Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 3. 2017,
9.50

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mazda Slovenija

Natisni članek

Mazda advertorial

Petek, 24. 3. 2017, 9.50

2 meseca, 1 teden

Od zamaška do radikalnih motorjev, povišanega utripa in zanesljivosti

Mazdina tehnična pot: od boga modrosti do avtomobilske popolnosti #foto

Vsebino omogoča Mazda Slovenija
Mazdina tehnična pot - advertorial | Foto Mazda

Foto: Mazda

Kdo danes ne pozna japonske Mazde, ki je ime dobila po staroperzijskem bogu modrosti, bistroumnosti in harmoniji? Vse to so več kot uspešno prelili tudi v svoje avtomobile. Prehojena tehnična pot inženirjev je voznike Mazde pripeljala do vozne popolnosti, za volan avtomobilov, ki so sinonim zanesljivosti.

Mazda banner | Foto: Mazdi nadenejo ime po bogu

Mazdina tehnična pot - advertorial | Foto: Mazda Foto: Mazda Leta 1920 je bilo v Hirošimi ustanovljeno podjetje Toyo Cork Kogyo, ki je prvotno izdelovalo zamaške. Predsednik Jujira Matsuda je njihovo proizvodnjo kmalu nadomestil z uvedbo strojegradnje, leta 1930 pa je Matsuda že začel razvijati motorizirane trikolesnike in rodila se je Mazda. Ime ji je nadel po staroperzijskem bogu Ahura Mazda, ki velja za boga modrosti, inteligence in harmonije.

Pri iskanju primernega imena podjetja je pomembno vlogo imelo tudi dejstvo, da se Matsuda v japonščini izgovarja podobno kot Mazda. Njena stilizirana črka M je zdaj v obliki kril, ki predstavljajo razgibano pot v prihodnost, Mazdina nova oblika "KODO – duša gibanja" pa dviguje srčni utrip kot nikoli do zdaj.

KODO – duša gibanja #video

KODO – duša gibanja je pristen odraz filozofije Jinba Ittai: konj in jezdec kot eno. Naši oblikovalci, očarani nad eleganco in osredotočeni na ustvarjanje neločljive vezi med voznikom in avtomobilom, so si neumorno prizadevali in zasnovali filozofijo oblikovanja, ki uteleša dinamično in vitalno lepoto. To se kaže tako pri notranjosti kot tudi zunanjosti vozil, ta energija gibanja pa se prenaša na vse opazovalce in v njih vzbudi neustavljivo željo po vožnji.

Pogumna znamka, ki podpira drznost inženirjev

Mazda je v dolgih letih obstoja s številnimi unikatnimi rešitvami, tehnologijami in končnimi modeli dokazala, da spada med tiste avtomobilske proizvajalce, ki razumejo in podpirajo inženirsko drznost ter razvoj. Spomnite se samo Mazdinega dirkalnika 787B, ta je še vedno edini bolid, ki je na legendarni dirki 24 ur Le Mansa zmagal z rotacijskim oziroma wanklovim motorjem.


Zakaj izbrati Mazdo?


Mazda je s tehnologijo Skyactive znova pokazala inženirski pogum in se stvari lotila drugače. Dejstvo, da se pri njih temelji začnejo pri štirih valjih, da zmogljivost narašča linearno, da motor zrak zajema brez hitro vrtečih se lopatic in se zvezno zavrti na zgornjo mejo vrtljajev brez "turboluknje" ter ponuja celo več navora in prožnosti v srednjem območju delovanja, temelji na tako imenovanem rightsizingu, s katerim Japonci rokavico učinkovitosti vračajo množici tekmecev, vozniku pa avtomobil visoke kakovosti, brezmejne zabave in vrhunske vzdržljivosti. | Foto: Mazda Mazda je s tehnologijo Skyactive znova pokazala inženirski pogum in se stvari lotila drugače. Dejstvo, da se pri njih temelji začnejo pri štirih valjih, da zmogljivost narašča linearno, da motor zrak zajema brez hitro vrtečih se lopatic in se zvezno zavrti na zgornjo mejo vrtljajev brez "turboluknje" ter ponuja celo več navora in prožnosti v srednjem območju delovanja, temelji na tako imenovanem rightsizingu, s katerim Japonci rokavico učinkovitosti vračajo množici tekmecev, vozniku pa avtomobil visoke kakovosti, brezmejne zabave in vrhunske vzdržljivosti. Foto: Mazda

Če si ogledamo avtomobile, ki jih je Mazda izdelala v zadnjih 90 letih, je očitno, da drugačno mišljenje vodi do vznemirljivih, inovativnih in zabavnih avtomobilov, ki jih je izdelala skupina strastnih posameznikov. Mazda je bila ves čas v korist svojih kupcev pripravljena tudi veliko tvegati, za kar je bila v svoji zgodovini tudi bogato nagrajena. Od najbolje prodajanega roadsterja MX-5 do zelo popularne Mazda6 ter športnega terenca CX-3, Mazda je pri vseh nadaljevala izkoriščanje najinovativnejših tradicij inženiringa in nekonvencionalnega razmišljanja, pri premagovanju izzivov pa izhajala iz pristopa Vse je mogoče!.

