spustila tudi v avtomobilizem, ki je bil nazadnje tudi usoden zanjo.

Šivalni stroji in kolesa

Kot marsikatera druga avtomobilska tovarna je NSU v zgodnjih osemdesetih letih devetnajstega stoletja začel najprej izdelovati šivalne stroje, potem pa kolesa. Nekoliko pozneje je izdeloval šasije za Daimler, leta 1901 je izdelal prvi motocikel in se do tridesetih let dvajsetega stoletja razvil v eno največjih tovarn motociklov na svetu.

Avtomobilizem po potrebi

Leta 1905 je NSU po licenci belgijske tovarne Pipe izdelal tudi prvi avtomobil, v katerega pa je vgradil lastna motorja – štirivaljnega in šestvaljnega. Pred prvo svetovno vojno je izdeloval tudi tovornjake. Po vojni je začel izdelovati precej uspešne majhne avtomobile s štirivaljnimi motorji, ki pa se zaradi gospodarske krize niso dobro prodajali, zato je proizvodnjo kmalu opustil in se osredotočil na motocikle. Takrat je polovico tovarne v Neckarsulmu odstopil Fiatu ter po pogodbi izdeloval Fiatove modele, ki so bili znani kot NSU-fiati.

Ljudski avtomobil

Po koncu krize v tridesetih letih se je tovarna spet podala v avtomobilske vode in pri Ferdinandu Porscheju naročila razvoj poceni "ljudskega avtomobila", ki pa ga je zaradi cvetoče prodaje motociklov kmalu opustila. Porsche je svoje izkušnje iz sodelovanja z NSU-jem pozneje izkoristil pri razvoju volkswagna.

Ponovni začetek

NSU se je izdelave avtomobilov spet lotil šele leta 1958, ko je predstavil prinz, majhen avtomobil z zračno hlajenim motorjem v zadku, ki je bil precej uspešen in se je v proizvodnji z različnimi prenovami obdržal vse do začetka sedemdesetih let. NSU je tedaj začel sodelovati tudi z izumiteljem rotacijskega motorja Felixom Wanklom. Novi motor so leta 1964 prvič vgradili v kabrioletno različico prinza wankel spyder.

Usodni spodrsljaj

Leta 1967 je bil predstavljen "pravi" avtomobil z Wanklovim motorjem NSU Ro80 – uglajena športna limuzina srednjega razreda, ki je navdušila avtomobilsko občinstvo, ki ji je podelilo naslov evropskega avta leta 1967. Imela pa je usodno pomanjkljivost. Motorji so se namreč hitro izrabljali, zato je morala tovarna pod jamstvom opraviti veliko dragih popravil. Čeprav so težave z zanesljivostjo kmalu odpravili, si Ro80 ni nikoli več povrnil ugleda, zato se je z vsega 37.398 izdelanimi primerki izkazal za precejšnjo polomijo. V polom je za seboj potegnil tudi motociklistični oddelek. Celotno tovarno NSU je leta 1969 končno prevzel Volkswagen.

Ne spreglejte