Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
11. 8. 2016,
7.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Četrtek, 11. 8. 2016, 7.34

6 let, 6 mesecev

Novi suzuki ignis: v Evropo se vrača z geni crossoverja in resnimi terenskimi ambicijami

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Suzuki ignis

Suzuki v Evropo po osmih letih vrača model ignis, ki bo zdaj dobil zasnovo crossoverja. S štirikolesnim pogonom in 18 centimetrov oddaljenosti od tal bo imel tudi resne terenske apetite. V Nemčiji bo ignis predvidoma stal od 12 tisoč evrov naprej.

Za razliko od tekmecev ima ignis tudi resne terenske ambicije

Suzuki bo na avtomobilskem salonu v Parizu predstavil novi mali crossover na osnovi modela ignis. Avtomobil bo dolg 3,7 metra, vsaj 18 centimetrov bo oddaljen od tal in imel možnost tudi štirikolesnega pogona. Japonskemu crossoverju terensko resnost dajeta tudi sistema za nadzorovano spuščanje po klancu in grip control za boljši oprijem pogonskih koles na spolzki podlagi, ki ga doseže z nadzorom zavor in navora motorja.

Suzuki tako vstopa v zelo priljubljen razred majhnih crossoverjev, ki bo po napovedih analitikov v Evropi iz vidika prodaje kmalu prevzel vodilno mesto. Ignis stavi tudi na resnejšo terensko izkušnjo in ne le na mestno uporabo vozil, kakršna je usmeritev številnih vodilnih tekmecev tega razreda. V tem razredu bo ignisu še najbližje štirikolesno gnana fiat panda.

Cene ignisovega crossoverja uradno še niso znane, v Nemčiji pa naj bi se začele pri 12 tisoč evrih. | Foto: Cene ignisovega crossoverja uradno še niso znane, v Nemčiji pa naj bi se začele pri 12 tisoč evrih.

Z balenom si bo delil platformo in tudi pogonski motor Prenovljeni suzuki SX4 S-cross. | Foto: Prenovljeni suzuki SX4 S-cross.

Evropski kupci ignisa že poznajo, a ga je Suzuki na naših trgih nehal prodajati leta 2008. Naslednik izvira iz iste platforme, na kateri je nastal tudi novi baleno.

Na našem testu smo hvalili njegovo opremljenost in varčnost 1,2-litrskega atmosferskega bencinskega motorja. Cene ignisovega crossoverja uradno še niso znane, v Nemčiji pa naj bi se začele pri 12 tisoč evrih.

Poleg novega ignisa bo Suzuki v Parizu predstavil tudi prenovljeni model SX4 S-cross, ki bo poleg prenovljene sprednje maske in dodatnih varnostnih sistemov dobil tudi motorja manjših prostornin. Obstoječi 1,6-litrski bencinski motor bosta namreč zamenjala litrski in 1,4-litrski bencinski motor s turbinskim polnilnikom.

Ne spreglejte