Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
25. 4. 2017,
7.33

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,10

3

Honda

Natisni članek

Torek, 25. 4. 2017, 7.33

6 let, 9 mesecev

Japonski obračun z legendarno stezo za čast in slavo velikega imena

Honda s civicom type R v zelenem peklu Volkswagnovemu golfu vzela rekord #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,10

3

Honda civica type R - rekord Nordschleife | Foto Honda

Foto: Honda

Severna zanka dirkališča Nürburgring, 20,8 kilometra zavojev znamenite steze Nordschleife je vselej izziv za inženirje, ki razvijajo športne avtomobile. Na tej stezi postaviti rekord je nekakšna pika na i razvoja, dokaz, da je avtomobil peklensko hiter. Med serijskimi avtomobili s prednjim pogonom se je na vrh zelenega pekla zdaj zavihtela nova honda civic type R. Čas? 7 minut in 43,8 sekunde.

Video: hitri krog 10. generacije najbolj športnega civica vseh časov

Hitri golf ni zdržal naleta enega najbolj karizmatičnih japonskih strojev

Honda civic type R v Sloveniji velja za pravo redkost, saj so v prejšnji generaciji v Sloveniji pri uradnem uvozniku prodali samo enega. Novi type R se bo na trgu soočil z golfom R, focusom RS, leonom cupro 300 in novim meganom RS. | Foto: Honda Honda civic type R v Sloveniji velja za pravo redkost, saj so v prejšnji generaciji v Sloveniji pri uradnem uvozniku prodali samo enega. Novi type R se bo na trgu soočil z golfom R, focusom RS, leonom cupro 300 in novim meganom RS. Foto: Honda Nedavno se je v boj za čast in slavo na to znamenito stezo, znano tudi kot Zeleni pekel, podal Volkswagen s svojo največjo ikono, golfom. V čast 40. obletnici legendarnega golfa GTI so na stezo Nordschleife poslali najbolj ekstremno različico, omejeno serijo golfa GTI clubsport. S strojem iz golfa R se je takrat ta GTI na vrh med hitrimi kombilimuzinami zavihtel s časom 7 minut 49 sekund in 21 stotink.

Strupeni GTI pa ni dolgo užival na lovorikah zmage najhitrejšega med serijskimi športnimi avtomobili s sprednjim pogonom. Japonci so namreč v začetku aprila v Nemčijo pripeljali svojega samuraja, novo hondo civic type R, ki so jo predstavili na salonu v Ženevi.

Honda civica type R - rekord Nordschleife | Foto: Honda Foto: Honda Gre za enega najbolj prepoznavnih ljudskih športnih avtomobilov, ki si je nesmrtno slavo priboril z visokovrtečimi motorji rezkega glasu, natančno vodljivostjo in lego ter z zmogljivostmi, podanimi v kilometrih na uro in sekundah. Na stezo se je najhitrejši serijski civic vseh časov zagnal z vso silovitostjo in resnici na ljubo tudi z nekaj tehničnimi triki za manj kilogramov ter divjemu gofu vzel rekord.

Z 20,8 kilometra najbolj znamenitimi evropskimi dirkaškimi ovinki je novi civic opravil v času 7 minut, 43 sekund in 8 stotink, pod črto za 6,8 sekunde hitreje kot golf GTI.

Nova civicova karoserija je v primerjavi s predhodnikom 16 kilogramov lažja in kar 38 odstotkov torzijsko bolj toga in čvrsta. Okrepljeno in hkrati lažje telo pozitivno vpliva na vodljivost in natančnost krmiljenja. Za voljo izpopolnjene karoserije je točka zaviranja postavljena še bližje zavoju, vstopne hitrosti pa so lahko zaradi odlične uravnoteženosti avtomobila višje.  | Foto: Honda Nova civicova karoserija je v primerjavi s predhodnikom 16 kilogramov lažja in kar 38 odstotkov torzijsko bolj toga in čvrsta. Okrepljeno in hkrati lažje telo pozitivno vpliva na vodljivost in natančnost krmiljenja. Za voljo izpopolnjene karoserije je točka zaviranja postavljena še bližje zavoju, vstopne hitrosti pa so lahko zaradi odlične uravnoteženosti avtomobila višje. Foto: Honda

Bitka za čast in slavo se bo nedvomno nadaljevala. Med lovce na rekorde se bo nedvomno znova vrnil Seat s prenovljeno cupro, Francozi pa bodo Hondin dosežek skoraj zagotovo napadli z novo generacijo strupenega megana RS. Med najbolj odmevnimi rekorderji, ki so se v zadnjem času podali v Zeleni pekel, je seveda tudi nastop Alfine vroče lepotice giulie quadrifoglio. Ta je tekmecem M, AMG in RS divizije pokazala zobe in z rekordnim časom 7 minut in 32 sekund in postavila nov rekord s serijskimi limuzinami (segment E) ter dokazala, da si želi na Alfino športno zgodbo pripeljati na pota stare slave.

