Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
4. 12. 2015,
22.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 4. 12. 2015, 22.21

6 let, 6 mesecev

Mercedes-Benz S coupe – za volanom avtomobila presežnikov s ceno nad 200 tisoč evrov

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Za volanom presežka na štirih kolesih. "Lešnikov" S coupe velja za enega najlepših kupejev na svetu. Po prvih kilometrih trdimo, da je tudi eden najboljših. Od prvega vijaka do zadnje LED diode.

Razred: razred velikih kupejev Predhodniki: / Proizvodnja: Sindelfingen (Nemčija) Začetek prodaje: že v prodaji Cene: od 178.400 evrov

Poudarki: - opremljen izključno z bencinskimi motorji - tehnološko vzoren - odlični nočni vid - brez konkurence - najsvetlejši trenutek Roberta Lešnika?

 | Foto:

Neprimerljiv avtomobil presežnikov

Po dvodnevnem druženju, nekaj sto kilometrih na vozniškem in sovozniškem sedežu, podprt z desetletno preteklostjo držanja blizu dva tisoč različnih volanskih obročev, trdim, da nudi bogastvo izkušnje, ki je v tem trenutku neprimerljiva.

Mercedesovi armadi ustvarjalcev inženirskega in oblikovalskega porekla je uspelo v en avtomobili pretočiti 130 let izkušenj, jih nadgraditi s tehnološko brezhibnim paketom in kronati z odličnostjo izdelave. S coupe je avtomobil presežnikov.

 | Foto:

Je S coupe najsvetlejši trenutek Roberta Lešnika?

Oblikovno zvest konceptu, leta 2013 ena opaznejših zvezd avtomobilskega salona v Frankfurtu, je s svetlobno hitrostjo pahnil v pozabo predhodnika (mercedes CL in petičnežem ponudil ekstravagantno alternativo z obljubami o udobju na najvišji ravni. In dokler Mercedes ne bo (istim strankam) ponudil limuzinskega S z Maybachovim tretmajem, mu pripada prestol znotraj znamke in v nekaterih pogledih tudi širše v avtomobilski industriji.

Ekstravagantne, usklajene poteze so nastale pod vodstvom Slovenca, Roberta Lešnika, ki je s pomočjo ekipe 13 nadarjenih oblikovalcev sprednjemu delu namenil gosposko zadržan videz.

Spredaj izziva večinoma le s podrobnostmi, recimo z žarometoma, katerih dnevne LED-žarnice svetijo skozi 94 kristalov Swarovski. Zadek je izrazito kupejevski, mogočen in popolnoma drugačen od preostale Mercedesove ponudbe. Skladnost njegove pojave je v živo zgovornejša kot na slikah.

 | Foto:

Na tako udobnih sprednjih sedežih še nisem sedel ...

Kupejevske lastnosti podaja nevsiljivo. Prostorsko razkošje prvega dela kabine ga je oropalo utesnjenosti, dostop do zadnjih sedežev je kljub izdatnemu pomiku sprednjih dveh klasično neroden. Zadaj (S coupe je štirisedežnik) je zlahka dovolj prostora tudi za 180-centimetrska potnika, prtljažnik pa je s 400 litri gledena velikost vozila, skromen.

Tišino prekine zagon osemvaljnega, 4,7-litrskega turbomotorja V-oblike. Zamolklo brbotanje pospremi kar se da objektivna ocena sprednjih (doplačljivih) foteljev.

Kakorkoli obrnem, na sedežih s primerljivo kombinacijo udobja (mehkoba naslonjala in sedalnega dela je izredna) ter čvrstosti držanja telesa s pomočjo napihljivih zračnih komor tako v stegenskem, ledvenem in ramenskem predelu še nisem sedel.

 | Foto:

Najtišji avtomobil na trgu? Zagotovo na ravni vozil znamke Rolls Royce.

Zvočna izolacija kabine je pri slabih 200 kilometrih na uro, da o mestnih hitrostih ne izgubljam besed, imenitna. Nasilni decibeli vetrnega trušča so zadušeni bolje kot pri razredu S.

V kabino nadzorovano prodira le kremasti zvok motorja in priznam, v tišjem avtomobilu še nisem sedel. Podobno izkušnjo sem doživel le pri ghostu, avtomobilu znamke Rolls-Royce, a bi si upal potrditi, da je S coupe tišji.

Kolega iz nemške revije Auto Motor und Sport je postregel z zanimivim podatkom in potrdil mojo slutnjo: S coupe je njihove meritve pri 160 kilometrih na uro sklenil z rekordno tihimi 68 decibeli v kabini. Boris, hvala.

 | Foto:

Pet metrov kraljevskega udobja

Z dolžino dobrih petih metrov za razredom S zaostaja le okrogel decimeter, a nudi popolnoma drugačne vozniške občutke.

V S se čuti vsak centimeter vozila, lahkotnosti upravljanja je zmerna, v športno naravnanem kupeju pa izredna. Krmiljenje je informacijsko razmeroma skopo, a neposredno in odzivno.

