SiolNET. Avtomoto Promet
2,73

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Nova prometna oznaka za motoriste, ki jih umika stran od sredinske črte

2,73

termometer

prometna oznaka motoristi

Na cesti proti Rakitni je direkcija za infrastrukturo postavila pilotsko prometno ureditev, ki motoriste odmika stran od sredinske črte in znižuje njihovo hitrost. Vožnja preblizu sredinske črte se lahko konča s trkom motorista in nasproti prihajajočega vozila.

Pilotski projekt na cesti proti Rakitni Nova prometna oznaka za motoriste. (foto: DRSI) Nova prometna oznaka za motoriste. (foto: DRSI)

Lani je prišlo kar do 53-odstotnega povečanja smrtnih žrtev med vozniki motorjev. Tudi na začetku motoristične sezone v letošnjem letu se neugodni trend nadaljuje, saj je bilo do 1. junija med motoristi že 11 smrtnih žrtev. Enega izmed pilotskih projektov, ki bi lahko na najbolj izpostavljenih cestnih odsekih – med motoristi so še posebej priljubljene ceste proti različnim gorskim razglednim točkam ali turističnim središčem – povečali varnost, sta ministrstvo za infrastrukturo in Direkcija RS za ceste postavila na cesti proti Rakitni, in sicer na odseku med Preserjami in odcepom za Krim.

Cesta, ki pogosto gosti prehitre motoriste

"Poleg dnevnih obiskovalcev z motorji se na tej cesti pojavlja tudi skupina motoristov, ki to cesto uporablja kot poligon za dirkanje, in sicer na pododseku med Preserjem in odcepom za Krim, s svojim načinom vožnje pa ogrožajo tako sebe, kot tudi druge udeležence v prometu ter povzročajo nesorazmeren hrup. Poleg prekoračitve dovoljene hitrosti gre tudi za nevarna prehitevanja prek neprekinjene ločilne črte, prehitevanje na nepreglednih delih ceste in vožnjo po nasprotno smernem vozišču," pravijo na direkciji za infrastrukturo.

Prikaz nevarnosti vožnje motoristov preblizu sredinske črte. (foto: DRSI) Prikaz nevarnosti vožnje motoristov preblizu sredinske črte. (foto: DRSI)

Talne prometne oznake motoriste umikajo stran od sredinske črte

Na cesti so zdaj posebne talne označbe, ki voznike motornih koles v levih ovinkih v smeri vožnje usmerjajo stran od sredinske črte in hkrati umirjajo hitrost vožnje ter tako zmanjšujejo možnost trka motorista z drugim udeležencem v prometu. Ostala vozila vozijo enako kot do zdaj po svojem smernem vozišču.

Komentarji

9

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Idiot / 27.07.2016. ob 12:34 +5 0

  Sam sem motorist in sem proti tem zadevam, kar sem videl v članku. Pa ne iz stališča da ni v redu tale ideja, ideja super, vendar zakaj bi se prilagajali motoristom in trošili dodaten denar da bi jih spametovali tako da dodatno nekaj barvajo ceste??? Zakaj? Preprosto, postavit skrivno zasedo, jih posnet, zmerit in jim ob 3 kratnem ponovnem dogodku trajno odvzeti vozniško A kategorijo ... Amen...

  +5 0
 • lalex / 27.07.2016. ob 12:48 +4 0

  A ne bo na mokri barvi drselo?

  +4 0
 • fumel / 01.08.2016. ob 16:53 +1 0

  Ja ! lani sem šel z motorjem ( enkrat za poskus) preko Rakitne .Kaj so to počeli kolegi motoristi !. Na ravnih odsekih so bili praviloma dvakrat hitrejši od mene na ovinkih pa za tri do štirikrat.

  +1 0
delitve: 35
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin