Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
3. 7. 2013,
10.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 3. 7. 2013, 10.12

7 let, 12 mesecev

Potovanja v tujini: v boj proti tatovom predvsem z lastno pametjo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Da potovanje z avtomobilom v tujini ne bo stresno, pazite na svoje stvari in z lastno pametjo otežite delo nepridipravom. Trg ponuja pripomočke, popolne zaščite ne. Kaj storiti ob prometni nesreči?

Zagata v tujini je stresna

V poletnem času dopustov se z avtomobilom pogosteje odpravimo na daljša potovanja v tujino. Bodisi z lastnim bodisi najetim vozilom smo tam še bolj izpostavljeni nepridipravom in potencialnim nevarnostim kot doma, predvsem pa se v zagati znajdemo sredi tuje države, kjer je reševanje položaja neprimerno bolj stresno in zamudno. Dopustniški "road trip" naj bi bil vendarle namenjen oddihu in zabavi.

Najboljša zaščita je naša lastna pamet

Na potovanju se nam lahko zgodi prometna nesreča, v avtomobil pa nam lahko tudi vdrejo tatovi in odnesejo našo osebno lastnino. Na trgu že obstaja veliko pripomočkov, ki nam lahko dodatno zaščitijo avtomobil. Tatov med njimi sicer dokončno ne bodo ustavili, zagotovo pa bodo njihovo delo otežili, upočasnili in jih zato morda tudi prisili v umik.

Čeprav nam torej ti pripomočki lahko pomagajo, gre vendarle poudariti, da se lahko proti tatovom najbolj učinkovito borimo z lastno glavo in previdnostjo. V avtomobilu ne smemo puščati predmetov na vidnih mestih, na kar na številnih parkiriščih v tujini opozarjajo tudi opozorilne table. Avtomobile puščamo tudi na večjih parkiriščih z videonadzorom in nočno osvetlitvijo. Preventiva je torej prvi korak k večji varnosti in brezskrbnemu dopustu.

Vse navedeno kajpak ne velja le za našo pot v tujino, temveč tudi pri vsakodnevni mobilnosti v Sloveniji. Na drugi strani nekaj spodnjih pripomočkov proti kraji avtomobilom, ki jih je mogoče najti na trgu, nepridipravom oteži delo, popolne zaščite pa vendarle ne zagotavljajo.

Prometno dovoljenje vzemite s seboj

Ko niste v avtomobilu, je tako doma kot v tujini pametno s seboj nositi prometno dovoljenje avtomobila. Če vam avtomobil ukradejo, je z njim veliko lažje in hitreje identificirati vozilo in dokazati lastništvo. Enako velja, če vam vozilo odpelje avtomobilski pajek.

V primeru kraje je prvi korak klic policije in tudi predstavništva zavarovalnice vašega vozila.

Osebne dokumente naj bi sicer vedno nosili s seboj, a vendarle: če ostanejo v ukradenem vozilu, vam dokument za vrnitev domov uredijo na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije v tej državi. Še pred njimi je treba izgubo osebnega dokumenta prijaviti pri policiji, saj je to potrdilo osnova za izdajanje nadomestnega dokumenta. Zanj boste potrebovali tudi svojo sliko, z drugim dokumentom pa boste morali dokazati svojo identiteto.

Zelena karta za večino držav EU-ja ni nujna, je pa koristna

Zelena karta je mednarodno potrdilo o zavarovanju avtomobila. Omogoča potovanje v 43 držav z zavarovalnim kritjem, ki je najmanj enako kritju, določenemu z zakonodajo obiskane države. V večini držav zahodne Evrope zelena karta pravno ni obvezna, saj se pri odškodninskih zahtevkih upošteva registrsko tablico vozila. Za potovanje v druge države je zeleno karto obvezno imeti, predložiti jo je treba pri vstopu v državo in pri prometni nesreči.

Prometa nesreča v tujini: izpolnite evropsko poročilo, pokličite zavarovalnico, fotografirajte dogodek

Ob potovanju v tujino je smiselno skleniti dodatno zdravstveno zavarovanje za tujino, ki vam v tej državi ne nudi le osnove oskrbe v javnem zdravstvenem sistemu. Večina avtomobilskih kasko zavarovanj prav tako vključuje asistenco v tujini, ki vključuje delno plačilo stroškov in prevoz do najbližjega servisa. Zavarovalnice ponujajo tudi nadomestna vozila, v tujini pa je njihov odzivni čas okrog 45 minut.

Splošnega pravila, ali se bolj splača avtomobil popraviti v tujini ali pa ga pripeljati v Slovenijo, zavarovalnice ne poznajo. Asistenca pogosto vključuje prevoz do najbližjega servisa, a ima na drugi strani omejeno dolžino vleke pokvarjenega oziroma poškodovanega avtomobila, ki lahko presega pot nazaj domov. Manjše poškodbe in okvare zato zavarovalnice prek svojih pooblaščenih partnerjev največkrat izvedejo kar na licu mesta v tujini.

Če se vam v tujini zgodi prometna nesreča, ne pozabite na evropsko poročilo. Ta obrazec je dobro vselej imeti v avtomobilu, v nekaterih državah (primer Črna gora) pa je celo obvezen. Kraj nesreče je priporočljivo za morebitno poznejšo obravnavo in dokazovanje tudi fotografirati.

Ne spreglejte