Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 4. 2016,
11.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Torek, 5. 4. 2016, 11.55

6 let, 6 mesecev

Nov drzni načrt PSA Peugeot Citroën: pet let za višje prihodke, dobičke in 26 novih vozil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Francoski koncern PSA Peugeot Citroën namerava v petih letih povečati prihodke in dobiček, prav tako pa letno predstaviti vsaj en popolnoma nov peugeot, citroen ali DS. Francozi tudi uradno potrdili svoj prvi pravi poltovornjak.

PSA bo v sklopu širitve ponudbe izdelal tudi prvi pravi poltovornjak

Predsednik koncerna Carlos Tavares je pred dvema letoma predstavil poslovni načrt Back to Race, s katerim je želel koncern PSA Peugeot Citroën vrniti v območje zelenih številk. Po lanskih poslovnih rezultatih, ki so presegli pričakovanja, so zdaj za obdobje do leta 2021 predstavili nov načrt.

Ta predvideva trikrat višji dobiček od prvotno načrtovanega, predstavitev skupno 26 novih ali prenovljenih avtomobilov oziroma izpeljank. Poleg tega bodo predstavili osem gospodarskih vozil, prvič pa bosta v ponudbo vključila tudi pravi poltovornjak. Tega bodo izdelali skupaj z zunanjim partnerjem, najverjetneje Mitsubishijem.

PSA namerava predstaviti tudi sedem novih priključnih hibridov in štiri nove povsem električne avtomobile.

Carlos Tavares, predsednik koncerna PSA, je v Parizu zadovoljno predstavil nov petletni načrt za rast drugega največjega avtomobilskega proizvajalca v Evropi. | Foto: Carlos Tavares, predsednik koncerna PSA, je v Parizu zadovoljno predstavil nov petletni načrt za rast drugega največjega avtomobilskega proizvajalca v Evropi.

Vsako leto na cesto vsaj en povsem nov citroën, peugeot in DS

"Na podlagi našega finančnega restrukturiranja bomo začeli globalno ofenzivo modelov in tehnoloških rešitev. Koncernu želimo zagotoviti rast dobičkonosnosti," je povedal Tavares, nekdanji operativni direktor Renaulta.

PSA je po koncernu Volkswagen drugi največji evropski proizvajalec avtomobilov. Do preobrata v poslovnih rezultatih, ki so torej prišli hitreje od pričakovanega, so prišli z zaprtjem tovarne, zamrznitvijo plač in tudi zmanjšanjem števila modelov.

PSA želi do leta 2018 prihodke povečati za deset odstotkov, do leta 2021 pa še za dodatnih 15 odstotkov. Načrt predvideva vsako leto nov model iz vsake izmed vključenih znamk, torej s strani Citroëna, Peugeota in DS.

PSA bo razvijal tudi program gospodarskih vozil. Na ceste bodo poslal tudi svoj poltovornjak. | Foto: PSA bo razvijal tudi program gospodarskih vozil. Na ceste bodo poslal tudi svoj poltovornjak.

Francozi dve tretjini vozil prodajo v Evropi

PSA je trenutno še močno odvisen od evropskega avtomobilskega trga, kjer so lani dosegli 62 odstotkov vse svoje celotne prodaje. Čeprav se trg v Evropi po krizi pobira na trdnejše temelje, ravni prodaje iz časov pred krizo še lep čas ne bo sposoben zagotavljati. PSA se zato usmerja na trge, kot so Iran, Kitajska in Maroko, še izdatneje želijo uveljaviti tudi novo znamko DS.

Globalno je PSA lani prodal slabe tri milijone vozil, kar je bistveno manj od Volkswagna (skoraj 10 milijonov) in naveze Renault-Nissan (8,5 milijona vozil).

Bodo imeli dovolj kapitala za večji vložek v raziskave in razvoj?

Prav majhnost koncerna iz vidika globalnega trga bo za PSA ena izmed ovir pri vlaganju in razvoju novih tehnologij. Volkswagnov koncern je v zadnjem obdobju letno v razvoj v povprečju vložil štiri milijarde evrov, PSA pa lani 1,8 milijarde evrov.

Ne spreglejte