Siol Aktualno Petek, 17.2.2017

Odvetnik babice dečkov napovedal tožbo proti varuhu človekovih pravic

Potem ko je upravno sodišče zavrglo tožbo babice dveh dečkov proti varuhu človekovih pravic zaradi izrečenega na novinarski konferenci 8. aprila lani in je nato pritožbo v zvezi s tem nedavno zavrnilo še vrhovno sodišče, je odvetnik babice dečkov Velimir Cugmas napovedal, da bodo vložili odškodninsko tožbo proti varuhu človekovih pravic. Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in njen namestnik Tone Dolčič sta 8. aprila lani na novinarski konferenci predstavila ugotovitve v zvezi s primerom dveh dečkov, ki ju je Center za socialno delo (CSD) Velenje brez vednosti starih staršev s Koroške, pri katerih sta fanta živela po smrti matere, namestil v rejniško družino. Po takratnih ugotovitvah in informacijah varuh ni ugotovil kršitev pravic otrok. V imenu babice dečkov je odvetnik Cugmas na upravno sodišče vložil tožbo, s katero je zahteval ugotovitev, da je bilo z mnenjem, ki ga je na novinarski konferenci podala tožena stranka, nezakonito in neustavno poseženo v pravice babice. Odvetnik, ki je tožbo vložil zato, ker v zvezi s tem, kot je navedel, ni imel drugega pravnega varstva, je zahteval preklic mnenja in plačilo pet tisoč evrov odškodnine. V tožbi je Cugmas navedel, da je tožena stranka sklicala novinarsko konferenco, na kateri je obravnavala zakonitost tega, da sta CSD Velenje in Slovenj Gradec odvzela mladoletna vnuka tožeče stranke, čeprav za to nista imela podlage, njene ugotovitve pa so po mnenju odvetnika tudi protizakonite in protiustavne. Med drugim je kot nezakonito izpostavil navedbo varuha, da babica glede na obstoječo zakonodajo nima možnosti vložitve pravnih sredstev zoper odločitev CSD Velenje o odvzemu otrok očetu in oddaje v rejništvo tretjim osebam. Prav tako je varuh po mnenju odvetnika Cugmasa prekoračil svoje pristojnosti, ko je navedel, da je bilo ravnanje CSD Velenje in Slovenj Gradec, ki sta odvzela mladoletna vnuka starima staršema, v korist otrok oz. da je bilo zakonito in da so za to obstajali razlogi. STA
Aktualno danes

Komentarji

3
  • Zgodovinar_69 / 17.02.2017. ob 20:30

    Varuh človekovih pravic mora braniti šibke in nemočne, ne pa oblastnih institucij države zoper šibkega posameznika. Enim izmed vas pač osnove niso jasne.

  • Zgodovinar_69 / 17.02.2017. ob 16:58

    Do takih stanj pride, ko se za varhue človekovih pravic imenuje policaje in tožilce. Po tej logiki mora biti skrbnik živali mesar? Sicer je pa namestnik varuhinje pokazal svoj pravi obraz, ko se je spravil na upokojence v Tržiču. Da ga ni sram. Baraba pogoltna.

  • UM / 17.02.2017. ob 17:37

    Tožbo proti varuhu človekovih pravic je absurd. Naj pogleda dejstva.

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.