Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
9. 10. 2012,
8.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 9. 10. 2012, 8.28

8 let

Ko navigacija postane vidni center motorja in menjalnika …

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Umetna inteligenca v avtomobilih postaja vse bolj prepričljiva in v veliko primerih celo učinkovitejša od voznika. BMW nam je predstavil sistem, ki menjalniku in motorju omogoča GPS-pogled na cesto.

Če cesto poznaš, si v prednosti. To je dejstvo.

Si predstavljate, kako bi bilo voziti, če bi poznali vse ceste na svetu tako dobro, kot na primer poznate svojo vsakdanjo avtomobilsko traso od doma do službe, pa do najljubše trgovine, do vrtca?

To bi pomenilo, da bi bili povsod, tudi denimo na šestpasovni mestni vpadnici v Šanghaj ali pa na gorskih prelazih Skalnega gorovja, za volanom tako suvereni kot na domačih cestah.

Saj veste, tako predvidevati kot tudi odzvati se na nepredvidljive stvari je veliko lažje, če ste v znanem okolju. Vožnja je v voznikovem domačem okolju je zagotovo manj stresna, bolj prepričljiva in konec koncev lahko tudi bolj dinamična oziroma, če hočete, varčna. Če cesto poznaš, si v veliki prednosti. To je dejstvo. Tako pa je lažje biti tudi bolj prizanesljiv do avtomobilske tehnike – sklopke, zavor, vzmetenja ...

Predictive Power Management – opazovati, odzvati se, prilagajati in varčevati

Pri BMW-ju so se torej lotili tega izziva in nam predstavili sistem Predictive Power Management, ki omogoča bolj suvereno, varno in energijsko učinkoviti vožnjo tudi v povsem neznanem okolju.

To je sistem, ki vozniku omogoča, da bo na vseh koncih sveta lahko v ovinek zapeljal v ustrezni prestavi, da bo izbral pot do cilja, na kateri bo motor deloval na optimalni delovni temperaturi in v kar najbolj učinkovitem območju vrtljajev za čim manjšo porabo goriva.

Sistem Predictive Power Management ustrezno pripravi vozilo na bližnje razmere na cesti, na podlagi katerih pa se nato vklopijo programirani načini v sistemu za uravnavanje vozne dinamike (SPORT, COMFORT ali ECO PRO). Avto se potem samodejno odzove z želenimi voznimi značilnostmi.

Otrok sistema BMW ConnectedDrive in strategije Efficient Dynamics

Predictive Power Management je torej eden izmed prvih primerov naprednega povezovanja podatkovnih sklopov – tako pogonskih "on-board" kot informativnih iz okolice – avtomobila, ki pa ima še vedno veliko potenciala v smislu sposobnosti predvidevanja. BMW-jevi inženirji so v sistemu Predictive Power Management že povezali integriran 3D-navigacijski sistem, samodejni menjalnik in motor. Ob tem pa so nam zaupali še, da bodo v ta vozni podatkovni oblak v naslednjem koraku povezali še aktivni tempomat.

Predictive drive so že preizkusili tudi v zahtevnih voznih pogojih, kot so sneg, poledica, naliv ... Ta sistem je plod združevanja dveh ključnih razvojnih osi osnovne avtomobilske politike BMW: komunikacijskega sistema ConnectedDrive in široke doktrine učinkovitega upravljanja z energijo Efficient Dynamics.

Elektronski horizont – pogled sistema seže kilometer in pol pred vozilo

Ta sistem torej ob podatkovni podpori zmogljive 3D-navigacije (serija Professional), ki je opremljena z natančno elektronsko kartografijo, podprto tudi s topografskimi podatki, plasnicami, omogoča, da samodejni menjalnik lahko "predvidi" naslednji cestni odsek začrtane poti. Elektronika torej uporabi podatke – hitrostne omejitve, višinski profil poti, križišča in celo radije prihajajočih zavojev – o določeni poti iz navigacijskega sistema za optimizacijo krmiljenja menjalnika, kar omogoča, da se prestavni sklop naprej pripravi na bližajoče se vozne razmere.

Menjalnik tako vidi kilometer in pol pred vozilo in se pripravi na zavoj, še preden voznik sploh sprosti stopalko za plin ter samodejno izbere ustrezno prestavo. Avto torej posledično zavoj zvozi pod nizko obremenitvijo in odločneje pospeši iz njega.

Sistem smo preizkusili v testni sedmici, kjer so bili menjalniški manevri zelo uglajeni in diskretni

Pametni navigacijski vid samodejnega menjalnika smo na cestah okoli bavarske prestolnice preizkusili v modelu 750i. Delovanje sistema je z vidika vozniške percepcije precej neopazno in morda še najbolj očitno v voznem programu SPORT.

Vendar je tudi tu sistem deloval tako prefinjeno oziroma diplomatsko, da smo se morali prav potruditi, da smo ujeli trenutek, ko menjalnik glede na nastavljeno pot predvideva in pred zavojem prestavlja v ustrezno, nižjo prestavo, ter da s tem po potrebi tudi zavira delovanje motorja.

Vse skupaj je zares končano že pred vstopom v zavoj, kar pomeni, da je nepotrebno prestavljanje in iskanje ustrezne prestave v zavojih ali med njimi povsem odpravljeno. Tako "pametno" krmiljeno prestavljanje resnično tudi v bolj dinamični vožnji razbremeni voznika in predvsem pripravi višjo stopnjo potisnega momenta pred vstopom v zavoj ter več vlečne moči ohranja tudi za suvereno pospeševanje iz njega.

V kombinaciji voznega programa ECO PRO in elementa foresight assistant so mogoči 25-odstotni prihranki goriva

Vožnja v načinu ECO PRO aktivira številne funkcije, ki lahko ob asistenci voznikove težnje po varčnejšem premagovanju kilometrov prihranijo do okoli 20 odstotkov goriva. BMW-jev pametni navigacijski sistem pa naj bi v kombinaciji s prej omenjenim načinom vožnje in dodatnim elementom foresight assistant sistema Predictive Power Management omogočil še dodatnih pet odstotkov nižjo porabo.

Navigacijski sistem na primer izbere najvarčnejšo pot do želenega cilja in ob tem voznika celo obvesti o predvidenih količinah prihranjenega goriva. Foresight Assistant pa na voznikovo zahtevo ponudi še dodatne namige za povečanje učinkovitosti. Upošteva omejitve hitrosti, vožnjo skozi naselja, zavoje, krožišča, avtocestne izvoze ter voznika prek indikatorja pravočasno obvesti o potrebnem zaviranju, kar temu omogoča izogibanje neučinkovitim voznim manevrom.

Predictive Energy Management: izbor poti za kar najbolj optimalno delovno temperaturo motorja

Predictive Energy Management pa v povezavi z navigacijskim sistemom in komunikacijo z motornim računalnikom zmore ohranjati tudi temperaturno ravnovesje v motorju s predhodnim upravljanjem temperature in količine hladilne tekočine. Zadnje spet omogoča sprotna analiza trenutnega cestnega odseka, dopolnjena z drugimi podatki iz motorne računalniške enote.

Na delu kar 8.000 inženirjev! Razumete, zakaj BMW ni poceni?

Kako resno so upravljanje z energijo, ki bo v prihodnosti še posebej pomembno pri električnih vozilih, vzeli pri BMW-ju, priča podatek, da se z razvojem strategije Efficient Dynamics menda ukvarja kar 8.000 inženirjev.

In ko bomo naslednjič bolj ali manj nejevoljno razpravljali o splošnem vtisu "evrske precenjenosti" teh predvsem dinamičnemu vozniku na kožo pisanih avtomobilov, bo ta podatek nekje iz podzavesti le treba priklicati na plan. Cena beemvejev ob tem seveda ne bo nič bolj dostopna, prijazna, ljudska, a zavedanje, da nešteto možganskih celic skrbi za to, da vsi tisti, ki vožnje ne dojemamo samo kot nujno logistično zlo sodobnega časa in s svojo bencinsko konjenico prek najljubših ovinkov iz čistega užitka jezdimo tudi ob najbolj nenavadnih urah, to lahko počnemo varno in učinkovito kot še nikoli, pa tudi nekaj šteje, mar ne.

Komur je torej delo teh strojnih umetnikov pač dosegljivo, bo po vsej verjetnosti bolj doživeto, prepoteno in nasmejano užival svoj predmet poželenja kot pa na primer ljubitelj Rembrandta, Picassa, Dalija ...

Ne spreglejte