Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 3. 2017,
10.15

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Mazda Slovenija

Natisni članek

advertorial Mazda Japonci Japonska

Petek, 24. 3. 2017, 10.15

2 meseca

Neverjetni kontrast starodavne tradicije in ultramodernega: avtomobilska perfekcija

Dobrodošli na Japonskem, v sožitju tradicije in sodobnosti

Vsebino omogoča Mazda Slovenija
Mazda - advertorial | Foto Mazda

Foto: Mazda

Odličnost, kakovost in zanesljivost so vrednote, s katerimi je prežeta japonska tradicija, z mirnostjo, potrpežljivostjo in nepopustljivostjo pa so se sinovi šogunov in samurajev podpisali pod moderne tehnologije, ki vztrajno premikajo meje mogočega. Sedite za volan Mazde in občutite Japonsko.

Mazda banner | Foto: Dežela visoke časti, pravičnosti in poguma ter inženirske drznosti

Japonska, češnja, češnje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Človek se v Japonsko hitro zaljubi, saj gre za deželo spoštljivih priklonov in prijaznih ljudi, ki izjemno veliko dajo na tradicijo. Tako se še vedno oblačijo v kimono in si vzamejo čas za dolge čajne ceremonije, v zraku pa se čuti harmonija, ki jo oko vidi v brezmejno lepi naravi, lično urejenih vrtovih, cvetenju češnjevih dreves in seveda v gori Fudži, najbolj opevani naravni znamenitosti. Za japonsko kulturo so značilne izredna marljivost, discipliniranost in lojalnost, kar ljudje še danes spoštujejo. Japonci tako zelo radi izkazujejo svoj znameniti nezlomljivi duh, v krvi pa imajo potrpežljivost, mirnost in organiziranost. Njihova ljubezen do urejenih linij se začne že v vrtcu, kjer se kot otroci naučijo samodiscipline, sodelovanja in spoštovanja. Verjetno ena najbolj poznanih japonskih besed je bušido, ki jo najpogosteje prevedejo kot "japonski kodeks bojevnikov". Ta poudarja tako bojevniške spretnosti kot etiko bojevnika, na čelu katere je čast. Japonska ostaja dežela samurajev, ki negujejo bojevniški duh, povzdigujejo čast in ugled družine, poudarjajo pravičnost, iskrenost, vljudnost in preprostost kot osnovne vrline, obenem pa visoko cenijo pogum.

Japonski uspeh je mogoče pripisati strateško premišljeni gradnji industrije, pozabiti pa ne gre niti na tradicijo. Čeprav pravih samurajev s katano za pasom ni več, so samurajske vrednote še vedno temelj japonske družbe in ena od podpornih vrednot japonskemu razvoju. | Foto: Thinkstock Japonski uspeh je mogoče pripisati strateško premišljeni gradnji industrije, pozabiti pa ne gre niti na tradicijo. Čeprav pravih samurajev s katano za pasom ni več, so samurajske vrednote še vedno temelj japonske družbe in ena od podpornih vrednot japonskemu razvoju. Foto: Thinkstock

Dih jemajoča tehnologija

Japonska | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Japonska je tudi dežela hitrih in učinkovitih vlakov šinkansen, nenavadne mode, naprednega mišljenja in predvsem dih jemajoče moderne tehnologije, ki meje mogočega premika vse više in više. Velika in moderna mesta se bohotijo z neskončno visokimi nebotičniki, ulice se bleščijo od kričečih neonskih napisov, onkraj njih pa najdemo tradicionalne vasi, hiše nekdanjih samurajev, čajnice gejš in lokalne tržnice. Japonska je tudi gospodarska velesila, do tega pa je prebivalce ob nepopustljivosti in trdoživosti pripeljala tudi njihova gospodarska miselnost. Prvi so spoznali, da je treba vlagati v izobraževanje in razvoj najmodernejše tehnologije, njen izjemni vzpon v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja pa je temeljil na ustreznem zgodovinskem trenutku, kulturi in učinkoviti organizaciji.

Da je človek eno z avtomobilom, je potrebno popolno ravnovesje. Umestitev upravljalnih elementov, obremenitev pri krmiljenju, uravnoteženost podvozja ... Popolna harmonija gibanja, prenosa misli in reakcij v idealno linijo. To je Mazda. | Foto: Mazda Da je človek eno z avtomobilom, je potrebno popolno ravnovesje. Umestitev upravljalnih elementov, obremenitev pri krmiljenju, uravnoteženost podvozja ... Popolna harmonija gibanja, prenosa misli in reakcij v idealno linijo. To je Mazda. Foto: Mazda

Japonski uspeh je mogoče pripisati strateško premišljeni gradnji industrije, pozabiti pa ne gre niti na tradicijo. Čeprav pravih samurajev s katano za pasom ni več, so samurajske vrednote še vedno temelj japonske družbe in ena od podpornih vrednot japonskemu razvoju. Preplet bušida in budizma je v jedro japonske družbe postavil delo, poštenost, čast, hierarhijo, ponižnost in vero v harmonijo. Sodelovanje in spoštovanje znotraj timov v podjetjih skrbita za uspešno prelivanje znanja in njegovo nadgradnjo, kar se odraža v povečani konkurenčnosti, inovativnosti ter pregovorni kakovosti japonskih izdelkov. Japonci so pionirji razvoja novih tehnologij na mnogo področjih.

Mazda na asfaltu pooseblja svojevrstno kulturo dežele tehnične perfekcije. Predstavlja esenco tradicije, odgovornosti in razvoja japonske avtomobilske industrije. Pri Mazdi nič ni prepuščeno naključju. | Foto: Mazda Mazda na asfaltu pooseblja svojevrstno kulturo dežele tehnične perfekcije. Predstavlja esenco tradicije, odgovornosti in razvoja japonske avtomobilske industrije. Pri Mazdi nič ni prepuščeno naključju. Foto: Mazda

Japonski avtomobili so pojem zanesljivosti

Mazda - advertorial | Foto: Mazda Foto: Mazda Japonski avtomobili so tako pojem zanesljivosti, med svetovno elito pa spadajo tako z vidika oblikovanja, kakovosti izdelave, inovativnosti kot tehnične dovršenosti. Japonska je že od 60. let prejšnjega stoletja tretja najmočnejša država na svetu po proizvodnji avtomobilov, njihova avtomobilska industrija pa je tudi ena izmed najbolj cenjenih na svetu. Letno tam prodajo dobrih pet milijonov osebnih avtomobilov, proizvedejo jih okoli deset milijonov, v avtomobilski industriji pa dela 5,5 milijona ljudi.

Japonska avtomobilska industrija je zagon dobila po letu 1970, vmes tudi prehitela ameriško in močno okrepila izvoz, njihove naložbe pa so postavila na noge avtomobilsko industrijo v različnih delih sveta. Prve avtomobile so naredili že leta 1910, že v 70. letih pa so v proizvodnjo množično vpeljali robote.


Mazda - koncentrat japonske tehnologije, tradicije in časti

Jinba Ittai - voznik in avtomobil kot eno. Naj vozniške sanje postanejo resničnost.


Voziti Mazdo pomeni občutiti ravnovesje energije, gre za perfekcijo vožnje. Inženirji Mazde so sledili cilju popolne povezanosti voznika z avtomobilom. To je avtomobil, v katerem vsak zavoj pomeni prizadevanje za popolnost. Vsak kilometer izžareva bit dežele, kjer popolnost pomeni navdih. Že stoletja je tako. | Foto: Mazda Voziti Mazdo pomeni občutiti ravnovesje energije, gre za perfekcijo vožnje. Inženirji Mazde so sledili cilju popolne povezanosti voznika z avtomobilom. To je avtomobil, v katerem vsak zavoj pomeni prizadevanje za popolnost. Vsak kilometer izžareva bit dežele, kjer popolnost pomeni navdih. Že stoletja je tako. Foto: Mazda

Japonski vrt – poln umetniškega čuta in spokojnosti

Japonski vrtovi so simbol umirjenosti ter zmes premišljenega načrtovanja in prefinjene lepote, ki jo občuduje ves svet. Tipičen japonski vrt ima vedno vodo, rastline ter kamne, ki simbolizirajo življenje, naravo in mir. Z zavitimi potmi, vodnimi površinami, postavitvami kamnov, različno oblikovanimi mostički, kamnitimi svetilkami in skrbno izbranimi, pretežno zelenimi rastlinami tako japonski vrtovi veljajo za simbol umirjenosti.

Japonska | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Samuraji – izobraženi japonski vitezi

Samuraji so bili vojaška elita, ki je Japonski vladala več kot 800 let, čast pa so vedno postavili pred pomembnost svojega življenja. Neustrašni borci so se borili proti zlu, s katano v roki in pod vplivom strogega kodeksa bušido (pot bojevnika) pa so bili neverjetno disciplinirana vojska ter strah in trepet vseh japonskih sovražnikov. Samuraji so bili dosti več kot le spretni bojevniki, bili so tudi izobraženi. V času, ko je zelo malo Evropejcev znalo pisati in brati, je bila stopnja pismenosti samurajev izjemno visoka, ob tem pa so bili še spretni matematiki.

Japonska | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Šinkansen – najhitrejši vlak na svetu

Japonski hitri vlak, imenovan šinkansen, je v samem vrhu superhitre transportne tehnologije. Uvedli so ga že leta 1964. Naboju podobne kompozicije hayabusa danes vozijo s hitrostjo več kot 300 kilometrov na uro, brez večjih nesreč pa so do zdaj skupno prepeljali čez šest milijard potnikov. Pred časom so Japonci uspešno preizkusili nov model maglev, ki deluje na podlagi magnetnega lebdenja. Najnovejši šinkansen potuje po zraku tik nad progo s hitrostjo kar 500 kilometrov na uro (rekord znaša več kot 600 km/h), pri čemer vagoni brez koles lebdijo nad magnetno progo. Potovanje je tako izjemno mirno, brez večjih tresljajev, pospeševanje in ustavljanje vlaka sta hitrejša, vremenske razmere pa na njegovo delovanje ne vplivajo.

Japonska | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Gora Fudži – sen vsakega Japonca

Najvišja in najbolj znana japonska gora je 3.776 metrov visok Fudži, ognjenik, ki miruje že dobrih tristo let. Simetričen ognjeniški stožec, ki leži v osrednjem delu največjega japonskega otoka Honšu, vsako leto obišče okrog 300 tisoč ljudi, saj mnogi Japonci hrepenijo po tem, da bi se vsaj enkrat povzpeli na magično goro. Fudži je večji del leta prekrit s snegom, na vrh peljejo štiri poti, vzpon po najbolj obiskani, ki se začne na nadmorski višini 2.300 metrov, pa traja približno šest ur.

Japonska | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock  

Nagradna igra: enotedenska vožnja s prestižno Mazdo MX-5

Ne spreglejte