SiolNET. Avtomoto Novice
Vsebino omogoča MOL Slovenija

Foto: Gettyimages

  • Messenger
  • Messenger

Kako ostati buden na cesti?

Vsebino omogoča MOL Slovenija

Foto: Gettyimages

Kaj narediti, ko začnete opažati težave pri osredotočanju na vožnjo in vaše veke postajo vse težje in težje? Kako ostati buden, ko ponavljajoče se zehanje postane vaš spremljevalec na poti?

MOL

Vsakdo, ki je vozil daljše število ur ali pa tudi samo na kratkotrajnih vožnjah, se je srečal s lažjimi ali težjimi simptomi utrujenosti voznika. Utrujenost voznika je pogost, vendar izjemno nevaren pojav, ki naj bi pomembno vplival tudi na število avtomobilskih nesreč. Ste vedeli, da so pri približno 50 odstotkov prometnih nesreč zaradi zaspanosti za volanom udeleženi vozniki, mlajši od 25 let? (vir: raziskava AMZS)

Prav z namenom, da bi ozaveščali o nevarnosti vožnje, kadar je voznik utrujen, in opozorili na pomen počitka med vožnjo, so se v podjetju MOL Slovenija odločili, da podprejo Zavod Vozim in to sporočilo prenesejo vsem voznikom po Sloveniji. Zavod Vozim se že vrsto let zavzema mladim predstaviti varnost kot vrednoto, s tem pa dolgoročno skrbeti za zdravo in zadovoljno življenje, njihove aktivnosti vključujejo tudi programe na področju preventive v prometu.

Kaj torej storiti, kadar nismo prepričani, ali smo na dolgo vožnjo dovolj pripravljeni, in kako ukrepati, kadar opazimo prve znake utrujenosti med vožnjo?


Ponujamo vam nekaj nasvetov za boj proti utrujenosti med vožnjo:

Vaš sopotnik

Ko vas sredi vožnje ujame utrujenost, pa naj gre za krajšo ali daljšo pot, je najbolj priročna rešitev, da vaš sopotnik, če ga imate, prevzame vožnjo. Tako si lahko sami privoščite kratek spanec med potjo. Druga prednost sopotnika je, da vam s svojo družbo pomaga ostati buden.

Gorivo za telo

Tako kot vaš avto tudi vaše telo potrebuje ustrezno gorivo. Zato vam svetujemo, da pred daljšo potjo z avtom in med njo ne jeste težkih obrokov, saj boste po njih postali utrujeni in zaspani. Kljub temu da lahko uživanje slaščic privede do začasnega dviga energije, boste potem, ko ta energija popusti, verjetno še bolj utrujeni kot prej.

Toda, kaj potem jesti? Hrana z nizkim glikemičnim indeksom, kot so sendviči iz polnozrnatega kruha, kava z mlekom ter sveže sadje in zelenjava, bodo vašo raven energije vzdrževali dlje časa, saj energijo sproščajo počasneje. Zato je dobro, če se med potjo ustavite v vam najbližjem kotičku Fresh Corner na izbranem MOL bencinskem servisu in si privoščite odlično kavo ali polnozrnat sendvič za na pot.

Zavedajte se svojih meja!

Kadar veste, da je pred vami dolga vožnja, poskusite noč pred tem spati, kolikor je le mogoče. Strokovnjaki priporočajo vsaj sedemurni spanec. Če se vam iz kakršnihkoli razlogov ni uspelo dovolj naspati, lahko na kratko počivate pred začetkom vožnje. Ne bojte se niti počitkov med vožnjo. Naredite postanek in si odpočijte. Obrestovalo se bo!

Naravna energija

Vitamina B in C lahko ohranjata uravnoteženo raven energije. Vitamin C izboljša fizično vzdržljivost, ki pride prav, kadar morate dolge ure ostati osredotočeni. Vitamin B pa pripomore k dobremu vidu in pravilnemu delovanju živcev, kar je bistvenega pomena za voznike. Na izbranih bencinskih servisih MOL so v ponudbi Fresh Corner tudi sveže pripravljeni smutiji in sveže iztisnjen pomarančni sok za takojšnjo vitaminsko osvežitev.

MOL

Varnost na cesti je ključna naloga prav vsakega posameznika. Kadar koli se počutite utrujene in se težko osredotočate na promet in vožnjo, ne oklevajte in si vzemite odmor za počitek.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin