Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
21. 4. 2017,
7.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Prodaja avtomobilov

Petek, 21. 4. 2017, 7.04

6 let, 6 mesecev

Prodaja avtomobilov: spet velika rast, potencial PSA in velik preboj Toyote

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

V prvem četrtletju smo Evropejci letos kupili  323 tisoč avtomobilov več kot v enakem obdobju lani. Koncern Volkswagen ima z naskokom najuspešnejšo znamko, kot koncernu pa mu je z nakupom Opla zdaj bistveno bližje francoski PSA. Največji uspeh med znamkami za Toyoto, ki je prodajo povečala za 20 odstotkov in se prebila med prvo deseterico najuspešnejših znamk.

Vsak deseti kupec novega avtomobila v Evropi se je v prvem četrtletju odločil za nemško znamko Volkswagen. | Foto: Gregor Pavšič Vsak deseti kupec novega avtomobila v Evropi se je v prvem četrtletju odločil za nemško znamko Volkswagen. Foto: Gregor Pavšič

Evropejci še vedno kupujemo vse več avtomobilov

Marca je prodaja novih osebnih avtomobilov v Evropi narasla kar za 11 odstotkov, kažejo podatki evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev ACEA. Samo prejšnji mesec so namreč v evropskih državah prodali 1,8 milijona novih avtomobilov in dosegli marčevski rekord. Trgi kot so Italija, Španija in Nemčija so v primerjavi z lanskim marcem beležili celo več kot 10-odstotno rast.
Na ravni prvega četrtletja so v Evropi prodali 4,1 milijona avtomobilov, kar je 8,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Eden Oplovih adutov leta je tudi novi crossland X. | Foto: Gregor Pavšič Eden Oplovih adutov leta je tudi novi crossland X. Foto: Gregor Pavšič Med znamkami Volkswagen nima konkurence, med koncerni pač

Največ avtomobilov je v prvem četrtletju prodal Volkswagen in sicer več kot 445 tisoč. To je 11.507 več kot v enakem obdobju lani, ugotavljajo pri ACEA. Na evropski ravni ima nemška znamka 10-odstotni delež. Najbližje ji je bil Ford s prodanimi 313 tisoč avtomobili, sledijo pa Renault (293 tisoč), Opel (275 tisoč) in Peugeot (246 tisoč). Med temi znamkami je največji skok navzgor uspel Renaultu, ki je v primerjavi z lanskim prvim četrtletjem povečal prodajo za več kot 11 odstotkov.

Francoski koncern PSA Peugeot-Citroen je v prvem četrtletju prodal 420 tisoč avtomobilov, kar je sicer več kot pol manj od Volkswagnovega koncerna (964 tisoč). Če bi PSA dodali prodajo Opla in Vauxhalla, ki so ju Francozi marca kupili od General Motorsa, bi bil njihov celoten izkupiček že 696 tisoč avtomobilov.

Toyoti se je z novim C-HR vendarle uspelo prebiti med najuspešnejše evropske avtomobilske znamke.  | Foto: Gregor Pavšič Toyoti se je z novim C-HR vendarle uspelo prebiti med najuspešnejše evropske avtomobilske znamke. Foto: Gregor Pavšič

Velika rast Toyote, Fiata in Mercedes-Benza

Zelo pozitivno rast sta imela tudi Fiat (+ 14,6 odstotka) in Mercedes (+11,9 odstotka). Znamka iz Stuttgarta je bila najuspešnejša med premium znamkami, saj je prodala 6.667 avtomobilov več kot Audi in 7.149 avtomobilov več kot BMW. Toyota je iz prve deseterice izrinila evropski znamki kot sta Škoda in Citroen, saj so Japonci v primerjavi z lanskim prvim četrtletjem prodajo povečali za več kot 20 odstotkov.

To je predvsem zasluga prihoda novega crossoverja C-HR. Toyota je v prvih treh mesecih prodala 193 tisoč novih avtomobilov.

Deset najuspešnejših avtomobilskih znamk prvega četrtletja:

 

Prodaja 1. četrtletje 2017

Razlika 2017/2016

Volkswagen

445 tisoč

+ 2,7 %

Ford

313 tisoč

+ 9,7 %

Renault

293 tisoč

+ 11,4 %

Opel

275 tisoč

+ 2,7 %

Peugeot

246 tisoč

+ 4,9 %

Fiat

229 tisoč

+ 14,6 %

Mercedes

226 tisoč

+ 11,9 %

Audi

219 tisoč

+ 3,2 %

BMW

219 tisoč

+ 6,4 %

Toyota

193 tisoč

+ 20,4 %

 

Ne spreglejte