Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
14. 6. 2017,
5.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

2

Natisni članek

Seat

Sreda, 14. 6. 2017, 5.30

6 let, 6 mesecev

V Slovenijo je pripeljala nova generacija seat ibize

Seat v Sloveniji: Pet let, podvojena prodaja, prihodnje leto še španska škoda kodiaq

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

2

Seat Ibiza | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Seat je v Sloveniji v petih letih več kot podvojil prodajo avtomobilov, španska znamka pa poleg nove generacije ibize največ uspeha dolguje novim športnim terencem. Prihodnje leto bodo dobili še sedemsedežnega SUV, torej špansko različico v Sloveniji razprodane škode kodiaq.

Seat je v novo ibizo in arono, ki bo kot crossover nastala na njeni osnovi, vložil 900 milijonov evrov. | Foto: Gregor Pavšič Seat je v novo ibizo in arono, ki bo kot crossover nastala na njeni osnovi, vložil 900 milijonov evrov. Foto: Gregor Pavšič Nekoč so imeli le dva vlečna konja, zdaj se ponudba Seata bistveno širi

Seat je v zadnjih letih v Sloveniji doživel precejšnjo rast prodaje, ki je v prvi vrsti posledica novih modelov in vstopa v razred športnih terencev. Španska avtomobilska znamka je pred petimi leti v Sloveniji prodala 1.099 vozil, načrt za letošnje leto pa predvideva že 2.350 prodanih vozil. Od leta 2012 se je Seatu tržni delež povečal za 1,2 odstotne točke, s čimer se na lestvici najbolje prodajanih avtomobilskih znamk v Sloveniji uvrščajo v družbo konkurentov, kot sta Nissan in Citroën.

Prodaja znamke Seat v Sloveniji:

 

Prodana vozila

Tržni delež

2012

1.099

2,3 %

2013

1.250

2,5 %

2014

1.605

3,1 %

2015

1.867

3,2 %

2016

2.097

3,4 %

2017 – do konca maja

1.012

3,3 %

2017 – načrtovano

2.500

3,5 %

Predsednik Seata Luca de Meo je s ponosom predstavil prvi dobiček Seata po desetih letih in za leto 2018 napovedal še tretji športni terenec, ki bo na voljo v pet- in sedemsedežni različici. Ime zanj še ni znano. | Foto: Seat Predsednik Seata Luca de Meo je s ponosom predstavil prvi dobiček Seata po desetih letih in za leto 2018 napovedal še tretji športni terenec, ki bo na voljo v pet- in sedemsedežni različici. Ime zanj še ni znano. Foto: Seat

Seat bo imel prihodnje leto še špansko različico škode kodiaq

Španski znamki se na svetovni ravni nasmihajo še svetlejši časi. Lani so prvič po desetih letih spet poslovali pozitivno in imeli 143 milijonov evrov dobička. Trg je lepo sprejel športnega terenca ateco, že letos na ceste prihaja manjši crossover arona, prihodnje leto pa še veliki sedemsedežni športni terenec.

Imena zanj še niso razkrili, imajo pa pri Seatu že rezervirani oziroma patentirani imeni Mallorca in Formentor. Avtomobil si bo platformo delil s škodo kodiaq in volkswagen tiguanom.

Simona Mavsar, direktorica Seata v Sloveniji: "Letos bi prodali še od 100 do 150 več ibiz, če bi jih le lahko dobili iz tovarne ..." | Foto: Gregor Pavšič Simona Mavsar, direktorica Seata v Sloveniji: "Letos bi prodali še od 100 do 150 več ibiz, če bi jih le lahko dobili iz tovarne ..." Foto: Gregor Pavšič Bi lahko zanimanje za SUV v Sloveniji ohladila nova obdavčitev na podlagi izpusta CO2?

"Vozila SUV so v velikem porastu in na moje veselje bo tudi Seat z modeloma ateca in arona prisoten v tej ponudbi. Prednosti je veliko. Modelov je več, bolje smo zasedeni v vseh razredih. Danes pokrivamo vse večje avtomobilske razrede. Menim, da bo povpraševanje po športnih terencih še naraščalo. Morda se lahko ta trend spremeni ob morebitni spremembi davka na motorna vozila, ki lahko prinese obdavčitev glede na izpust CO2. Če bi se ta vozila podražila, bi to v očeh kupca pomenilo vprašanje, ali vztrajati pri želji po takem vozilu," razlaga Simona Mavsar, direktorica znamke Seat v Sloveniji.

Zanimiva bo tudi prihodnost enoprostorne alhambre, ki se pri Seatu kljub relativno stari zasnovi še vedno prodaja odlično. Sprememb pri alhambri kljub napovedi novega SUV Mavsarjeva do leta 2020 še ne pričakuje.

