Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
9. 6. 2017,
4.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

Nissan

Petek, 9. 6. 2017, 4.02

6 let, 6 mesecev

Azijski avtomobili v Sloveniji: Nissan utrjuje drugo mesto z novo micro

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
Nissan micra Slovenija | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Pet najuspešnejših azijskih avtomobilskih znamk je letos v petih mesecih v Sloveniji prodalo 4.200 avtomobilov. Najuspešnejši je Hyundai, drugouvrščeni Nissan pa bo poskušal z novo generacijo micre prepričati vsaj 150 kupcev letno in utrditi svoj položaj na trgu.

Prva vožnja: nissan micra


Nova micra je v primerjavi s prehodnico postala 7,8 centimetra širša, dobrih 17 centimetrov daljša in ima tudi 7,5 centimetra daljšo medosno razdaljo. | Foto: Gregor Pavšič Nova micra je v primerjavi s prehodnico postala 7,8 centimetra širša, dobrih 17 centimetrov daljša in ima tudi 7,5 centimetra daljšo medosno razdaljo. Foto: Gregor Pavšič Med azijskimi znamkami v Sloveniji vodi Hyundai pred Nissanom in Toyoto

Med azijskimi avtomobilskimi znamkami je bil letos v prvih petih mesecih najuspešnejši Hyundai, kažejo podatki Sekcije uvoznikov pri Trgovinski zbornici Slovenije. Japonski Nissan je po uradni statistiki zabeležil drugo mesto in tako prehitel Toyoto in Kio. Nissan se lahko za 3,5-odstotni tržni delež zahvali predvsem crossoverjema juku in qashqaiu, zdaj pa dokaj velike upe polagajo tudi na novo generacijo micre. Z njim si želijo predvsem učvrstiti svoje mesto, predvsem pa bolje izkoristiti potencial razreda majhnih avtomobilov. Z neuspešno prehodnico je bila micra v njem zadnja leta praktično nevidna.

Pet najuspešnejših azijskih avtomobilskih znamk v Sloveniji v 2017:

 

Število prodanih vozil

Tržni delež

Hyundai

1.279

5,1 %

Nissan

865

3,5 %

Toyota

795

3,2 %

Kia

668

2,7 %

Suzuki

601

2,4 %

Vir: Sekcija uvoznikov pri Trgovinski zbornici Slovenije, januar-maj 2017

Nova micra stavi tudi na drzne barve in prilagodljivost kupcem, ki lahko vozilo opremijo tuid s kompleti nalepk. | Foto: Gregor Pavšič Nova micra stavi tudi na drzne barve in prilagodljivost kupcem, ki lahko vozilo opremijo tuid s kompleti nalepk. Foto: Gregor Pavšič

Nissan v zadnjih letih skoraj brez prodajnega učinka micre

Boj za kupce se bo med navedenimi petimi znamkami še zaostril. Hyundai pričakuje novega malega crossoverja kono, na enaki osnovi tudi Kia svojega aduta stonica. Suzuki je v Slovenijo pripeljal novega ignisa in swifta, le Toyota je z novim crossoverjem C-HR že bogato unovčila svojega glavnega aduta letošnjega leta.

Za znamko Nissan je v Evropi eden ključnih modelov tudi nova generacija micre, ki spada v najbolje prodajani avtomobilski razred. Micra je zgodovinsko sicer zelo uspešen model, ki je svojo največjo slavo doživel z drugo generacijo med letoma 1992 in 2002. Takrat so jih prodali kar 1,35 milijona, zadnje generacije micre pa so na primer prodali vsega 280 tisoč avtomobilov. Naloga novega avtomobila je tako popraviti vse napake predhodnice, ki ni bila izdelana po merah evropskega kupca.

