Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 9. 2018,
12.15

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Aleksander Čeferin Euro 2024 Euro 2024 UEFA

Sreda, 26. 9. 2018, 12.15

2 meseca, 1 teden

Gostitelj EP 2024 v nogometu

Euro 2024: bo Čeferin v četrtek osrečil Nemčijo ali Turčijo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Aleksander Čeferin | Evropsko prvenstvo bo leta 2020 potekalo v 12 državah. Štiri leta pozneje bo le v eni. V Nemčiji ali Turčiji? | Foto Guliver/Getty Images

Evropsko prvenstvo bo leta 2020 potekalo v 12 državah. Štiri leta pozneje bo le v eni. V Nemčiji ali Turčiji?

Foto: Guliver/Getty Images

Evropska nogometna zveza (Uefa) bo v četrtek, 27. septembra, sporočila ime gostiteljice nogometnega evropskega prvenstva leta 2024. Vrh Uefe na čelu s predsednikom, Slovencem Aleksandrom Čeferinom, bo v Nyonu izbiral med Nemčijo, ki je velika tekmovanja že gostila, in Turčijo, za katero bi bilo v primeru izbora to prvo večje prvenstvo.

O gostiteljici bo v Švici odločal Uefin izvršni odbor. Do glasovanja ne bosta upravičena predsednika nemške in turške nogometne zveze Reinhard Grindel in Servet Yardimci.

Na zasedanju naj bi manjkala švedski in tudi italijanski predstavnik, poroča nemška tiskovna agencija DPA, tako da bo število glasovalcev 16 ali 17. Vsak član odbora ima po en glas, ki ga poda na tajnem glasovanju. V primeru, da obe kandidatki prejmeta enako število glasov, bo odločal glas predsednika Uefe Aleksandra Čeferina, ki naj bi bi bolj naklonjen nemški organizaciji.

Aleksander Čeferin
Sportal Čeferinu je ob novi kandidaturi za predsednika UEFE precej lažje

Turška kandidatura ima nekaj minusov

Uefa je sicer mnenje o kandidatkah podala že v petek objavljenem poročilu, ki naj bi služil kot osnova za končno odločitev gostiteljice. V poročilu, ki se posveča viziji kandidatk, varnosti, finančnim okvirjem, infrastrukturi ter političnim, socialnim in okoljskim vidikom, se kažejo očitne razlike med kandidatkama glede tradicije prirejanja velikih športnih tekmovanj in prvenstev, razvitosti infrastrukture in stopnje navijaške kulture.

Nekdanji kapetan nemške izbrane vrste Philipp Lahm si prizadeva, da bi Nemčija gostila EP 2024. | Foto: Guliverimage/Getty Images Nekdanji kapetan nemške izbrane vrste Philipp Lahm si prizadeva, da bi Nemčija gostila EP 2024. Foto: Guliverimage/Getty Images

Čeprav je Uefa v poročilu zapisala, da je glavna motivacija Turčije jasna in sovpada z Uefinimi dolgoročnimi cilji in promoviranjem vrednot, kot so vključenost, raznolikost in dostopnost, pa ima turška kandidatura nekaj minusov. Sedem od desetih predlaganih stadionov bi bilo treba obnoviti, medtem ko nemški stadioni ne potrebujejo nikakršne obnove.

V Turčiji, kjer naj bi se tekme igrale v Istanbulu, Ankari, Antalyi, Bursi, Eskisehirju, Gaziantepu, Kocaeliju, Konyi in Trabzonu, obstajajo tudi odprta vprašanja o prometnih povezavah med turškimi mesti, a turška nogometna zveza zagotavlja, da bodo v Turčiji do leta 2024 izboljšali transport. Turško organizacijo prvenstva podpira tudi predsednik Recep Tayyip Erdogan, a poročilo svari, da bi se zaradi trenutnega gospodarskega stanja v državi načrtovane javne investicije lahko znašle pod pritiskom.

Turški predsednik in Uefa drugačnega mnenja

Erdogan je pred jutrišnjo odločitvijo povedal, da upa na pravično odločitev in meni, da si turški nogometni navdušenci zaslužijo priložnost organizirati prvenstvo. Glede infrastrukture ga ne skrbi, saj vsako leto po Turčiji potuje več kot 40 milijonov turistov, zato je prepričan, da so lahko kos organizaciji. Drugačnega mnenja je Uefa, ki jo skrbi, kam bi Turčija nastanila vse športne privržence, saj zgolj hoteli v Istanbulu in Antalyi lahko gostijo večje število navijačev, druga predlagana mesta pa imajo omejene možnosti.

Na drugi strani so tudi Nemci na čelu z nekdanjim kapetanom elfa Philippom Lahmom zelo samozavestni glede svoje kandidature in prepričani o uspehu: "Smo država, ki je pripravljena na organizacijo velikih dogodkov. Imamo vso potrebno infrastrukturo in smo zelo gostoljubni, kar smo pokazali v času SP 2006."

Odločitev bo znana po 14.15

Ime gostitelja bo v četrtek objavil predsednik Čeferin. | Foto: Reuters Ime gostitelja bo v četrtek objavil predsednik Čeferin. Foto: Reuters Velike razlike med Nemčijo in Turčijo pa se pojavljajo tudi pri navijaških conah; nemška Berlin in Düsseldorf lahko sprejmeta več kot sto tisoč navijačev, druga nemška mesta, ki bi gostila prvenstvo (Köln, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, München in Stuttgart), pa med 33 tisoč in 80 tisoč navijačev. V Turčiji so te številke mnogo manjše, Istanbul bi lahko sprejel 56 tisoč športnih navdušencev, druga mesta pa zgolj med 9000 in 37 tisoč, je poročal spletni portal BBC.

V četrtek bo torej dokončno jasno, v katero državo bodo po prvenstvu 2020 in vseevropski organizaciji uprte oči leta 2024. Bo to Nemčija, ki že ima izkušnje z organizacijo večjih tekmovanj, nazadnje je leta 2006 gostila nogometni mundial, ali Turčija, ki teh izkušenj še nima? Odločitev bo znana v četrtek predvidoma po 14.45, ko bo Čeferin objavil izbor gostitelja.

Dozdajšnji gostitelji EP v nogoometu:

1960 - Francija
1964 - Španija
1968 - Italija
1972 - Belgija
1976 - Jugoslavija
1980 - Italija
1984 - Francija
1988 - Zahodna Nemčija
1992 - Švedska
1996 - Anglija
2000 - Belgija in Nizozemska
2004 - Portugalska
2008 - Avstrija in Švica
2012 - Poljska in Ukrajina
2016 - Francija
2020 - Vseevropsko prvenstvo (gostilo ga bo 12 evropskih mest, finale bo v Londonu)
2024 - Nemčija ali Turčija

Aleksander Čeferin, Uefa
Sportal Uefa razmišlja o novosti, ki bi razveselila slovenske klube
Aleksander Čeferin
Sportal Aleksander Čeferin odgovoril: Nič ne bo s finalom lige prvakov v New Yorku
Cristiano Ronaldo
Sportal Besede Ronaldove sestre, ki bodo dale misliti Čeferinu
Ne spreglejte