Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 10. 2017,
5.33

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

1

Natisni članek

Dieselgate Evropska unija

Torek, 31. 10. 2017, 5.33

6 let, 5 mesecev

Popuščanje ali strožje regulative: kako se bo odločil Bruselj?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

1

Volkswagen Dieselgate | Foto Reuters

Foto: Reuters

Sedem članic Evropske unije je v pismu pozvalo Evropsko komisijo, da postavi strožje standarde sprejemljivih izpustov izpušnih plinov. S to potezo so poskusili še zadnjič vplivati na prihajajoče normative, ki jih bodo uradno predstavili prihodnji mesec.

Sedem evropskih držav, med njimi tudi Slovenija

Uradniki pri Evropski uniji naj bi v prihodnjem mesecu predstavili nove standarde izpustov ogljikovega dioksida za osebna vozila in kombije po letu 2020. Z zaostrovanjem zahtev želijo do leta 2030 zmanjšati skupne izpuste toplogrednih plinov za vsaj 40 odstotkov v primerjavi z letom 1990. Pri komisiji predlog zakona zdaj še izpoplnjujejo in vnašajo zadnje popravke, zato je sedem držav Evropske unije poslalo pismo, kjer zahtevajo poostritev prihodnjih zahtev. Na drugi strani stojijo predstavniki industrije, ki pravijo, da so emisijski standardi preveč strogi in bodo pokopali avtomobilsko industrijo.

Kot je poročal Reuters, naj bi Komisija popustila ter nekoliko zmanjšala prvotno zastavljene cilje. Do leta 2030 se bodo morali izpusti osebnih avtomobilov znižati med 25 in 35 odstotki. Sedem držav članic z manjšim deležem v izredno močni avtomobilski industriji, ki ji poveljujejo predvsem Francija, Nemčija in Italija, je v pismu izrazilo željo po 40-odstotnem zmanjšanju izpustov CO2. Kot so zapisali, Evropska unija brez ambicioznega načrta ne bo zmogla slediti podnebnim ciljem. Pod pismo so se podpisali Luksemburg, Avstrija, Belgija, Nizozemska, Portugalska, Irska in Slovenija. 

Pod pritiskom tudi največje proizvajalke vozil

Po izbruhu afere dieselgate so pod vse večjim pritiskom tudi države, kjer proizvedejo največ osebnih vozil. Po priznanju krivde se je Volkswagen znašel pod plazom kritik, zadnje policijske akcije pa nakazujejo, da so grešili še nekateri drugi proizvajalci vozil. Zato se je opazno povečal pritisk na vlade, naj spremejo prvotno začrtane smernice o izpustih, ki jih je z regulativo predstavila Evropska unija.

Oglasili so se tudi proizvajalci vozil. Podpirajo izdelavo čistejših vozil, vendar opozarjajo, da je njihov obstoj odvisen od zahtev kupcev. Osmega novembra naj bi predstavili nov predlog, ki bo znova postavil temelje za prihod brezemisijskih vozil, s pomočjo katerih bodo proizvajalci nižali izpuste v vsej floti ter pridobivali dodatne kredite.

Ne spreglejte