Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
18. 4. 2016,
9.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Volvo

Ponedeljek, 18. 4. 2016, 9.53

6 let, 7 mesecev

Volvov tovornjak kot lokomotiva: vlekel 300 metrov prikolic z maso 750 ton

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Volvu je uspelo s svojim tovornjakom FH16 povleči kar 300 metrov dolgo kompozicijo s skupno maso 750 ton. Vlekel je 20 prikolic s 40 ladijskimi zabojniki.

Tovornjak vlekel 20 prikolic s 40 zabojniki

Pri Volvu so znani po kreativnih oglasnih videih za lastne tovornjake. Zasloveli so z videom, v katerem je na primer klasično "špago" med dvema vlačilcema naredil Jean-Claude van Damme, v drugem videu pa je tovornjak prek daljinskega upravljalnika vozilo štiriletno dekle.

Tokrat so pri Volvu svoj vlačilec FH16 uporabili v vlogi čisto prave lokomotive, ki za seboj vleče dolgo kompozicijo vagonov z naloženimi zabojniki. Za tovornjak so namreč pripeli kar 20 prikolic s 40 ladijskimi zabojniki, ki so imeli skupno maso 750 ton. To je dvakrat več, kot je tovornjak uradno sposoben vleči. Celotna kompozicija je bila dolga več kot 300 metrov.

Z novim dvosklopčnim menjalnikom se lahko tovornjak plazi s hitrostjo pol kilometra na uro

Tovornjak je bil opremljen z novim samodejnim dvosklopčnim menjalnikom i-Shift, ki ga odlikujejo predvsem prestave za tako imenovano plazenje. Tako lahko tovornjak izkoristi moč svojega motorja že pri speljevanju, saj ga je mogoče voziti s hitrostjo zgolj pol kilometra na uro. Volvov tovornjak lahko že serijsko povleče 325 ton tovora (vlačilci na slovenskih cestah imajo lahko največjo maso 44 ton), tokrat pa je bila obremenitev torej še dvakrat večja.

Za volanom nekoč najmočnejši človek na svetu

Za volanom tovornjakarske kompozicije je bil Magnus Samuelsson, nekdanji lastnik prestižnega naziva najmočnejšega človeka na svetu. Samuelsson je bil vajen težke tovore premikati s svojo močjo, tudi podobna naloga s pomočjo tovornjaka pa je bila za Šveda velik izziv.

Podobne vlakovne kompozicije se redno vozijo tudi med slovenskim zaledjem in Luko Koper. Kako bi se Volvov tovornjak znašel na najzahtevnejšem delu te poti čez Kraški rob? Bi bil tam kos Siemensovi moderni lokomotivi?

Ne spreglejte