Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
2. 12. 2015,
12.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Seat Družinski Avtomoto Terenski Avtomoto

Sreda, 2. 12. 2015, 12.33

8 let

Seat leon X-perience - Ima Seat v Sloveniji že tak ugled, da si privošči "premium" ceno 37 tisočakov?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dokler Seat ne predstavi prvega športnega terenca, bo "terenski" karavanski leon tisto, kar želi avtomobilski trg. Korenine si deli s koncernskimi brati, a se od njih vendarle osebnostno razlikuje.

Še pred prvim športnim terencem je Seat dobil "terenskega" karavanskega leona

Spet se ponavljamo z ugotovitvijo, da vsaj v Evropi danes ni pozitivne prodaje, če avtomobilski proizvajalci v svoji ponudbi nimajo svežih športnih terencev ali crossoverjev. Zanje poznamo več oznak in poimenovanj, toda najpomembneje je, da ti avtomobili vsaj malo dišijo po terenski preobleki. To danes privablja kupce različnih starosti in kdor se takemu trendu upira, je že vnaprej obsojen na neuspeh.

Tega se zavedajo tudi pri Seatu, ki jim je znotraj Volkswagnovega koncerna vendarle uspelo izprositi dodatna vlaganja v svoje proizvode in tovarno v Martorellu. Svoj prvi športni terenec bodo predstavili že čez dve leti. In ker šteje vsak kupec, enako pa velja tudi za vsak izgubljeni dan, ki ga morajo njihovi trgovci v prodajnih salonih preživeti brez zaželenega crossoverja, so tudi Španci izdelali terensko različico zelo dobro sprejetega karavanskega leona.

Od tal je oddaljen manj kot terenska škoda octavia, a je še prepričljivejši na asfaltu

Recept je bil podoben kot pri Volkswagnu in Škodi, kjer imajo golfa alltracka oziroma octavio scout. Leon je dobil dodatnih 2,7 centimetra oddaljenosti od tal, serijski štirikolesni pogon s Haldexovo sklopko pete generacije in opazne plastične zaščite okrog blatnikov, ki poudarjajo njegovo osnovno namembnost.

Leon je vseeno drugačen od koncernskih bratov. Od tal je na primer oddaljen manj kot octavia scout, kar je opazno že na prvi pogled. Na avtomobilom tega razreda primernem terenu bo octavia v prednosti, med ovinki na asfaltu pa bi glede voznih lastnosti dali prednost leonu. Ker sta oba cenovno primerljiva, bodo prav želene vozniške izkušnje bržkone glavni razlog za izbiro enega ali drugega neposrednega tekmeca.

Dinamična in seksi stranska ogledala, ki jih tekmeci nimajo

X-perience je torej oblikovna nadgradnja karavanskega leona, ki mu je oblikovno že v serijski različici težko kaj očitati. V sebi dobro združuje emocionalno plat španske znamke s preverjeno tehniko nemških lastnikov. Seat z njim predstavlja naslednico družinsko prav tako uporabni altei XL freetrack, a je pri leonu opazna nagnjenost k boljši opremi, prefinjenosti znamke in tudi višji ceni.

Tak leon ne bo rekorder množične prodaje, temveč prikaz vsega tistega, kar Seat danes lahko ponudi voznikom. Podobno kot leon cupra je tudi ta pravi "halo avtomobil". Pogled izza volana levo ali desno ponuja razgled na dinamična vzvratna ogledala (najboljši element seata leona?), ki jih koncernski brati pač nimajo.

Dizelski 135-kilovatni motor ponuja resnično veliko

Tudi pri motorjih Seat za to različico leona za zdaj ponuja le zmogljivejše pogonske agregate. Naš testni avtomobil je poganjal dvolitrski dizelski motor z močjo 135 kilovatov oziroma 180 "konjev". Seat s tem motorjem je bil po zmogljivosti primerljiv z dizelsko škodo octavio RS, moči in navora je pričakovano veliko in več kot dovolj za veliko večino uporabnikov. Hvalimo tudi štirikolesni pogon, čigar glavna naloga je predvsem varnostna na cestah s slabšim oprijemom.

Močnejši motor dejansko še lažje dopolni karoserijsko zasnovo in nastavitve Haldexove sklope ter obeh elektronskih diferencialov, kar je ne glede na isti izvor privilegij razvojnih inženirjev posamezne koncernske znamke. In ker je tega leona pomagal nastaviti dirkač Marc Gene, ki je s seatom lovil tudi rekord na dirkališču Nordschleife, sta dinamičnost in privlačen videz zagotovo njegovi bolj poudarjeni plati. Blatne ceste in nekoliko zahtevnejši kolovozi pa ostajajo domena octavie scout.

Ali brezplačni leoni in povezovanje znamke z voditelji ter športniki prinašajo ugled avtomobilu, za katerega bodo Slovenci pripravljeni odšteti tretjino vrednosti svojega stanovanja?

Že leon s šibkejšo različico dizelskega motorja pa tudi stane več kot 30 tisoč evrov oziroma vsaj šest ali sedem tisočakov več kot navadni karavan. Cena testnega vozila je skupaj s precej dolgim seznamom dodatne opreme znašala 32.440 evrov. Ali je posamezen avtomobil drag, je precej relativna ocena. O tem navsezadnje sodijo le kupci, ki so ali pač niso zanj pripravljeni odšteti vrednost tretjine družinskega stanovanja.

Eno od najpomembnejših vprašanj zanje je, ali je Seatov "terenski" karavan res tako privlačen, nabit s čustvi in kakovostjo ter ali se res spogleduje s premium razredi, da pri ljudeh upraviči tako ceno? Je njegova zgodba trženjsko dovolj ustrezno podprta? Ali podarjeni najzmogljivejši leoni, povezovanje znamke z radijskimi voditelji ali sicer uspešnimi športniki, ki pa osebnostno nimajo veliko skupnega s Seatom, pomenijo le akcijo na prvo žogo in resnični dvig ugleda znamke?

S pravim ugledom bržkone cena za najbolje opremljenega in uporabnega družinskega seata ne bi bila vprašljiva, a tudi v Sloveniji njegovi odgovorni takega položaja najbrž še niso dosegli.

Ne spreglejte