Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 2. 2018,
16.16

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Agrokor Martina Dalić Ante Ramljak Andrej Plenković Hrvaška

Sreda, 21. 2. 2018, 16.16

6 let, 1 mesec

Plenković še nima naslednika za Ramljaka. Ta za zdaj ostaja. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Ante Ramljak | Foto STA

Foto: STA

Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je danes pozno popoldne po dveh tednih molka komentiral dogajanje v Agrokorju po nepreklicnem odstopu izrednega pooblaščenca Anteja Ramljaka. V ozadju zadnjih dogodkov je po informacijah hrvaških virov pritisk tamkajšnjih dobaviteljev in velikih podjetij, ki zahtevajo spremembo načrta sanacije, po kateri največje izgube ne bo utrpelo hrvaško gospodarstvo.

"Vlada vodi posvetovanja, po katerih bo predlagala novega izrednega pooblaščenca za Agrokor. V tem obdobju bo Ante Ramljak deloval z delom izrednega pooblaščenca," je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković.

Ramljakov včerajšnji odstop ga ni presenetil. "Z etičnega stališča so njegova ravnanja deloma težavna. Želim pa poudariti, da se proces dogovarjanja o sporazumu prestrukturiranja nadaljuje in naj se pripelje do konca," je poudaril Plenković, ki je javno pohvalil Ramljaka za "napredek, dosežen pri sanaciji Agrokorja". 

"Želimo najti ekipo, ki bo nadaljevala proces, v katerega smo vložili velik politični kapital," je še dodal Plenković. Novega izrednega pooblaščenca sicer imenuje sodišče na predlog vlade, na enak način pa ga tudi razreši. Vlada bi morala torej že danes sprejeti predlog za Ramljakovo razrešitev. 

Med ožjimi kandidati za Ramljakovega naslednika v hrvaških medijih omenjajo:

  • Zvonimirja Mršića, nekdanjega socialdemokratskega župana Koprivnice, ki je vodenje Podravke prevzel po zmagi SDP na parlamentarnih volitvah decembra 2011. S položaja je bil razrešen v začetku lanskega leta, torej v času Plenkovićeve vlade,
  • Fabrisa Peruška iz uprave Agrokorjevega podjetja Tisak,
  • Vladimirja Bošnjaka, zdajšnjega člana izredne uprave Agrokorja za finance, in
  • Željka Perića, lastnika in izvršnega direktorja v svetovalnem podjetju Capet. Po neuradnih informacijah hrvaških medijev je ta že izpadel iz igre, ostaja pa svetovalec dobaviteljev v pogajanjih z Agrokorjem.

Video: Planet TV


Koga bo še odnesel Agrokor

Za zdaj ni jasno, kakšne bodo politične posledice zadnjih dogodkov, povezanih z Agrokorjem. 

Ključno je vprašanje, ali je Ramljakov odstop sam po sebi dovolj, ali pa bo morala s položaja oditi še ministrica za gospodarstvo Martina Dalić

Ključno je vprašanje, ali bo morala s položaja oditi še ministrica za gospodarstvo Martina Dalić. | Foto: STA , Ključno je vprašanje, ali bo morala s položaja oditi še ministrica za gospodarstvo Martina Dalić. Foto: STA , Gre za eno od najpomembnejših članic hrvaške vlade, ki jo je na položaj ministra pripeljal Plenković, sama pa je držala roko nad sanacijo Agrokorja. Pred dnevi je priznala, da je spisala posebni zakon Lex Agrokor, namenjen reševanju koncerna, ki je omogočil prihod Ramljaka. 

Zdaj že nekdanjega izrednega pooblaščenca je Dalićeva še prejšnji teden branila v javnosti. Prav zaradi nje se je Plenković znašel v navzkrižnem ognju:

  • nezadovoljnega dela lastne stranke, najbolj predsednika sabora Gorana Jandrokovića,
  • opozicije, ki mu očita molk, in
  • hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović, ki je v zadnjih dneh skočila na vlak Ramljakovih kritikov in poudarjala, da so honorarji svetovalcev v Agrokorju pretirani in nerealni. 

Med kandidati za novega gospodarskega ministra se omenjata Ivan Vrdoljak iz Hrvaške ljudske stranke (HNS), ki je to nalogo opravljal že v obdobju vlade Zorana Milanovića, in Ivica Mudrinić, nekdanji svetovalec hrvaškega predsednika Franja Tuđmana

Je Ramljaka zrušila prokuristka Kraša?

Po naših informacijah sta se Plenković in vladajoča HDZ v zadnjih tednih znašla pod velikim pritiskom največjih hrvaških dobaviteljev Agrokorja.

Ti bi namreč po načrtu, ki ga je pripravil Ramljak, dejansko ostali praznih rok. Prvi bodo namreč poplačani zavarovani upniki, sledili bodo financerji, ki so spomladi zagotovili likvidnostno posojilo za preživetje Agrokorja, dobavitelji pa bi se morali zadovoljiti s 70-odstotnim odpisom terjatev in lastniškimi deleži v "novem Agrokorju" - podjetju, ustanovljenem na pogorišču koncerna. 

Ante Ramljak z Marico Vidaković, prokuristko družbe Kraš | Foto: STA , Ante Ramljak z Marico Vidaković, prokuristko družbe Kraš Foto: STA , Začasni upniški odbor je že pred tremi tedni zavrnil Ramljakov načrt, za kar gre največ zaslug predstavnici velikih dobaviteljev Marici Vidaković, prokuristki Kraša. 

Predstavniki dobaviteljev naj bi takrat dobili vpogled tudi v zneske svetovalnih pogodb (Agrokor ima kar 141 svetovalcev), ki so kmalu zatem začeli curljati v medije. Preplavila so jih razkritja o Ramljakovih konfliktih interesov in njegovih povezavah s podjetji, ki svetujejo Agrokorju. 

V istem času se je Vidakovićeva zapletla v odprt konflikt z Dalićevo, ki si je kot skrajni rok za nov osnutek dogovora z upniki Agrokorja, o katerem bi pozneje glasovali, postavila 5. marec. 

Sledi dogovor, ugodnejši za hrvaške dobavitelje?

V zgodbi ni presenetljivo, da se je Ramljak znašel tudi na udaru nekaterih medijev, kjer je pomemben oglaševalec Adris, največji hrvaški nebančni upnik Agrokorja. 

Agrokor družbi Anteja Vlahovića dolguje 135 milijonov evrov. Ker po Ramljakovem načrtu ni med prednostnimi upniki, so nekateri finančni skladi za Adrisove terjatve do Agrokorja pripravljeni odšteti le še tri odstotke nominalne vrednosti, torej okrog štiri milijonov evrov.

Ramljakov odhod bo tako zelo verjetno odprl pot novemu dogovoru o sanaciji, ki bo bolj ugoden za hrvaške dobavitelje. 

Zakaj je Plenković molčal 

Zagotovo je Plenkovićev dolgotrajni molk mogoče pripisati dejstvu, da bi lahko Ramljakov odhod razburil posojilodajalce Agrokorja, ki so sodelovali v tako imenovanem financiranju roll-up. 

Z njim je namreč konzorcij financerjev Agrokorju odobril 480 milijonov evrov visoko posojilo, ki ga je zavaroval s hipoteko na njegovih nepremičninah. Hkrati si je zagotovil prednostno poplačilo ob odprodaji Agrokorjevega premoženja in v primeru stečaja.

Premier Andrej Plenković in vladajoča HDZ sta se v zadnjih tednih znašla pod velikim pritiskom največjih hrvaških dobaviteljev Agrokorja. | Foto: STA , Premier Andrej Plenković in vladajoča HDZ sta se v zadnjih tednih znašla pod velikim pritiskom največjih hrvaških dobaviteljev Agrokorja. Foto: STA , Ramljakova zamenjava financerjem iz roll-up posojila omogoča predčasno oziroma takojšnje poplačilo posojil, čemur bi sledile izvršbe. Po pogodbi o odobritvi posojila namreč Ramljaka ni mogoče zamenjati brez soglasja posojilodajalcev. 

Če bi se ti od Agrokorja odločili zahtevati predčasno poplačilo posojil, bi to pomenilo konec sanacije Agrokorja, zelo verjetni stečaj in šok za hrvaški finančni sistem.  

Ko Ramljak piše pisma

Ravno molk je bil največji dokaz, da je Plenković izgubil zaupanje v Ramljaka. 

To je očitno razumel tudi Ramljak, ki s predsednikom vlade neposredno komunicira le s pismi. V zadnjem je Plenkoviću priznal, da zaradi njegove "dolgotrajne tišine" kot predsednik vlade in ker se ni opredelil do poročila o najemanju svetovalcev, ki ga je posredoval v začetku meseca, razume, da nima več njegovega zaupanja. 

"Odstopil sem, ker ne želim postati ovira za dogovor o prestrukturiranju Agrokorja," je poudaril Ramljak. 

Konec decembra je bila ustanovna skupščina združenja dobaviteljev hrvaškega koncerna Agrokor, s katerim želijo čim bolje zavarovati skupne interese. Združenje vodi predsednik uprave Podravke Marin Pucar. | Foto: STA , Konec decembra je bila ustanovna skupščina združenja dobaviteljev hrvaškega koncerna Agrokor, s katerim želijo čim bolje zavarovati skupne interese. Združenje vodi predsednik uprave Podravke Marin Pucar. Foto: STA ,

"Hrvaški finančni sistem je stabilen"

Hrvaški minister za finance Zdravko Marić je danes zatrdil, da je hrvaški finančni sistem stabilen. "Obvladujemo tveganja, ki jih predstavlja Agrokor," je poudaril Marić. Evropska komisija sicer za letos Hrvaški napoveduje 2,8-odstotno rast. 

V pogovoru za hrvaški Mediaservis je guverner hrvaške centralne banke Boris Vujičić zagotovil, da so depoziti v bankah varni, ne glede na to, ali bo šel Agrokor v stečaj. Ta izjava temelji na predpostavki, da nihče od dobaviteljev in drugih upnikov ne bo poplačan ne od Agrokorja ne od drugih njegovih podjetij. Ob tej predpostavki je po njegovih zagotovilih hrvaški bančni sistem trden. 

Počivalšek: Za Mercator je več zanimanja

Slovenska vlada podpira vsako možnost, ki bo pomagala Mercatorju, da reši svoje težave, je za Bloomberg dejal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek: "Za Mercator je več zanimanja, med potencialnimi kupci pa ni slovenske države."

Že danes so na Hrvaškem zaokrožile špekulacije, da Ramljakov odhod predstavlja prvi korak do mogočega dogovora z rusko državno banko Sberbank, ki velja za največjega poraženca dogovorov o sanaciji Agrokorja. 

Gre sicer za manj verjetno možnost, saj so se odnosi med Rusi in ameriškim finančnim skladom Knighthead, ki zastopa financerje Agrokorja, v zadnjih tednih po neuradnih informacijah otoplili. To povzroča precej negotovosti tudi znotraj hrvaške vlade, saj so zahodni in ruski upniki očitno na istem bregu, v zadnjem času pa so Ramljaku celo skupaj pisali pisma.

V Sberbank, ki je do Agrokorja izpostavljen za 1,3 milijarde evrov, se v vsakem primeru želijo poplačati ali z vračilom posojil ali s premoženjem Agrokorja. Kot je znano, ima Sberbank v lasti dobro petino delnic Mercatorja.

Ne spreglejte