Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
24. 5. 2016,
8.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

Torek, 24. 5. 2016, 8.53

6 let, 6 mesecev

Nova karoserijska izvedba, napoved

Renault grand scenic – še večji družinski crossover, serijska spet 20-palčna kolesa

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23
Grand Scenic

Novi renault grand scenic je 24 centimetrov daljši od klasičnega scenica, na voljo bo v različici s petimi ali sedmimi sedeži. Serijsko bo opremljen z 20-palčnimi kolesi, v prodajne salone pa prihaja proti koncu leta.

Tudi večji scenic stavi na crossover poreklo

Novo generacijo renault scenica smo pobližje spoznali že na avtomobilskem salonu v Ženevi. Priljubljeni družinski enoprostorni avtomobil je dobil veliko agresivnejše zunanje linije, ki so po zgledu novega espacea postale bližje crossoverjem oziroma športnim terencem. Enako seveda velja tudi za njegovo večjo različico grand scenic, ki bo na voljo v različici s petimi oziroma sedmimi sedeži.

Grand Scenic | Foto:

Visoka stopnja opremljenosti in rešitve, ki jih že poznamo iz novejših renaultov

V primerjavi s klasičnim scenicom je izvedba grand daljša za 24 centimetrov in ima skupno 718 litrov osnovne prostornine prtljažnika (40 litrov več kot predhodnik). Pri Renaultu so grand scenica sodeč po opremi postavili precej visoko v razredu tovrstnih vozil. Avtomobil ima na primer serijsko varnostni sistem za prepoznavanje pešcev (od 7 do 60 kilometrov na uro), tudi pri tem vozilu bodo serijsko nameščena kar 20-palčna kolesa. Pri Renaultu trdijo, da tovrstna izbira znatno vpliva na vozne lastnosti in udobje potovanja.

V notranjosti večjih presenečenj ni. Grand scenic ima doplačljiv vertikalni digitalni zaslon (poznamo ga že iz espacea, talismana in megana), doplačljive varnostne sisteme (radarski tempomat, opozorilo ob nenamenski menjavi prometnega pasu …), kupci bodo lahko dobili tudi povsem panoramsko šipo brez vmesnih nosilcev.

V primeru različice s sedmimi sedeži bo imel tudi grand scenic možnost samodejnega podiranja sedežev s pritiskom na en gumb, kar poznamo že iz espacea. Iz novejših renaultov je dobil tudi sistem prilagodljivega blaženja multisense, infozabavni sistem R-Link, barvni "head-up" prikazovalnik in podobno.

Grand Scenic | Foto:

Motorji isti kot v klasičnem scenicu, na voljo tudi hibridna različica

Grand scenica bosta poganjala dva bencinska motorja (TCe 115, TCe 130) in tri različice dizelskega motorja (dCi 110, dCi 130 in dCi 160). Motor dCi 110 bo imel tudi možnost hibridne pomoči: gre za kombinacijo električnega generatorja in 48-voltne baterije, ki ustvarjata električno energijo med zaviranji, električni motor pa pomaga pri zmogljivostih dizelskega motorja.

Dva motorja (dCi 110 in dCi 130) bosta na voljo tudi s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom EDC.

 

Grand Scenic | Foto:

Grand Scenic | Foto:

Ne spreglejte