Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 2. 2019,
9.53

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

1

Natisni članek

gasilci

Petek, 15. 2. 2019, 9.53

5 let, 2 meseca

Gasilci prosijo za pomoč: podarite jim svoj odsluženi avtomobil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

1

Gasilna enota Stara Vrhnika prek družabnega omrežja Facebook išče izrabljena vozila, ki bi jih lastniki sicer zavrgli. Akcija je še toliko bolj aktualna za vse lastnike odsluženih vozil, ki bi morali zaradi novega zakona plačati dodatni davek.

Gasilci reševanje iz vozila | Foto: Blanka Kroflič Foto: Blanka Kroflič Lani za vajo uporabili kar 31 avtomobilov

Prek družabnega omrežja smo zasledili zanimiv poziv Gasilne enote Stara Vrhnika, kjer lastnike odsluženih vozil prosijo za pomoč. Lani so namreč izvedli ogromno število treningov in usposabljanj prav zaradi odsluženih avtomobilov, ki so jim jih podarili prijazni darovalci. V letu 2018 so tako izrezali kar 31 avtomobilov ter pri tem prišli do dragocenega znanja.

Za letošnje leto zopet pozivajo darovalce odsluženih avtomobilov. Ti so lahko neuporabni in primerni za razgradnjo, saj bi jih do konca izrabili za treninge. Vsi, ki bi oddali vozilo gasilcem, bi dobili potrdilo o razgradnji ter bi se posledično izognili plačilu dodatnega davka.

neregistriran avto
Avtomoto Pozor, lastnike avtomobilov čaka nov davek

1. aprila prihaja nov davek

Prvega aprila 2018 je začel veljati Zakon o dajatvah za motorna vozila, ki uvaja dajatev za odjavljeno vozilo. Priprave na novo dajatev usklajujejo ministrstvo za infrastrukturo, ministrstvo za okolje in prostor in Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo, veljati pa bo začela prvega aprila letos. To pomeni, da bodo morali novo dajatev plačati vsi tisti lastniki vozil, ki v enem letu po odjavi vozila iz prometa tega ne bodo znova registrirali ali ga predali v razgradnjo pooblaščenim izvajalcem.

Kdor v enem letu od odjave vozila ne bo poskrbel za prenos lastništva, bo za svoje vozilo plačal davek. Ta bo znašal 25 odstotkov letne dajatve za uporabo vozila v cestnem prometu, a ne manj kot 25 evrov.

Ne spreglejte