Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
18. 4. 2014,
17.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 18. 4. 2014, 17.59

7 let, 12 mesecev

Rosenbauer panther 6x6 HRET – prvi steber požarne obrambe Brnika

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Gasilska enota na letališču Jožeta Pučnika je bogatejša za tehnološko izjemno dovršeno vozilo za reševanje in gašenje požarov na letalih. Panther življenja rešuje tudi z vodnim vbodom v letalo.

12-metrski orjak lahko gasi tudi v letalu

Specialno letališko gasilsko vozilo panther 6x6 HRET uglednega in enega izmed vodilnih svetovnih proizvajalcev tovrstne tehnike Rosenbauerja je v prvi vrsti namenjeno aktivnemu gašenju požarov na letališčih in letalih.

Gre za izreden stoj, ki je po letališki stezi kljub vsem svojim 39 tonam skupne mase zmožen peljati s hitrostjo 115 kilometrov na uro. Na mesto požara pripelje 12 tisoč litrov vode, 1.500 litrov penila in 250 kilogramov gasilnega praška.

Posebnost tega tehnološko zares superiornega orjaka pa je tudi dvižna teleskopska roka z gasilnim monitorjem in konico za prebijanje letala. S tem gasilnim sklopom lahko posadka vozila začne uspešno gasiti požar tudi v notranjosti letala, še preden se vanj vkrcajo gasilci.

Natančno mesto preboja oziroma vboda v letalski trup operater določi s pomočjo IR termične kamere. Sledita preboj z gasilno konico in distribucija širokega vodnega curka, za katerega skrbi črpalka z zmogljivostjo šest tisoč litrov na minuto.

Gasilni vbod je izjemno pomemben tudi pri gašenju tovornih letal, ker je vstop gasilcev v letalo največkrat onemogočen zaradi zasedenosti tovornega prostora.

Hitro pospeševanje zaradi visokega razmerja med močjo motorja in težo vozila, izjemno dobro vzdrževanje maksimalne hitrosti, ekstremna mobilnost (tako pri vožnji po terenu kot tudi pri vožnji na tlakovanih oziroma asfaltiranih podlagah) ter zanesljiv zavorni sistem tipa ABS bodo posadki oziroma reševalni ekipi omogočili, da varno doseže kraj nesreče tudi pod najtežjimi pogoji.

700 "konjev" in navorski cunami za atletske zmogljivosti

Panther je, ko gre zares, zmožen v akcijo kljub enormni masi in meram dobesedno oddrveti. Do hitrosti 80 kilometrov na uro je od popolnega mirovanja zmožen pospešiti v pičlih 33 sekundah. Tako odločno pospeševanje je mogoče predvsem zaradi visokega razmerja med močjo motorja in težo vozila.

Panterja poganja 16,1-litrski Volvov motor D16. Prisilno polnjeni vrstni šestvaljnik na vseh šest koles pošlje kar 515 kilovatov največje moči. Silovito odzivnost stroja pa omogoča še 3.150 njutonmetrov navora, ki je na voljo že pri 1.200 vrtljajih motorja.

Izjemno dobro vzdrževanje maksimalne hitrosti, ekstremne vozne lastnosti – tako pri vožnji po terenu kot tudi pri vožnji na tlakovanih oziroma asfaltiranih podlagah – ter zanesljiv zavorni sistem ABS s kolutnimi zavorami reševalni enoti omogočajo, da varno in hitro doseže kraj nesreče tudi v najtežjih pogojih.

Kabina spominja na vesoljsko plovilo

Gasilcem je v vozilu na voljo prostorna izvedba kabine z aluminijasto strukturo.

Dimenzijsko so posebna tudi vrata s širokim odpiranjem in ustreznimi vstopnimi stopnicami na obeh straneh, kar vpliva na večjo varnost in udobje za člane posadke vozila, tako v času pripravljenosti, med vožnjo in med posredovanjem na požaru.

Veliko ukrivljeno vetrobransko steklo je narejeno tako, da zmanjšuje lesketanje. Izdelano je iz izolacijskega laminiranega varnostnega stekla. Taka zasnova vozniku in upravljavcu vodnega topa (monitorja) omogoča kar najboljšo vidljivost.

Verjetnost nesreče je majhna, a tveganje ves čas obstaja

Na našem osrednjem letališču so tudi tokrat poudarili, da letalski promet s statistične perspektive velja za najbolj varno vrsto prevoza. Priznavajo pa, da kljub dejstvu, da je verjetnost za nastanek letalske nesreče na letališču majhna, vseskozi obstaja tveganje za nastanek dogodka, kjer bi bila lahko ogrožena tudi človeška življenja.

Ustrezno usposobljeni gasilci so zato na letališču obvezni, njihov glavni cilj pa je seveda reševanje življenj v primeru letalske nesreče. Z novim phanterjem je letališče Jožeta Pučnika seveda povečalo zanesljivost ter učinkovitost opreme za izredne razmere.

V rokah brniških gasilcev bo ta izjemen stroj izdatno povečal varnost potnikov, zaposlenih in vseh preostalih uporabnikov našega največjega letališča.

Power stow 600i – prtljažni specialist za pretovor prtljage

Brnik pa je bogatejši še za eno tehnično novost.

Služba za oskrbo letal bo logistične izzive, povezane s pretovorom prtljage, lažje in učinkoviteje reševala z novim transportnim trakom – elevatorjem z izvlečeno valjčno progo.

Kovčki bodo z njegovo pomočjo lažje in hitreje vstopali ali pa zapuščali letala.

Njegova naloga je pretovarjanje prtljage oziroma tovra letal na višinskem področju od enega do 4,2 metra na predjenm delu transportnega mostu. Tovor je lahko težak do 200 kilogramov.

Ne spreglejte