Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

7 let, 12 mesecev

Zakaj Slovenci najbolj zaupajo Tesli Motors in Andreju Pečjaku?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tesla Motors bo danes v Ljubljani uradno odprla šest hitrih polnilnic. Pri uveljavljanju električne mobilnosti sta Slovence najbolj prepričala Tesla in slovenski inovator Andrej Pečjak.

Tesline polnilnice bo v Ljubljani uradno odprl tudi ambasador ZDA

Danes se bo Slovenija tudi uradno vpisala na zemljevid evropske zelene mobilnosti. V Ljubljani bodo dobre tri tedne po postavitvi še uradno odprli šest hitrih polnilnic družbe Tesla Motors, ki se nahajajo pri hotelu Four Points by Sheraton poleg ljubljanske obvoznice.

V Evropi jih ima ameriški revolucionarni proizvajalec avtomobilov zdaj že 56, te pa omogočajo vozniku, da teslo S polovično napolni v le 20 minutah. 120-kilovatna polnilnica tako Teslinemu avtomobilu v pol ure omogoči doseg za nadaljnih 435 kilometrov. Za lastnike tesel z močnejšo baterijo je elektrika na teh polnilnic brezplačna.

Ob hotelu pri ljubljanski obvoznici pri izvozu Brdo so postavili šest polnilnic. Slovenija se je tako vpisala na zemljevid evropske zelene mobilnosti, primernost Slovenije za področje zelenih tehnologij pa so tako uvideli tudi Američani. Ljubljana leži ob pomembnem križu evropskih tranzitnih avtocest, obenem pa je tudi pri nas že več okrog 20 lastnikov tesel S.

Ob prisotnosti predstavnikov Tesle Europe in ameriškega ambasadorja v Sloveniji Josepha Mussomelija v Ljubljani danes pričakujejo tudi vsaj deset lastnikov avtomobila tesla S.

Kdo v Sloveniji se vozi s teslo?

Prodaja tesel S hitro raste, njihovo število pa se povečuje tudi v Sloveniji. Avtomobile za slovenski trg sicer sestavijo v Teslini tovarni na Nizozemskem, na naših cestah pa naj bi bilo že okrog dvajset avtomobilov. Lastniki avtomobila, ki v različici z zmogljivejšo baterijo stane okrog 100 tisoč evrov, se v javnosti razumljivo ne želijo izpostaviti.

Po naših podatkih je dve tesli naročil Roman Bernard, direktor družbe Flycom iz Žirovnice. Direktor podjetja, ki se ukvarja s helikopterskimi prevozi, je imel že pred tem v lasti prvi Teslin model roadster.

Kateri proizvajalec je s tehnologijo lahke gradnje in učinkovitega električnega ali hibridnega pogona na vas naredil največji vtis?

Sodeč po anketi, ki smo jo opravili med prvo vožnjo električnega BMW i3 in v kateri smo bralce vprašali, kateri proizvajalec je s tehnologijo lahke gradnje in učinkovitega električnega ali hibridnega pogona na njih naredil največji vtis, Slovence najbolj prepričata prav Tesla in slovenski pionir električnih vozil Andrej Pečjak.

Električni preboj potrebuje tehnološko svežino in drznost inovatorstva

Rezultati ankete najbrž niso presenetljivi, saj so tudi vas pritegnile prav svežina in neposrednost Tesle ter na drugi strani drznost domačega inovatorstva, ki kaže, da se lahko domače znanje in industrija kosata tudi z največjimi.

Ne gre pozabiti, da v šempetrski Letriki že dobavljajo električni motor Renaultu ter da je idrijska Hidria s svojimi rešitvami hibridnega pogonskega sistema prisotna tudi v enem izmed najdražjih in tehnološko najbolj dovršenih avtomobilov, porscheju 918 spyder.

Tako Tesla kot Pečjak, ki je letos predstavil lastno električno predelavo Mazdinega enoprostorca z dosegom 700 kilometrov, s svojimi produkti kažeta na vsakodnevno uporabnost električnih vozil in nova pravila igre, ki se z njimi uveljavljajo na avtomobilskem trgu.

Električna vozila odpirajo tudi nova polja tehnološke kreativnosti in rušijo tabuje, saj je navsezadnje Pečjak na reliju alternativnih energij v Monte Carlu premagal prav Tesline voznike oziroma energijsko učinkovitost njihovih avtomobilov.

Sprememba miselnosti v smeri nakupa električnega vozila je kompleksen proces, ki zahteva drugačne pristope, še posebej ko gre za avtomobile, pri katerih se ob vsem silnem tehnološkem razvoju dejansko v vsem stoletju ključni energenti niso kaj dosti spremenili.

Sprememba miselnosti je kompleksen proces, BMW je zato za svoja električna vozila uvedel povsem novo serijo

Zelene tehnologije pospešeno v svoje modele vključujejo tudi drugi proizvajalci, a proces bo zagotovo dolgoročen. Razmišljanje kupcev se namreč ne spremeni čez noč, saj je to dolgoročen proces. Dober primer prilagajanja je prav BMW, ki pri preboju na trg električnih avtomobilov ni le preprosto naredil električne različice obstoječih modelov, ampak je za potrebe svoje zelene ponudbe ustanovil povsem novo serijo modelov in uvedel nov koncept gradnje. Prva primera sta mestni i3 in superšportni hibrid i8.

BMW je s serijo i torej potegnil jasno ločnico, ki z novimi materiali, tehnologijami in ne nazadnje tudi z vozniško izkušnjo sporoča, da gre za preskok v prihodnost.

Napetost raste, ponudba je vse večja

To seveda ne pomeni, da so se elektrifikacije resno lotili le Elon Musk in Bavarci. Res je, da izstopa njihov celostni pristop, a nikakor ne gre pozabiti na navezo Nissan – Renault, ki se lahko pohvali z največjo tržno uveljavitvijo električnih vozil.

Pa tudi pri pionirju sodobnih hibridnih sistemov ne počivajo, saj je Toyota že napovedala prvi serijski avtomobil na gorivne celice. Električne konje je poleg Toyote na dirkaško stezo tudi z namenom promocije zelenih tehnologij poslal Audi. Ta je svojo serijo e-tron že postavil v okvire serijske proizvodnje.

Pri največjem so se električnih predsodkov na cesti lotili po načelu Mythbusters

Električno prihodnost so resno vezli tudi pri največjem evropskem proizvajalcu Volkswagnu. Ta seveda veliko stavi na električnega golfa. Zanimiva pa je njihova najnovejša kampanja, zasnovana po načelu Mythbusters (Uničevalci mitov).

Z njo želijo v Wolfsburgu v seriji kratkih spotov izpodbiti mite, polresnice in preostale predsodke na temo električne mobilnosti.

Ne spreglejte