Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 4. 2018,
18.25

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA nabor

Sobota, 21. 4. 2018, 18.25

6 let

Luka Dončić se je prijavil na nabor lige NBA, v ZDA že razglabljajo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38
Luka Dončić | Foto Sportida

Foto: Sportida

Luka Dončić, mladi slovenski košarkarski zvezdnik in branilec Real Madrida, se je dan pred iztekom predvidenega roka uradno prijavil na nabor severnoameriške profesionalne košarkarske lige NBA in bo po napovedih tam eden izmed prvih izborov, poroča Shams Charania, ki je poznavalec lige NBA in dela za Yahoo Sports.

Nabor bo 21. junija, Luka Dončić pa je drugi Slovenec, ki se je nanj letos prijavil. Pred tem je to storil Blaž Mesiček.

Od Milića do Čančarja

V zadnjih 21 letih je bilo na naboru lige NBA izbranih enajst slovenskih košarkarjev. Prvi leta 1997 Marko Milić, zadnji pa lani Vlatko Čančar. Med njima so se zvrstili še Rašo Nesterović, Primož Brezec, Boštjan Nachbar, Sani Bečirović, Beno Udrih, Saša Vujačić, Erazem Lorbek, Uros Slokar in Goran Dragić.

Dončić je lani s Slovenijo osvojil evropsko prvenstvo. Prvenstvo, na katerem so igrali tudi košarkarji iz lige NBA. Skupaj z Goranom Dragićem sta popeljala Slovenijo na evropski vrh.

S svojimi mojstrovinami nadaljuje tudi v tej sezoni v dresu Reala Madrid. Evropa še ni imela tako mladega najkoristnejšega košarkarja elitne Evrolige. Luka se je lahko v rednem delu pohvalil z 16,7 točke, 4,8 skoka, 4,6 asistence in statističnem indeksom 22,7.

Memphis, Phoenix ...? Napeto bo začelo postajati že od 15. maja naprej.

Ameriški mediji so se razpisali o njegovem prihodu, na lestvici za nabor pa ga vidijo na drugem mestu. Če bi upoštevali vrstni red po rednem delu končnice, bi mu ob takšni uvrstitvi pripadel klub Memphis Grizllies. Najslabši so bili Phoenix Suns, katere bo morda vodil Igor Kokoškov, ki je eden izmed kandidatov za to trenersko mesto. Če se bo to zgodilo, bo prvi evropski trener na čelu NBA-ekipe. In kaj boljšega bi bilo za Luko, da bi imel ob sebi trenerja, ki ga zelo dobro pozna. Skupaj sta se na EuroBasketu veselila zlate medalje, Kokoškov pa bi mu zagotovo dal več manevrskega prostora na parketu. Morda pa se uresniči ta scenarij.

A to še ne pomeni, da bosta imeli Phoenix in Memphis najboljše izhodišče na naboru. Žreb, ki bo 15. maja, bo namreč določil, kdo bo srečnež in bo lahko prvi izbiral. Je pa res, da bosta imela kluba v bobnu več kroglic od preostalih, ki se niso uvrstili v končnico.

Na prvo mesto nabora so Američani postavil 216 cm visokega centra Deandreja Aytona, ki se mu sezona v NCAA ligi ni končala po željah, saj je njegova Arizona hitro izpadla. Zato pa je bilo njegovo povprečje v tej sezoni 20,1 točke, 11,6 skoka in 1,9 blokade na tekmo. Kot pravijo onstran luže, v zadnjih letih nabora ni bilo tako fizično nadarjenega košarkarja.

Že zdaj je jasno, da bo Luka podrl slovenski rekord Boštjana Nachbarja. Leta 2002 so ga Houston Rockets izbrali 15. po vrsti. Od evropskih košarkarjev je bil povsem na vrhu Italijan Andrea Bargnani.

Če bi Luko izbrali prvega na naboru, potem bi prvo leto prejel 5,4 milijona, drugo 6,4 milijona in tretjo leto 6,7 milijona neobdavčenih evrov. Tudi če bi bil izbran kot drugi, bi mu pripadel zajeten kos pogače - prvo leto bi namreč prejel 4,9 milijona, drugo leto 5,7 milijona in tretje leto 6 milijonov evrov.

Nabor lige NBA: pomembni datumi

22. april: prijava kandidatov

15. maj: žrebanje vrstnega reda

11. junij: datum, do katerega lahko igralci umaknejo svoje ime z nabora

21. junij: nabor lige NBA

Kako so pri ESPN nedavno razvrstili košarkarje za letošnji nabor:

1. Phoenix Suns

Deandre Ayton

2. Memphis Grizzlies

Luka Dončić

3. Atlanta Hawks

Jaren Jackson Jr.

4. Orlando Magic

Marvin Bagley III

5. Dallas Mavericks

Mohamed Bamba 

Ne spreglejte