Mazdin inovativni duh, želja po odkrivanju novosti in družbene vrednote so ključni temelj za zelo pestro in bogato avtomobilsko pot, ki se je začela s pluto in zamaški. Skozi več kot 90-letno zgodovino izdelovanja avtomobilov so pri Mazdi vpeljali mnogo novih tehnologij, užitek v vožnji postavili na prvo mesto, postali simbol avtomobilske znamke z močnim čustvenim nabojem ter ves čas ohranjali zanesljivost in kakovost – in to brez božje pomoči. | Foto: Mazda Mazdin inovativni duh, želja po odkrivanju novosti in družbene vrednote so ključni temelj za zelo pestro in bogato avtomobilsko pot, ki se je začela s pluto in zamaški. Skozi več kot 90-letno zgodovino izdelovanja avtomobilov so pri Mazdi vpeljali mnogo novih tehnologij, užitek v vožnji postavili na prvo mesto, postali simbol avtomobilske znamke z močnim čustvenim nabojem ter ves čas ohranjali zanesljivost in kakovost – in to brez božje pomoči. Foto: Mazda

Tehnologija Skyactive kot pomembna prelomnica

Znameniti rotacijski motor. | Foto: Mazda Znameniti rotacijski motor. Foto: Mazda Japonci tako ne bi bili to, kar so, če ne bi naredili nekaj drugačnega od že do zdaj videnega. Pri Mazdi so v času, ko je avtomobilski svet mrzlično iskal in odkrival rešitve za zeleno, trajnostno mobilnost, znova ubrali povsem svojo pot. Z gradnjo na skoraj stoletju inovacij in s popolnoma drugačnim pristopom so namreč razvili novo tehnologijo Skyactive, ki je predvsem rezultat drugačnega razmišljanja.

Čeprav inženirji po vsem svetu že 120 let nenehno dodelujejo in razvijajo motor z notranjim izgorevanjem, je njegov izkoristek še vedno precej skromen. Pri najučinkovitejših bencinskih avtomobilskih motorjih gre še vedno kar 70 odstotkov vse energije iz goriva mimo koles, kar se pozna pri porabi goriva. V iskanju boljšega izkoristka teh strojev in ob hkratnem zmanjševanju porabe goriva se je v avtomobilski panogi zgodil trend "downsizinga" oziroma zmanjševanja prostornine motorja. Manjša delovna prostornina za doseganje primerljivih zmogljivosti večjih motorjev potrebuje pomoč, več moči in navora pa ji prinaša turbopolnilnik oziroma prisilno polnjenje valjev. Če k temu dodate daljša prestavna razmerja in sedem ali celo osem menjalniških stopenj, so seveda možnosti za zagotavljanje optimalnih razmerij med zmogljivostmi in porabo goriva precejšnje.

Mazda je s številnimi unikatnimi rešitvami, tehnologijami in končnimi modeli dokazala, da spada med tiste avtomobilske proizvajalce, ki razumejo in podpirajo inženirsko drznost ter razvoj. Spomnite se samo Mazdinega dirkalnika 787B. Ta je še vedno edini bolid, ki je na legendarni dirki 24 ur Le Mansa zmagal z rotacijskim motorjem.  | Foto: Mazda Mazda je s številnimi unikatnimi rešitvami, tehnologijami in končnimi modeli dokazala, da spada med tiste avtomobilske proizvajalce, ki razumejo in podpirajo inženirsko drznost ter razvoj. Spomnite se samo Mazdinega dirkalnika 787B. Ta je še vedno edini bolid, ki je na legendarni dirki 24 ur Le Mansa zmagal z rotacijskim motorjem. Foto: Mazda

Zaradi tega dejstva je večina proizvajalcev stopila po poti manjše prostornine motorja in turbopuhal, Mazda pa je prav na tej točki znova pokazala inženirski pogum in se stvari lotila drugače. Dejstvo, da se pri njih temelji začnejo pri štirih valjih, da zmogljivost narašča linearno, da motor zrak zajema brez hitro vrtečih se lopatic in se zvezno zavrti na zgornjo mejo vrtljajev brez "turboluknje" ter ponuja celo več navora in prožnosti v srednjem območju delovanja, temelji na tako imenovanem rightsizingu, s katerim Japonci rokavico vračajo množici tekmecev. S trenutno generacijo dizelskih in bencinskih motorjev Skyactive z visokim kompresijskim razmerjem 14 : 1 so tako dosegli nekaj, česar drugi niso. V drugi in tretji generaciji Skyactiva bo optimizacija motorja z notranjim izgorevanjem pri Mazdi šla celo tako daleč, da bodo motorji dosegali porabo goriva in količino izpustov, primerljivih z najbolj prepričljivimi hibridnimi vozili, oziroma dosegli celo raven ogljičnega odtisa električnih vozil.

Mazdina zgodba #video

Kliknite za video. | Foto: Mazda Kliknite za video. Foto: Mazda

Voznik se z avtom zlije v eno

Zlitje konja in jezdeca v eno, ki predstavlja Mazdine razvojne težnje, že nekaj časa ponuja zelo dobre rezultate. Voznik se zato z vozilom vedno počuti kot eno. | Foto: Ciril Komotar Zlitje konja in jezdeca v eno, ki predstavlja Mazdine razvojne težnje, že nekaj časa ponuja zelo dobre rezultate. Voznik se zato z vozilom vedno počuti kot eno. Foto: Ciril Komotar Skyactive pomeni prelomnico za Mazdo pri neutrudnem prizadevanju za uveljavitev njihove filozofije, ki je osredotočena na človeka. S tehnologijo Skyactive so ob motorjih izboljšali vse, od podvozja in karoserije do menjalnika, Mazde so tako lažje, a močnejše, zmogljivejše ter do okolja prijaznejše.

Pri Mazdi so namreč že od nekdaj znani po tem, da slavijo užitek v vožnji, njihove avtomobile pa ob privlačni obliki in perfektnem voznikovem prostoru odlikuje tudi izjemna lega na cesti. Inženirji so namreč skozi celotno zgodovino znamke skušali zagotoviti lahkotnost in kompaktnost vozil, njihovo vizijo pa najbolje ponazarja napredna, na človeka osredotočena filozofija Jinba Ittai – zlitje konja in jezdeca v eno, ki predstavlja Mazdine razvojne težnje, že nekaj časa ponuja zelo dobre rezultate. Voznik se zato z vozilom vedno počuti kot eno.

O čem govori video:

Drive together. Občutimo skupaj. Pospešujmo, zavirajmo in smehljajmo se skupaj. Občutek popolne povezanosti pri vožnji je tisto, zaradi česar se boste v Mazdo naravnost zaljubili.

Brez neprestane skrbi za kakovost izdelkov in storitev ni uspeha

Mazdina tehnična pot - advertorial | Foto: Mazda Foto: Mazda Uspeh in zaupanje kupcev so pri Mazdi zgradili na digitalni servisni knjižici, ki so jo uvedli med prvimi, na visoko izobraženih servisnih tehnikih, ki imajo na voljo najboljšo opremo in orodja, ter originalnem sistemu zgodnjega odkrivanja in odpravljanja tovarniških napak v komunikaciji z razvojnimi inženirji. Dobro opravljen servis pri Mazdi tako ni le menjava filtrov in olja, ampak veliko več – le s premišljeno skrbjo in posodabljanjem avtomobila bo ta lahko dolgo in brez okvar vozil po cestah.

Pri Mazdi so digitalno servisno knjižico uvedli že leta 2005, vsi podatki o rednih servisih so tako na enem mestu in se ne morejo izgubiti. Ob vsakem obisku servisa se podatki o lastniku aktualizirajo, kar olajša stik z lastnikom v primeru servisnih akcij ali vpoklica, za celotno območje Evrope pa so tudi zajeti podatki, kdaj in kateri servis je bil opravljen ter kaj je bilo v okviru rednega servisa zamenjano.

Mazda je danes sinonim za zanesljiv avto, obenem pa so njeni servisi ocenjeni kot eni najboljših glede odkrivanja in odpravljanja napak med prvim obiskom. | Foto: Mazda Mazda je danes sinonim za zanesljiv avto, obenem pa so njeni servisi ocenjeni kot eni najboljših glede odkrivanja in odpravljanja napak med prvim obiskom. Foto: Mazda

Mazdina tehnična pot - advertorial | Foto: Mazda Foto: Mazda Brez visoko izobraženih ljudi ni uspešnega servisa, saj je namesto vijačenja danes veliko več uporabe računalnikov, diagnosticiranja in uporabe specialnih orodij. Vsak mehanik, ličar, tehnik ali sprejemnik gre skozi intenziven proces izobraževanja na daljavo prek spleta in na specializiranih delavnicah, s tem dobiva nove ravni zaupanja in nazive, sčasoma pa se mu daje zahtevnejši tip nalog.

Pri Mazdi veliko dajo tudi na informacijo o kakovosti izdelka ter na velikansko bazo informacij o morebitnih težavah in rešitvah za posamezni model, ki se stekajo od strank z vsega sveta. S tem je tudi vzpostavljena komunikacijska povezava med servisi in razvojnimi inženirji na Japonskem. Vsak model, ki pride na trg, zato v prvega pol leta še posebej skrbno spremljajo ter v bazo vnašajo vsako najmanjšo pripombo lastnikov. S pomočjo pridobljenih informacij se lahko inženirji odzovejo zelo hitro, najdejo rešitev in posodobijo proces proizvodnje, da se težava pri nadaljnjih vozilih ne ponovi.

Nagradna igra: enotedenska vožnja s prestižno Mazdo MX-5

Ne spreglejte