Siol Aktualno Nedelja, 13.8.2017

Del Pontejeva: Dovolj je dokazov za obsodbo Asada

Komisija Združenih narodov, ki preiskuje kršitve človekovih pravic v Siriji, je zbrala dovolj dokazov, da bi lahko sirskega predsednika Bašarja al Asada obsodili vojnih zločinov, je v danes objavljenih intervjujih dejala nekdanja tožilka na sodiščih za vojne zločine Carla Del Ponte. "Vendar pa zaradi ruskega veta v Varnostnem svetu ZN na oblikovanje mednarodnega sodišča doslej ni bilo ne tožbe ne posebnega sodišča," je poudarila po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Takšne razmere so po njenih besedah "frustrirajoče". "To je tragično," je dodala. Dejala je tudi, da bi bila ob morebitni uvedbi mednarodnega sodnega procesa za Sirijo pripravljena prevzeti položaj mednarodne tožilke. Del Pontejeva je ta teden napovedala izstop iz preiskovalne komisije, ki je pristojna za preiskovanje kršitev človekovih pravic in vojnih zločinov po začetku sirske državljanske vojne marca 2011. Uradno bo sicer komisijo, do katere je precej kritična, zapustila 18. septembra. STA
Aktualno danes

Komentarji

2
  • slomevzha / 13.08.2017. ob 18:03

    Če res pride do oblikovanja mednarodnega sodišča, ubogemu Asadu je boljše, da sam zahteva za sebe dosmrtno kazen in takoj prostovoljno odide v zapor, kakor pa da gleda to grdobo.

  • Logik_49 / 13.08.2017. ob 16:54

    tudi za obsodbo Miloševića in Šešlja je več kot preveč dokazov,pa še vedno noben od njiju ni obsojen ... pomočniv+ca Carle - ga. Florence Hartmann trdi, da je monstrum Slbodan Milošević še vedno živ ter da je nekje v Rusiji ?!

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.