Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Petek,
8. 7. 2016,
16.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

1

Natisni članek

Robert Krajnc letališče Aerodrom Portorož Z družino na poti Plažnice Siol z vami na dopustu

Petek, 8. 7. 2016, 16.07

6 let, 6 mesecev

Aerodrom Portorož od jutri neposredno povezan s Zürichom in Beogradom

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

1

Aerodrom Portorož | Foto STA

Foto: STA

Po dlje časa trajajočih dogovorih o čarterskih poletih med Portorožem in največjima mestoma Švice ter Srbije, je danes dokončno stekla prodaja aranžmajev v obeh mestih. Prvi gosti bodo poleteli že jutri in tako vsako soboto do konca septembra.

Jutri bodo prvi potniki leteli z manjšimi letali z desetimi sedeži, že naslednjo soboto pa bodo v uporabi letala s 33–34 sedeži, ki bodo letela v obe smeri vsako soboto do konca septembra. Direktor Robert Krajnc upa, da se bodo lahko dogovorili tudi za nadaljnje lete, a kot pravi, je to odvisno od povpraševanja na turističnem trgu.

Čarterski leti so namenjeni gostom portoroških hotelov, ki so partnerji letališča v tem projektu. "Prvih nekaj poletov, dokler prodaja ne steče, verjetno ne bo najbolj polnih, a vsi taki projekti potrebujejo svoj čas in upam, da bodo vsi, ki so se tega lotili z nami, tudi vztrajali. Treba je biti potrpežljiv, ne gre čez noč," je povedal Krajnc.

Kaj povezavi pomenita za letališče?

Krajnc razlaga, da ko oglašujejo letalsko destinacijo, kakor jo zdaj v Zürichu in Beogradu, zanjo izvejo ljudje, ki je še ne poznajo. Izvejo, da lahko v Portorož pridejo s čarterskim poletom ali z zasebnim letalom, tisti pa, ki se bojijo letenja, bodo morda prišli po cesti s svojim vozilom oziroma avtobusom. "Če se dela marketinška aktivnost za določeno destinacijo, je to dobro za vse, obrestuje se ti na takšen ali drugačen način," meni direktor letališča.

Robert Krajnc je na čelu Aerodroma Portorož že od avgusta leta 2008, pred kratkim so mu mandat podaljšali do leta 2020. | Foto: STA , Robert Krajnc je na čelu Aerodroma Portorož že od avgusta leta 2008, pred kratkim so mu mandat podaljšali do leta 2020. Foto: STA , "Trdim, da smo okno v svet oziroma okno v Istro. Mi že zdaj lahko sprejmemo 50- ali 60-sedežno letalo. Velika razlika je, ali se gost pripelje k nam z avtobusom, ki ima toliko sedežev, ali pa pride z letalom in je 35 minut po tistem, ko se je nanj usedel, že na destinaciji v svojem hotelu. Tako je bilo v primeru, ko smo sodelovali z JAT-om in smo imeli lepo polna letala na relaciji Portorož–Beograd. Zato ves čas poudarjam in dopovedujem, kako pomembno je to, dokazali pa smo, kaj se da narediti," pravi Krajnc.

Zanje je najbolj pomembno zasebno in poslovno letalstvo

"Sicer se osredotočamo na zasebno in poslovno letalstvo, kar je tudi trend. Veliko delamo na lastni promociji, na specializiranih sejmih pa ne promoviramo le letališča, temveč celotno destinacijo od solin, hotelov do Postojnske jame in drugih slovenskih znamenitosti, a k temu nihče finančno ne prispeva, kar je žalostno, čeprav smo tudi z anketami že izmerili pozitiven učinek naše promocije," je povedal Krajnc. Upajo pa tudi, da jim bo kmalu uspelo urediti letališče tako, kot si to zasluži in bodo lahko več naredili tudi na področju rednih letalskih linij, je še pojasnil.

Kot pravi, ima letališče od čarterskih poletov in promocije še najmanj oziroma le toliko, da posluje na pozitivni ničli. Z dvanajstimi zaposlenimi so mednarodno letališče in so podvrženi vsem varnostnim in drugim mehanizmom, ki jih mora upoštevati na primer tudi ljubljansko letališče. "To vse stane, potniki tu pustijo zelo malo, na končni destinaciji pa zelo veliko, kar je prednost za vse in to želimo dopovedati širši javnosti," je povedal Krajnc.

Zelo veliko povpraševanja prejmejo za hangariranje letal s strani zasebnikov, za letališče pa se zaradi strateške lege in same destinacije zanimajo največje letalske družbe in proizvajalci.  | Foto: STA , Zelo veliko povpraševanja prejmejo za hangariranje letal s strani zasebnikov, za letališče pa se zaradi strateške lege in same destinacije zanimajo največje letalske družbe in proizvajalci. Foto: STA ,

Letališče se že več let bojuje za posodobitev infrastrukture

"Nekaj se premika, začelo se je risati in pisati, a vse gre še vedno zelo prepočasi. Glede na to, da je Portorož turistična destinacija, da ima letališče resnično velik potencial in se zanj zanimajo tudi svetovno znani ter resni proizvajalci letal, ki so pripravljeni vlagati v nas, bi se morale stvari odviti hitreje, tako pa imam občutek, kot da gradim novo letališče v Dubaju ali Dohi. Ko tujim strokovnjakom pokažem in povem, za kakšne spremembe se z birokracijo bojujemo že dolga leta, me samo debelo gledajo," pravi Krajnc.

Za pridobitev dovoljenj za posodobitev in razširitev znotraj svojega ozemlja se bojujejo že devet let. Da bi lahko gostili večja letala podjetij, ki si želijo v Portorož, želijo stezo podaljšati za dvesto metrov in zgraditi dodatne hangarje, po katerih zelo sprašujejo zasebniki.

Letošnji maj je bil najboljši v zadnjih dvajsetih letih

"Tako dobrega obiska, kot smo ga imeli maja letos, nismo imeli že od leta 1997. Tako je bilo nekega dne na letališču kar 60 letal, prostor za parkiranje na asfaltirani površini pa je zelo omejen in nastane težava," pojasnjuje Krajnc, ki ima za razvoj letališča in okolice ideje, ki bi pripomogle k turizmu, povečale število delovnih mest in spodbudno delovale na razvoj območja.

Ne spreglejte