Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 4. 2018,
13.03

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Natisni članek

bančni račun Finančna uprava denar

Sreda, 25. 4. 2018, 13.03

5 let, 11 mesecev

V Sloveniji prijavlja najnižje mogoče dohodke, v tujini pa ima 7,6 milijona evrov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

plača, denar, podkupnina | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Finančni račun v tujini imata po podatkih finančne uprave (Furs) 14.202 slovenska zavezanca, večinoma fizične osebe. Med njimi so tudi davčni dolžniki in zavezanci, ki se doma uvrščajo v najnižji dohodninski razred. Eden od teh ima na računu v eni od tujih držav skoraj 7,6 milijona evrov.

Video: Planet TV


Fizičnih oseb, ki imajo v tujini odprt finančni račun, je v Sloveniji 13.696, vse skupaj pa imajo na njih za 312,4 milijona evrov. Med temi zavezanci je skoraj dve petini takšnih, ki se uvrščajo v prvi dohodninski razred in torej njihovi prihodki ne presegajo 850 evrov bruto na mesec. Rekorder med tistimi, ki doma prijavljajo najnižje mogoče dohodke, ima na računu v tujini 7,588 milijona evrov.

Na Fursu so podatke o bančnih računih slovenskih državljanov izluščili iz informacij, ki so jih konec lanskega septembra prejeli iz držav, podpisnic sporazuma pod okriljem OECD. V prvi avtomatični izmenjavi tovrstnih informacij je sodelovalo približno 50 držav, sicer pa jih je sporazum podpisalo 98, zato se bo v prihodnje število sodelujočih držav še povečalo. Nekatere so si namreč izborile enoletno prehodno obdobje.

Kakšne podatke je prejela finančna uprava?

Finančna uprava je tako prejela podatke o fizičnih in pravnih osebah, ki so rezidenti Slovenije in imajo finančne račune odprte v tujini. To pomeni, da je prejela podatke o vseh finančnih računih, vključno s podatkom o stanju ali vrednostjo računa na dan 31. december 2016, ki jih imajo rezidenti Slovenije odprte v tujini.

V primeru kateregakoli depozitnega računa (poslovni, čekovni, varčevalni itd.) dogovor predvideva tudi posredovanje podatka o skupnem bruto znesku obresti, vplačanih in pripisanih na finančni račun med koledarskim letom.

Ne spreglejte