Steza Nordschleife zaradi svoje konfiguracije z veliko prevoji, zahrbtnimi zavoji in spremenljivimi razmerami na asfaltu velja za ultimativni test voznika in stroja. Prav zato rekordni čas tu šteje toliko več. Zeleni pekel je svoj sloves dobil tudi zaradi odsekov brez vsakršnih izletnih con, saj 20.8 kilometra dirkaškega asfalta poteka tudi prek gozda, kjer je asfalt pogosto moker in bolj hladen.  | Foto: Honda Steza Nordschleife zaradi svoje konfiguracije z veliko prevoji, zahrbtnimi zavoji in spremenljivimi razmerami na asfaltu velja za ultimativni test voznika in stroja. Prav zato rekordni čas tu šteje toliko več. Zeleni pekel je svoj sloves dobil tudi zaradi odsekov brez vsakršnih izletnih con, saj 20.8 kilometra dirkaškega asfalta poteka tudi prek gozda, kjer je asfalt pogosto moker in bolj hladen. Foto: Honda

320 "konjev", izboljšana aerodinamika, dinamično vpeta "plavajoča" varnostna kletka …

Honda civica type R - rekord Nordschleife | Foto: Honda Foto: Honda Japonski inženirji so predserijskega civica type R, saj bo velikoserijska proizvodnja v Veliki Britaniji (Swindon) stekla poleti, prvi kupci pa bodo avtomobile dobili septembra, temeljito pripravili za napad na rekord. Type R so opremili z dinamično vpeto varnostno kletko, enačbo vnosa dodatnih kilogramov pa so nevtralizirali tako, da so odstanili zadnjo klop in celoten info-zabavni sistem. Pod motornim pokrovom je po novem turbo 2.0-litrski 4-valjni bencinar tehnologije VTEC z 235 kilovati moči in 400 njutonmetri navora. Moč in navora se na kolesa prenašata v slogu stare šole, prek 6-stopenjskega ročnega menjalnika z nekoliko krajšimi prestavnimi razmerji v prid veje odzivnosti pogona.

Pri lovu na rekordni čas pa so Japonci s pridom izkoristili tudi dobre pogoje na stezi, ki je bila suha, da so gume in podvozje lahko prikazali zares optimalno hitrostno predstavo na meji fizike.

Inženir Ryuichi Kijima, vodja razvoja karoserije novega civica Type-R je povedal, da je rekord v Zelenem peklu posledica številnih izboljšav pri razvoju tega športnika v primerjavi s prejšnjo generacijo. Izredni legi in natančnemu stiku s podlago avtomobil streže z razširjenimi koloteki, daljšo medosno razdaljo in širšimi gumami. Povečali so tudi aerodinamični oprijem pri višjih hitrostih in posledično tudi izboljšali smerno stabilnost. Dodelano podvozje se ponaša še z na novo razvito večvodilno zadnjo premo, ki odlično drži smer. | Foto: Honda Inženir Ryuichi Kijima, vodja razvoja karoserije novega civica Type-R je povedal, da je rekord v Zelenem peklu posledica številnih izboljšav pri razvoju tega športnika v primerjavi s prejšnjo generacijo. Izredni legi in natančnemu stiku s podlago avtomobil streže z razširjenimi koloteki, daljšo medosno razdaljo in širšimi gumami. Povečali so tudi aerodinamični oprijem pri višjih hitrostih in posledično tudi izboljšali smerno stabilnost. Dodelano podvozje se ponaša še z na novo razvito večvodilno zadnjo premo, ki odlično drži smer. Foto: Honda

V zavoj z višjimi vstopnimi hitrostmi: prek Metzgesfelda 150 na uro

Kijima pravi, da je bila vstopna hitrost v enega od najbolj prepoznavnih srednjehitrih zavojev na stezi, v Metzgesfeld, za 10 kilometrov na uro višja zaradi odlične stabilnosti novega civica. V ta zavoj se je civic pripeljal s hitrostjo 150 kilometrov na uro.

Na dobrih 20 kilometrov steze pa vsak hitrejši vstop v zavoj prinese prednost na poti do rekorda. | Foto: Honda Na dobrih 20 kilometrov steze pa vsak hitrejši vstop v zavoj prinese prednost na poti do rekorda. Foto: Honda

Ne spreglejte