Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
23. 8. 2014,
22.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 23. 8. 2014, 22.06

8 let

90 let od dneva, ko je Vrhnika odmevala od "motorskih eksplozij"

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na današnji dan pred 90 leti je Vrhnika gostila prvo samostojno avtomobilsko dirko v Sloveniji. "Vrhnika odmeva od motorskih eksplozij," so vzhičeno zapisali poročevalci. Na dirki tisoč gledalcev.

Prve avtomobilske dirke organizirala ljubljanska sekcija avtomobilskega kluba SHS

Pred 90 leti so bili v Sloveniji dokaj redki še avtomobili, kaj šele organizirane dirke z njimi. Avstrijski avtomobilski klub je pred prvo svetovno vojno v Sloveniji sicer dvakrat gostoval s svojo Alpsko vožnjo oziroma Alpenfahrtom, toda v 20 letih so se ob številnih političnih spremembah slovenski avtomobilisti šele dobro organizirali. Takratna ljubljanska sekcija takratnega avtomobilskega kluba države SHS pa je nato v dveh letih izpeljala dve športni prireditvi, ki sta naznanili začetek razvoja športnega avtomobilizma tudi na našem področju.

Poročevalci pred 90 leti osupli nad avto-moto dirkami

Dan pred dirko so na vrhniškem klancu, ki je bil takrat seveda še makadamski, izpeljali treninge. Vozili so tako avtomobilisti kot motoristi, razlike med nastopajočimi so bile zelo majhne.

"Vrhnika, ta prijazni trg ob zapadnem koncu ljubljanskega barja, znan izza davnih dob kot rimski Nauportus, odmeva od motorskih eksplozij. Jek gozdnatih pobočjih pošilja glasove in šume dalje, da se ponekod združujejo v veličastno in fantastično simfonijo. Kakor proslava človeškemu umu se ti zdi ta simfonija, umu, ki si je ukrotil silo narave ter jo obvladal. Mali motorji s tihim šelestom odbrze, šelest se stopnjuje v šum in brnjenje ter že ga vidiš na vrhu prve serpentine," so s treningov poročali v časniku Slovenski Narod.

Častna pokroviteljica dirke je bila kraljica Marija

Od štarta do cilja je bil napeljan telefon, rezultate pa so razglašali z megafonom. Gledalce so napotili do dveh glavnih razglednih točk ob progi. Opozarjali so jih, naj upoštevajo navodila redarske službe.

Cesta po vrhniškem klancu se je zaprla ob 15. uri in dirka se je lahko začela. Na štartu dirke se je zbralo kakšnih tisoč gledalcev, ki so na prizorišče prispeli večinoma z avtomobili in motorji. Poročevalci so bili navdušeni nad odzivom na gorsko dirko, katere glavni pokrovitelj je bila kraljica Marija.

Z motorjem tri sekunde hitreje kot z avtomobilom

Najhitrejši čas je med avtomobilisti postavil Josip Jurca iz Postojne, ki je z dirkalnim fordom progo prevozil v šestih minutah in devetih sekundah. Tisti dan je bil na vrhniškem klancu od Jurce hitrejši le motorist Viktor Barešič, ki je z indianom postavil za tri sekunde boljši čas.

"Dirka, ki se je začela točno ob napovedani uri, je sijajno uspela. Ves aparat je deloval brezhibno, proga je bila v izbornem stanju in dobro zastražena. Končala se je brez vsake nezgode in v popolnem redu," je poročilo z vrhniške dirke sklenil Slovenski Narod.

Dva dni po dirki so v tem časniku objavili tudi oglas Fordovega prodajalca z Dunajske ceste v Ljubljani, kjer so izpostavili svoj najhitrejši avtomobilski čas na vrhniški dirki.

Ne spreglejte