SiolNET. Avtomoto Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

RedBull AirRace prihaja na Hrvaško: v Rovinju bo letel tudi Slovenec

3

termometer

RedBull bo letos spet organiziral svojo atraktivno serijo letalskih dirk, ki bo aprila gostovala tudi v Rovinju na Hrvaškem. V podpornem tekmovanju challenge bo letel tudi Slovenec Peter Podlunšek.

RedBullova letala so mirovala tri leta

Zračne letalske dirke so bile eden od najbolj atraktivnih dogodkov v organizaciji avstrijskega RedBulla. Po prvi dirki leta 2003 v Zeltwegu in širitvi v svetovno serijo leta 2005 je bila serija zaradi vse višjih stroškov, povezanih predvsem z zagotavljanjem varnosti in priprave prizorišč, v zadnjih treh letih odpovedana.

Letos se prireditve spet vračajo na različna svetovna prizorišča, prvič tudi v našo neposredno bližino, Rovinj na Hrvaškem. Tam bodo dirko pripravili 12. in 13. aprila. Progo bodo postavili poleg plaže na severni strani mesta, blizu starega mestnega središča.

Organizatorji napovedujejo tesno in zavito progo, na kateri ne bo manjkalo ovinkov z visokimi obremenitvami za letala in pilote. Pomemben dejavnik bodo tudi vremenske razmere, saj bi morebitna burja še dodatno otežila letenje.

Sile na telo pilotov dosegajo desetkratnik ali celo dvanajstkratnik sile zemeljske privlačnosti

V preteklosti si je letalske dirke ogledalo po 250 tisoč gledalcev, ki so uživali v brezhibnih vratolomnih potezah najboljših pilotov. Ti so postavljeno progo z letali poskušali odpeljati kar najhitreje, pri tem pa se med vijuganjem skozi visoke stolpe izkazati tudi s svojo natančnostjo in sposobnostjo manevriranja.

Ker so sile na telo dosegale tudi desetkratnik ali celo dvanajstkratnik sile zemeljske privlačnosti, so organizatorji na prireditvah dovolili nastopiti le peščici najboljših pilotov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin