Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 2. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

8

Natisni članek

Jedrska elektrarna Krško NEK

Ponedeljek, 19. 2. 2018, 4.00

6 let, 1 mesec

Kdo si želi zamenjave šefa jedrske elektrarne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

8

Stane Rožman | Foto STA

Foto: STA

Zakaj v Slovenskem državnem holdingu (SDH) preigravajo možnost za zamenjavo v vrhu Nuklearne elektrarne Krško, edine slovenske jedrske elektrarne? In na kakšne težave so trčili ob iskanju potencialnega naslednika Staneta Rožmana, ki jo vodi že 30 let?

Ko je Stane Rožman leta 1988 postal direktor Nuklearne elektrarne Krško (NEK), je bila Slovenija še del Jugoslavije. Aktualni predsednik vlade Miro Cerar je bil star 25 let, minister za infrastrukturo Peter Gašperšič pa mladi raziskovalec na fakulteti. 

Tudi slovenska energetika je bila povsem drugačna kot danes. V Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) je obratovalo pet premogovniških blokov. Na Savi so bile zgrajene le tri hidroelektrarne, v Senovem, streljaj od Krškega, pa so rudarji še kopali premog.  

SDH bi ga zamenjal 

30 let pozneje se Rožmanu, direktorju z daleč najdaljšim stažem v državnem gospodarstvu, izteka še en mandat predsednika uprave na čelu nuklearke. Jasnega odgovora, ali bo ostal na položaju, še vedno ni.

Po neuradnih informacijah namreč novemu mandatu v zadnjih tednih niso bili naklonjeni v Slovenskem državnem holdingu (SDH), krovnemu upravljavcu državnega premoženja. Ocenili so, da je čas za novo ime v vrhu edine slovenske nuklearne elektrarne. 

Zamenjavi nasprotuje Gen Energija

Na vprašanje, ali so v zadnjih mesecih razmišljali o Rožmanovi zamenjavi in kako ocenjujejo njegovo delo, so na SDH odgovorili, da je Rožman "na položaju predsednika uprave NEK že skoraj 30 let".

Družba Gen Energija, lastnica slovenske polovice nuklearke, je že lani napovedala, da ga bo nadomestil "eden od usposobljenih mlajših sodelavcev, ki izpolnjuje pogoje iz družbene pogodbe NEK in predpisov s področja jedrske varnosti," so še poudarili na SDH, ki ga vodi Lidia Glavina

A pri teh načrtih se je zapletlo. Ne le da odhodu Rožmana zdaj nasprotujejo v Gen Energiji. Vse bolj očitno je, da tudi kandidata, ki bi lahko nasledil Rožmana, ni.

Nuklearna elektrarna Krško | Foto: STA , Foto: STA ,

Zamenjava generacij

V zadnjih letih se je večkrat ugibalo o morebitnem umiku Rožmana, ki že nekaj let izpolnjuje pogoje za upokojitev, iz NEK. Nanj sta pritiskala oba lastnika: Gen Energija in Hrvatska Elektroprivreda (HEP). 

Zahtevala sta intenzivnejše zniževanje stroškov, zmanjševanje števila zaposlenih in postopno zamenjavo generacij v nuklearki, v kateri je svoje čase delalo več deset uslužbencev, ki so že izpolnjevali pogoje za upokojitev. 

Toda Rožman je vedno znova ostajal na položaju. Poudarjal je, da "se bo o svoji prihodnosti pogovoril in dogovoril z lastniki". 

Še bi bil predsednik uprave

Čeprav naj bi se pred dvema letoma z njimi načelno dogovoril, da bo nuklearko vodil do leta 2018, si zdaj želi nov mandat na čelu družbe. 

Priprave na remont jedrske elektrarne v Krškem leta 2013. | Foto: STA , Priprave na remont jedrske elektrarne v Krškem leta 2013. Foto: STA , Na vprašanje, ali je nov mandat pripravljen sprejeti, je Rožman za Siol.net odgovoril pritrdilno, a le "če bo prevladala širša ocena, da je to najboljša rešitev". "Odločitev bo sprejeta pravočasno, da bo zagotovljena kontinuiteta vodenja," nam je dejal.

Aktualni mandat se Rožmanu izteče konec aprila, ko se bo začel tudi remont NEK. Predvidoma takrat se bodo končala tudi gradbena dela, povezana s programom nadgradnje varnosti elektrarne. Pred časom je sicer elektrarno zapustil dolgoletni tehnični direktor Predrag Širola

Ni naravnega naslednika

Tudi pri iskanju njegovega naslednika so na SDH trčili ob težavo. V zadnjih letih namreč ob Rožmanu ni "zrasel" potencialni naravni naslednik, ki bi v nuklearki postopoma prevzemal vodstvene vajeti. 

Dolgoletni prvi finančnik nuklearke Rudi Mlinarič se je že leta 2016 upokojil. Direktor inženiringa v NEK Božidar Krajnc po naših informacijah kot morebitni predsednik uprave (še) ni sprejemljiv za Gen Energijo, ki jo vodi Martin Novšak, nekdanji vodja proizvodnje v nuklearki. 

Podjetje Gen Energija, solastnika NEK, vodi Martin Novšak, nekdanji vodja proizvodnje v nuklearki.  | Foto: STA , Podjetje Gen Energija, solastnika NEK, vodi Martin Novšak, nekdanji vodja proizvodnje v nuklearki.  Foto: STA , Novšak je možnost vrnitve v NEK, kjer so mu iz političnih krogov večkrat ponujali položaj predsednika uprave v zameno za njegov odhod iz Gen Energije, že večkrat zavrnil. V zadnjih tednih je imel vlogo ključnega Rožmanovega podpornika v pogovorih s SDH. 

Novšak, član nadzornega sveta in predstavnik v skupščini NEK, dogajanja ne želi komentirati.

V zadnjih tednih sta se omenjali še dve mogoči imeni za Rožmanovega naslednika: vodja proizvodnje Janez Krajnc in vodja vzdrževanja Vinko Planinc. A pri obeh naj bi na SDH ugotovili, da ne izpolnjujeta pogojev za zasedbo položaja predsednika uprave. 

Ugodil lastnikom in znižal število zaposlenih

Stanetu Rožmanu je v zadnjih dveh letih uspelo izpolniti dve ključni zahtevi lastnikov: znižal je število zaposlenih in lastno ceno, po kateri nuklearka proizvaja električno energijo.

Konec leta 2016 je imela NEK 617 zaposlenih, kar je 24 manj kot leto dni pred tem. "Proces zamenjave generacij se postopoma končuje, saj smo s pravočasnim zaposlovanjem novih delavcev v preteklih letih uspešno nadomeščali sodelavce, ki se v zadnjih letih bolj intenzivno upokojujejo," je mogoče prebrati v poročilu družbe za leto 2016.

Tudi lastna cena električne energije se znižuje. Trenutno znaša okrog 26 evrov na megavatno uro. To je kar 12 evrov manj kot leta 2013, ko je bila na rekordnih ravneh zaradi velikih vlaganj v varnost po jedrski nesreči v Fukušimi.

Iz poročila za leto 2016 je razvidno, da je NEK za vlaganja v tehnološko nadgradnjo v tem letu porabila 20 milijonov evrov več od načrtov, skupaj kar 53,5 milijona evrov. Koliko sredstev je za to porabila lani, še ni znano, načrtovanih vlaganj pa je bilo za dobrih 37 milijonov evrov.

 

 

 

Ne spreglejte