Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
20. 10. 2017,
6.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Volkswagen

Petek, 20. 10. 2017, 6.37

6 let, 6 mesecev

Volkswagen z električnim prototipom po razvoj in slavo na Pike's Peak

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
Volkswagen Pikes Peak | Foto Volkswagen

Foto: Volkswagen

Volkswagnov koncern se vrača na slavno ameriško gorsko dirko Pike's Peak. Razvijajo električni prototip in želijo v svoji konkurenci prihodnje leto doseči zmago in nov rekord ceste.

Zgodba o cesti na Pike's Peak


V Evropi je zaslovela v osemdesetih letih

Vsaj v Evropi je cesta na Pike's Peak zaslovela v drugi polovici osemdesetih let prejšnjega stoletja. Mednarodna avtomobilska organizacija FIA je takrat v reliju ukinila dirkalnike skupine B, proizvajalci pa so jih nato uporabili za nastop na dirki v ameriški zvezni državi Kolorado. Tako Peugeot kot Audi sta dosegla odmevne zmage in na spektakularni cesti predvsem posnela marketinški material, ki je kulten še danes.

Pred leti je podobno uspešno projekt Pike's Peak Peugeot iztržil še enkrat, saj je z Sebastienom Loebom in prototipom peugeot 208 T16 postavil absolutni rekord steze.

Video – Loebov rekord na Pike's Peak

Tehnični razvoj lastne elektromobilnosti

Volkswagnov koncern se prihodnje leto v ZDA spet vrača. Po umiku iz svetovnega prvenstva v reliju, kjer so osvojili štiri zaporedne naslove svetovnega prvaka med vozniki in proizvajalci, zdaj v Volkswagen Motorsportu razvijajo električni prototip za Pike's Peak. Inženirji iz Hannovra bodo sodelovali z Volkswagnovim tehničnim oddelkom. To je prvič, da pri Volkswagen Motorsportu pod vodstvom Svena Smeetsa razvijajo električni dirkalni avtomobil.

Podrobnosti o dirkalnem električnem prototipu sicer še niso znane, neuradno pa ga bo vozil Romain Dumas, zmagovalec dirke v letih 2014, 2016 in 2o17.

»Ekstremen test avtomobila po cesti na Pike's Peak nam bo nudil pomemben vpogled v obremenitve in nam pomagal pri nadaljnjem razvoju, prav tako pa bo tudi predstavil naše naslednje projekte,« napoveduje Frank Welsch, vodja raziskav in razvoja pri Volkswagnu. Za razliko od sestrskega Audija, ki se seli v električno formulo E, bo Volkswagen pomoč pri razvoju lastne elektromobilnosti torej iskal na spektakularni gorski dirki.

Električni rekord še 44 sekund za absolutnim

Volkswagen želi postaviti nov rekord za električne avtomobile, ki ga s časom 8 minut in 57 sekund drži Američan Rhys Millen. Loebov absolutni rekordni dosežek je 8 minut in 13 sekund. Millen je vozil prototip s podporo Toyote.

Dirka na Pike's Peak poteka vse od leta 1916. Izpeljana je na 20 kilometrov dolgem odseku, ki ima 1.440 metrov razlike v nadmorski višini. Cilj je na 4.300 metrov nadmorske višine.

Ne spreglejte