Testni avtomobil ni bil opremljen z doplačljivim sistemom magic body control, ki s pomočjo kamere snema profil ceste in glede na luknje oziroma grbine prilagaja vsak blažilnik posebej.

Prav tako med vožnjo ni pomagal sistem active body control, ki s pomočjo treh hidravličnih cilindrov prilagaja nagib karoserije glede na zavoj, vseeno pa lahko na prste ene roke naštejem avtomobile, ki blažijo s podobno učinkovitostjo. Nekoliko mehkeje nastavljen razred S je eden izmed njih.

 | Foto:

Masa: 2090 kilogramov

Karoserijsko nagibanje je kljub dvema tonama in skoraj 100 kilogramom (od predhodnika je lažji za kar 200 kilogramov) dobro obvladoval in se ob prevelikih vstopnih hitrostih v zavoje odzval z nežnim oddrsavanjem sprednjega dela.

Stalni štirikolesni pogon z izhodiščno nastavljenim razmerjem 33:67 v prid zadnji osi odlično sodeluje s klasičnim pretvornikom navora oziroma sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom klasične zasnove, ki svoje delo večino časa opravlja povsem nezaznavno.

Težje to trdimo za karizmatični motor s prisilnim polnjenjem, iz katerega je Mercedesu vseeno uspelo izvleči atmosferski značaj. Občutek, da si s hrbtom naslonjen neposredno na mehanski val vseh 700 njutonmetrov navora, lahko vedno znova in s takšno učinkovitostjo ponudijo le izdelki z osmimi ali več valji. Dizelski motor bi bil v tem avtomobilu zločin proti avtomobilskemu užitkarstvu najvišje vrste.

 | Foto:

Ponoči najde in označi pešca v popolni temi na razdalji do 160 metrov

Zunaj je že zdavnaj noč in mojo pozornost pritegne vrsta stikal levo od volana. Lično razporejena nad skrajno levim zračnikom so na dosegu roke. Prvič imam priložnost preizkusiti novo generacijo Mercedesovega nočnega vida (night view assist). Kakovost slike je, skoraj ne glede na osvetljenost okolice, odlična.

Medtem ko krmilo prevzame kolega iz Avto Magazina, pri hitrosti 100 kilometrov na uro, na skoraj popolnoma neosvetljenem predelu fotografiram velik zaslon med (prav tako digitalnima) merilnikoma ravno v trenutku, ko zapeljeva mimo ene od reklamnih tabel lokalnega podjetja. Črke po moji oceni niso večje od desetih centimetrov. Ko si fotografijo ogledujem na velikem zaslonu domačega računalnika, zlahka preberem celotno vsebino reklamnega sporočila. Izredno.

Še bolj kot kakovost slike je presenetila natančnost prepoznavanja pešcev (mimogrede, v teoriji in najbrž v praksi z enako uspešnostjo prepoznava tudi večje živali). Medtem ko se vozniku še ne sanja, da na razdalji več kot 100 metrov nekje v temi nekdo čaka na primeren čas prečkanja cestišča, seveda nepravilno in niti približno ob zebri, zaslon nanj že opozarja s pokončnim rdečim kvadratkom. Hvalimo!

 | Foto:

Avtomobil presežnikov, trdim

Ni veliko takšnih, ki lahko istočasno masirajo z vročimi kamni, hkrati v kabino spuščajo nežen vonj parfuma, razvajajo s podvozjem, ki prebira cesto, ter glede na sposobnost aktivno-varnostnih pomagal omogočajo v tem trenutku največji mogoč približek avtonomni vožnji, ob vsem tem pa ponujajo neizbrisljiv pečat Slovenca. Še kar "okej" za avtomobil, ki se ga je skozi celotni razvojni postopek, od risb do serijske proizvodnje, držalo skrajno dolgočasno interno ime: C217.

 | Foto:

V Sloveniji zanj 178.400 evrov, v Nemčiji dobrih 50 tisoč evrov manj

Slovenski uvoznik po zaslugi tako imenovanega davka na luksuzna vozila zanj zahteva 178.400 evrov, v Nemčiji, na primer, enak avtomobil stane slabih 126 tisočakov.

Cena preizkušenega (S coupe 500 4MATIC) se je po slovenskih merilih in zaradi kopice dodatne opreme (tudi vrhunskega ozvočenja za dobrih deset tisočakov) povzpela na bližino 230 tisoč evrov.

Veliko? Preveč? Veliko preveč? Čeprav gre za avtomobilsko mojstrovino? Takšno brez tekmecev in s prestižem, rezerviranim za največje? Verjetno. Ni pa nujno. Kupcev namreč ne manjka.

Je že res, da se s podobno superiornim paketom zmogljivosti in prestižnostjo kabine v njegovem okolišu potikata aston martin vanquish in bentley continental, a obema manjka izborna ponudba napredne tehnologije. In dokler tekmeca ne ponudijo pri Audiju ali BMW, kjer razpolagajo s podobno bogatim znanjem, drznostjo in ambicijami po širitvi razvejanosti prodajne palete, je S coupe obsojen na osamljeno briljiranje v vrhu.

Ne spreglejte