Vrh ponudbe ibize predstavljata opremi FR in Xcellence, kjer se cene začnejo pri 15.615 evrih. V Sloveniji je veliko povpraševanja po športni ibizi FR, ki prinaša tudi možnost 18-palčnih koles. | Foto: Gregor Pavšič Vrh ponudbe ibize predstavljata opremi FR in Xcellence, kjer se cene začnejo pri 15.615 evrih. V Sloveniji je veliko povpraševanja po športni ibizi FR, ki prinaša tudi možnost 18-palčnih koles. Foto: Gregor Pavšič

Ibiza bo naknadno dobila še bencinski 1,5-litrski štirivaljni motor, prav tako pa tudi možnost motorja s pogonom na stisnjen zemeljski plin CNG. | Foto: Gregor Pavšič Ibiza bo naknadno dobila še bencinski 1,5-litrski štirivaljni motor, prav tako pa tudi možnost motorja s pogonom na stisnjen zemeljski plin CNG. Foto: Gregor Pavšič

"Prihodnost v paketni prodaji avtomobila …"

"Vsekakor poskušamo spodbujati nakup vozila prek financiranja, za kar se odloči že okrog 75 odstotkov naših kupcev. Na ta način imamo z njimi bolj pogost stik, z njimi lažje komuniciramo, jim ponujamo nove storitve in podobno. Sama tudi menim, da bomo avto v prihodnje prodajali paketno. Torej ne zgolj vozila, temveč avto z vključenim servisiranjem, zavarovanjem in podobno. Voznik bo plačeval mesečni znesek, dodatno pa bo moral plačati le še gorivo," pravi direktorica Seata v Sloveniji.

Seat bo razprodal letno kvoto 300 novih ibiz

Ibiza je najnovejša Seatova novost in Mavsarjeva pričakuje, da bo spet prevzela vlogo najuspešnejšega avtomobila znamke v Sloveniji. Ibizo smo pobližje spoznali že med prvo vožnjo v okolici Barcelone, zato le povzemimo: nastala je na novi platformi MQB A0, enako bo tudi v primeru novega volkswagen pola, dobila je 9,5 centimetra daljšo medosno razdaljo, sedem centimetrov je širša in malenkost krajša od prehodnice. Prostornino prtljažnika jim je uspelo povečati na 355 litrov.

Med razpoložljivo opremo najdemo tudi žaromete LED, vzvratno kamero, radarski tempomat, panoramsko streho, nov digitalni zaslon na dotik, 18-palčna platišča pri priljubljeni opremi FR, serijsko sta v vseh ibizah varnostna sistema za zaznavanje ovir v mestu s prepoznavanjem pešcev. Seat je do danes prodal kar 5,4 milijona ibiz, v Sloveniji pa želijo z njo v razredu doseči 2,5-odstotni tržni delež. To torej pomeni okrog 300 prodanih vozil na leto.

V Sloveniji bi lahko letos prodali še od 100 do 150 ibiz več, če bi to dovoljevala proizvodnja v tovarni. Žal so kapacitete povsem zapolnjene. Osnovna cena ibize brez popustov znaša 12.500 evrov, za drugo stopnjo opreme style pa bo treba odšteti še dodatnega tisočaka. Sprva bosta v ibizi na voljo le litrski bencinski motorji. To so osnovni motor MPI (55 kilovatov), motor TSI (70 kilovatov) in še močnejši motor TSI (85 kilovatov).

Notranjost je moderna, na sredinski konzoli je lahko tudi osempalčni zaslon na dotik. Seat stavi na dobro povezljivost z mobilnimi telefoni, prav tako pa tudi na varnostne sistem. Na testu Euro NCAP pričakujejo oceno pet zvezdic. | Foto: Seat Notranjost je moderna, na sredinski konzoli je lahko tudi osempalčni zaslon na dotik. Seat stavi na dobro povezljivost z mobilnimi telefoni, prav tako pa tudi na varnostne sistem. Na testu Euro NCAP pričakujejo oceno pet zvezdic. Foto: Seat

Ibizin prtljažnik ima v osnovi 355 litrov porstornine, kar je veliko za ta razred avtomobilov. | Foto: Aleš Črnivec Ibizin prtljažnik ima v osnovi 355 litrov porstornine, kar je veliko za ta razred avtomobilov. Foto: Aleš Črnivec

Seat namerava v Sloveniji letno prodati 300 ibiz. | Foto: Aleš Črnivec Seat namerava v Sloveniji letno prodati 300 ibiz. Foto: Aleš Črnivec

Ne spreglejte