Micra ima res dolg seznam dodatne opreme, zato tudi izhodiščne različice posameznih paketov opreme v razponu za šest tisoč evrov. | Foto: Jure Gregorčič Micra ima res dolg seznam dodatne opreme, zato tudi izhodiščne različice posameznih paketov opreme v razponu za šest tisoč evrov. Foto: Jure Gregorčič

To je notranjost nove micre, ki jo želijo pri Nissanu postaviti ob bok premium vozilom svojega razreda. | Foto: Gregor Pavšič To je notranjost nove micre, ki jo želijo pri Nissanu postaviti ob bok premium vozilom svojega razreda. Foto: Gregor Pavšič

Micra je postala povsem drug avtomobil

Pri novi je dejansko enako ostalo le ime. Avtomobil je postal oblikovno veliko drznejši, tehnološko bolje opremljen in zdaj ne nagovarja le voznic, temveč z igrivostjo in dinamičnostjo v enaki meri tudi moške. Avtomobil smo sicer že bolje spoznali med prvo vožnjo po cestah v Dalmaciji ...

Nova micra je v primerjavi s prehodnico postala 7,8 centimetra širša, dobrih 17 centimetrov daljša in ima tudi 7,5 centimetra daljšo medosno razdaljo. Dimenzijsko in tudi po prvem vtisu izza volana je micra vsekakor eden bolj simpatičnih in tudi dobro opremljenih avtomobilov svojega razreda, kjer pa jo v lovu za načrtovanih 150 kupcev letno v Sloveniji čaka trd boj.

Kaj se je lani (2016) dogajalo na slovenskem trgu majhnih avtomobilov: deset najbolj prodajanih

  št. prodanih tržni delež (%)
renault clio 3.854 6,05
volkswagen polo 2.037 3,20
škoda fabia 1.416 2,22
opel corsa 968 1,52
fiat 500 911 1,43
peugeot 208 890 1,40
škoda rapid 870 1,37
dacia sandero 861 1,35
hyundai i20 809 1,27
fiat panda 618 0,97

Za zdaj v ponudbi še ni samodejnega menjalnika ... | Foto: Gregor Pavšič Za zdaj v ponudbi še ni samodejnega menjalnika ... Foto: Gregor Pavšič

Trgovci pogumno: Micra bo napadala kupce premium vozil

Pri Nissanu želijo avtomobil postaviti zelo visoko in so skupaj z micro ob prihodu v Slovenijo uporabljali tudi pridevnik premium. Kot svojega tekmeca tako ne vidijo razrednih prodajnih prvakov, kot so renault clio, peugeot 208 in ford fiesta, temveč bolje opremljene in višje umeščene mestne avtomobile. Med tekmece štejejo audija A1, mazdo 2, citroëna DS3 in minija, seveda pa bodo glavno besedo imeli predvsem kupci.

Micra ima res dolg seznam dodatne opreme, zato tudi izhodiščne različice posameznih paketov opreme v razponu za šest tisoč evrov. Pri micri je mogoče za doplačilo dobiti sistem proti naletu v mestu, avto zna zaznati in prepoznati pešce, opozarjati na nenamerno menjavo prometnega pasu, samodejno prižge dolge oziroma kratke žaromete (na seznamu opreme so tudi žarometi LED). Prav tako prepozna prometne znake in ima tudi 360-stopinjsko kamero.

Solidno opremljen avtomobil bo moral imeti vsaj drugi pake opreme acenta, kjer se cene začnejo pri 13.400 evrih. Paket varnostne opreme – ta tudi pomeni razliko med štirimi ali petimi varnostnimi zvezdicami Euro NCAP – stane dobrih 300 evrov. Cena najbolje opremljene dizelske micre se začne pri skoraj 19 tisočakih.

Močnejši motorji, kakršne želeni tekmeci že imajo, pri micri šele naknadno

Nova micra je za zdaj še najšibkejša na področju motorjev. Kot smo zapisali že med prvo vožnjo tega avtomobila, bi si v njem za boljši izkoristek podvozja in voznih lastnosti tudi močnejše motorje. Trenutno sta na voljo dva bencinska in še en dizelski motor, njihova moč pa sega od 52 do 68 kilovatov. Vsi motorji so na voljo le s petstopenjskim ročnim menjalnikom. Pri Nissanu obljubljajo dva močnejša bencinska motorja (moč do 120 "konjev") in tudi možnost brezstopenjskega samodejnega menjalnika CVT.

Ne spreglejte