Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
7. 10. 2014,
10.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 7. 10. 2014, 10.26

7 let, 12 mesecev

Razkritje Tesle Motors: štirikolesni pogon, samodejna vožnja, nova baterija?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Družba Tesla Motors bo v četrtek v Kaliforniji predstavila avtomobil s ključno črko D. Novost je zavita v debelo tančico skrivnosti, najverjetnejši je novi štirikolesni pogon za zdajšnji model S.

Osem besed je bilo dovolj za vihar v avtomobilski industriji

Elon Musk je prejšnji teden prek Twitterja za 9. oktober napovedal razkritje in prihod črke D. Kratko sporočilo, dolgo vsega osem besed, je nemudoma povečalo vrednost Teslinih delnic za tri odstotke, sporočilo je dobilo več kot 14 tisoč povratnih tvitov in več kot devet tisoč všečkov. Kaj bo torej jutri razkrila Muskova ekipa v bližini Los Angelesa?

Črka D za štirikolesni pogon zdajšnjega modela S?

Družba Tesla Motors je že uradno napovedala prihod novega crossover modela X, v nekaj letih pa tudi dimenzijsko nekoliko manjši model III. Morebitni povsem novi model D je tako skoraj izključen, po predvidevanjih bo Musk razkril le novo različico zdajšnjega modela S.

V Kaliforniji so fotografi opazili teslo S z oznako P85D, ki naj bi bilo testno vozilo jutrišnje predstavitve. Črka D bo najverjetneje predstavljala del oznake prve štirikolesno gnane tesle, ki bo poleg osnovnega električnega motorja dobila še manjšo pomožno električno pogonsko enoto.

Tako zasnovo pogona bo imel tudi že omenjeni model X, pogonski sistem pa je tudi zaradi dejstva, da crossover različica zamuja prvotni časovni plan prihoda na trg, že pripravljen in prilagojen vgraditvi v električno limuzino.

Tesla S bi s štirikolesnim pogonom dobila še več moči, čeprav bi drugi motor zagotovo povečal maso vozila in tudi zmanjšal njegov doseg.

Musk: Tesla bo znala prihodnje leto po avtocesti 90 odstotkov časa voziti samostojno

"Naš avtomobil bo znal prihodnje leto 90 odstotkov časa po avtocesti že voziti samostojno," je pred dnevi v intervjuju za CNN napovedal Musk.

Bi lahko črka D predstavljala kratico za "driveless" in bi Tesla jutri predstavila prav svojo tehnologijo avtomobilske samostojne vožnje v prihodnosti? Predstavitev bodo izpeljali na manjšem letališču Hawthorne , ki bi bilo za prikaz samostojne vožnje zagotovo lahko primerno.

Možnost predstavitve zmogljivejše baterije s kapaciteto 100 kilovatnih ur manj verjetna

Če je možnost povsem novega modela ali morda karoserijske kupejevske izvedbe modela S skoraj izključena, bi lahko z večjo verjetnostjo napovedali Teslino predstavitev močnejše baterije. Močnejša od obeh baterij ima zdaj kapaciteto 85 kilovatnih ur, morebitna močnejša baterija s kapaciteto 100 kilovatnih ur pa bi lahko doseg vozila povečala na blizu 500 kilometrov.

Ne spreglejte