SiolNET. Avtomoto Tehnika
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Fordova "pijana obleka" strezni vsakega voznika

3

termometer

 | Foto:
Ford se z obleko, ki simulira stanje opitosti, loteva velike težave, pijanih voznikov. Večina mladih evropskih voznikov je namreč že sedla za volan pod vplivom alkohola.

Z utežmi in "pijanskimi" očali za volan. Streznitev nadutih hipna.

Obleka simulira razmere med vožnjo pod vplivom alkohola. Uteži na gležnjih in zapestjih vplivajo na motoriko, obloge komolcev, kolen ter vratu vplivajo na gibanje, oteženi sta koordinacija in ravnotežje, posebna "pijanska" očala pa simulirajo vid pijanih voznikov.

Ford je obleko razvil v sodelovanju z nemškim inštitutom za raziskovanje učinkov ovirane mobilnosti Meyer-Hentschel, uporabljali pa jo bodo v sklopu svojega programa šole vožnje za reševanje življenj, uvedenega lani.

Mimogrede, plod sodelovanja sta tudi tako imenovani obleka tretjega življenjskega obdobja in nosečniška obleka.

Večina mladih že vozila v stanju opitosti

Anketa, v kateri je sodelovalo pet tisoč voznikov med 18. in 24. letom starosti, razkriva, da je večina mladih evropskih voznikov za volan že sedla pijana ali pa so v podobnem položaju videli svoje prijatelje. Kar 32 odstotkov vprašanih je že prisedlo k vozniku, ki je bil pod vplivom alkohola, dve tretjini pa jih ni poznalo zakonsko dovoljene stopnje alkohola v krvi v svoji državi.

Zakon največkrat kršili Španci

Vprašalnik so izpolnjevali Španci, Italijani, Nemci, Francozi in Britanci, najslabše pa so se odrezali mladi vozniki z Iberskega polotoka. Kar 74 odstotkov jih ni pokazalo namere, da za volan ne bi sedli pijani ali da bi to dejanje preprečili prijateljem.

Stanje v Evropi je skrb zbujajoče, pravijo pri Fordu. Po podatkih Evropske komisije naj bi bilo kar 25 odstotkov smrtnih primerov v prometnih nesrečah tesno povezanih z alkoholom, ki vsako leto zahteva tudi življenja številnih slovenskih voznikov.

Lier belega po decilitrih vpliva tudi na pisavo ...

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin