Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
5. 4. 2017,
18.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

1

Natisni članek

Sreda, 5. 4. 2017, 18.54

6 let, 7 mesecev

Novo dvigalo v Luki Koper: bo kmalu privabilo še večje tovorne ladje?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

1

Luka Koper dvigalo | Foto Luka Koper

Foto: Luka Koper

Luka Koper je danes dobila prvo od dveh naročenih dvigal kontejnerjev, ki sta bistveno zmogljivejši od obstoječih in bosta omogočali pretovor z večjih ladij kot do zdaj.

Prednosti novih dvigal so očitne

V koprski luki prihodnji teden pričakujejo še drugo tovrstno dvigalo, s katerim se prilagajajo prihodu vse večjih kontejnerskih ladij z nosilnostjo 20 tisoč kontejnerskih enot (TEU). Obstoječa štiri dvigala post-panamax, ki jih imajo na kontejnerskem terminalu od leta 2009, so sposobna dvigniti tovor 36 metrov nad pomol in imajo dolžino pregibnega dela roke 51 metrov. To omogoča izvajanje manipulacij na ladjah širine do 18 kontejnerjev.

Novi dvigali pa bosta omogočali dvigovanje kontejnerja 48 metrov nad pomol (štiri kontejnerje višje od obstoječih dvigal), doseg nad morje bo znašal 65 metrov, kar bo omogočalo delo na ladjah širine do 24 kontejnerjev.

Teža novega dvigala je približno 1.200 ton, njegova nosilnost pa 71 ton.  | Foto: Luka Koper Teža novega dvigala je približno 1.200 ton, njegova nosilnost pa 71 ton. Foto: Luka Koper

Hitrejši premik kontejnerja med ladjo in obalo

Pomembna prednost novih dvigal je hitrost pogona za premik kontejnerja med ladjo in obalo, ki je za četrtino višja od hitrosti obstoječih dvigal. Vgrajena imata dva ločena sistema (elektronski in mehanski), ki preprečujeta nihanje tovora na dvižnih vrveh.

Oba sistema bosta, skupaj z vgrajenim laserskim sistemom aktivnega spremljanja profila tovora pod prijemalom, pripomogla k večji produktivnosti dela dvigal ter zagotavljanju večje varnosti udeležencev delovnega procesa. Za preprečevanje trka roke dvigal v najvišje dele ladij ima dvigalo vgrajen laserski sistem, ki nenehno nadzira okolico dvigala.

Do leta 2020 za širitev Luke Koper 235 milijonov evrov, a na zeleno luč okoljevarstvenikov še čakajo

"V Luki Koper načrtujemo povečanje zmogljivosti kontejnerskega terminala na 1,3 milijona TEU na leto do leta 2020, kar bi nam omogočilo ohranitev primata največjega kontejnerskega terminala v Jadranu," sporočajo iz Luke Koper, kjer nameravajo v terminal do leta 2020 vložiti 235 milijonov evrov.

Kontejnersko obalo želijo podaljšati še za 100 metrov, kar predvideva tudi državni prostorski načrt. Ker okoljevarstvenega soglasja še niso prejeli, se ta širitev še ni začela.

Leto 2016 so v Kopru sklenili z rekordnim pretovorom 844 tisoč TEU, kar je sedem odstotkov več kot leta prej. Trend rasti se nadaljuje tudi v letošnjem letu, ko so v obdobju januar–marec pretovorili za 8,7 odstotka več TEU kot v prvem četrtletju leta 2016.
Ne spreglejte