Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
8. 7. 2015,
23.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 8. 7. 2015, 23.17

7 let, 12 mesecev

Kakšna usoda čaka 63 let staro letalo DC 6, ki stoji na ljubljanskem letališču?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Staro letalo DC 6B z ljubljanskega letališča je bilo v službi slovenskega prevoznika deset let. Danes je v lasti Aerodroma Ljubljana. Ga bodo navdušenci obnovili podobno, kot so vojaškega galeba?

Spomin na romantično obdobje komercialnega letalstva, ko še niso poznali norije nizkocenovnikov

Sredi področja ljubljanskega letališča Jožeta Pučnika, le streljaj od nove stavbe Kontrole zračnega prometa, kljubuje vsakim vremenskim razmeram. Rahlo dvignjen strmi proti nebu, natančno tja, kamor so ga prvič piloti usmerili pred 63 leti. Danes je letalo DC 6 spomin na začetka komercialnega letalstva v Sloveniji in nekdanji Jugoslaviji.

Tako letalo, kot je to, je tudi prvo pristalo na ljubljanskem letališču, z enakim tipom letala je v predsedniški različici v preteklosti potoval tudi Tito. Danes se zdi letalo navzven osamljeno med več desetletij modernejšimi nasledniki, ki so komercialno letalstvo iz nekdanjega romantičnega odkrivanja potovanj nad deset tisoč metri spremenili v instantno bitko nizkih cen, slabše skrbi za potnike in preobremenjenosti.

Letalo je bilo pri slovenskem nacionalnem prevozniku v službi deset let

Letalo so pri družbi Douglas Aircraft izdelali leta 1952, ko so ga v uporabi predali nizozemskemu prevozniku KLM. Tam je imelo oznako PH-TFL. Kot deset let staro letalo so ga leta 1962 v uporabo dobili pri družbi InexAdria, kjer je letelo pod oznako YU-AFF. Opravljalo je tudi lete prek Atlantskega ocena, torej iz Evrope v ZDA. Ljubljanski DC 6 je 24. decembra leta 1963 iz Manchestra kot prvo priletelo na osrednje slovensko letališče. Ta tip letala je bil dolgo celo najpogostejše letalo, ki je pristajalo v Ljubljani.

Dobrih 32 metrov dolgo letalo je pri slovenskemu nacionalnemu prevozniku službovalo deset let, skupaj pa ima za seboj 30 tisoč naletenih ur. Z letalom sta upravljala dva pilota, za njima pa je sedel še letalski inženir. Za dobro počutje potnikov, teh je bilo odvisno od konfiguracije od 84 do 94, so skrbele še tri stevardese.

Američani so skupno izdelali okrog 700 tovrstnih letal, ki so jih sprva razvili za potrebe transporta ob koncu 2. svetovne vojne. V komercialnem letalstvu je bil njegov največji tekmec pri dolgih letih predvsem lockheed constellation.

Notranjost letala danes zaklenjena, bodo letalo v prihodnje obnovili? Ga čaka svetleča prihodnost kot Titovega DC 6B pri Red Bullu?

Ko ga je Adria podarila družbi Aerodrom Ljubljana, so ga na pobudo Adrie in ob donaciji družbe McDonnel Douglas, še enkrat prebarvali. Vrata ljubljanskega DC 6 so zdaj že dolga leta zaklenjena. Nekoč je bil namenjen tudi za oglede notranjosti, a se je ob velikem številu gostov notranjost poškodovala. Notranjost skriva številne zanimive zgodbe čezoceanskih letov, kot so nam povedali pri Aerodromu Ljubljana pa zunanjost nekajkrat letno očistijo, občasno obnovijo tudi njegovo notranjost.

Po naših informacijah bi lahko v bližnji prihodnosti ljubljanski DC 6B vendarle dočakala tudi težko pričakovana popolna obnova. Letalo si namreč želijo obnoviti v klubu Aquila Air Adventure, kjer so predlani obnovili že nekdanje vojaško letalo galeb G2. V tem primeru bi šlo sicer za obnovo statičnega letala, po naših informacijah torej letalo ne bi bilo obnovljeno za potrebe dejanskega letenja.

Stara obnovljena letala so danes lahko zelo cenjena in priljubljena. Še posebej znamenita so tista iz Hangarja 7 v Salzburgu, kjer domujejo Flying Bullsi in kjer med posameznimi letalskimi mitingi in nastopi počiva tudi nekdanji Titov DC 6B. Danes kajpak obnovljen v barve Red Bulla. Bo tako svetleča prihodnost počakala tudi na ljubljanski DC 6B, ko bi mah na njegovem trupu zamenjal blišč letalske zgodovine?

Ne spreglejte