Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sreda,
14. 2. 2018,
10.34

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

9

Natisni članek

tožilstvo Sava Re Zvonko Ivanušič

Sreda, 14. 2. 2018, 10.34

6 let, 2 meseca

Ustavili kazenski pregon proti vplivnemu zavarovalničarju

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

9

Zvonko Ivanušič | Foto STA

Foto: STA

Zvonko Ivanušič, skoraj desetletje eden od najvplivnejših mož na domači gospodarsko-politični sceni, je nedolgo po odhodu z vrha Save Re dosegel novo zmago.

Tožilstvo je zaustavilo kazenski pregon zoper Zvonka Ivanušiča zaradi spornih poslov s prednostnimi delnicami HIT2 v letih 2006 in 2007, ko je bil Ivanušič drugi mož Save Re.

V tistem času so upravljavci Kapitalske družbe (Kad) in Save Re po neobičajno visoki ceni odkupovali delnice od majhnega zasebnega podjetja. Pri preprodaji so se pojavljale velike razlike v ceni, prodajalci pa so na račun Kada in Save Re ustvarili visoke dobičke.

Tožilstvo ni vložilo obtožnice

Po izbruhu afere se je moral posloviti Tomaž Oplotnik, direktor finančno-računovodskega sektorja. Že pred tem pa je Ivanušič, ki je bil odgovoren za področje financ, napredoval v predsednika uprave pozavarovalnice.

Sava Re | Foto: STA , Foto: STA , Posle na Savi Re so preiskovali notranji in zunanji revizorji, Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP), kriminalisti in celo posebna skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala.

Leta 2012 pa je bila proti Oplotniku, Ivanušiču in še trem osebam uvedena sodna preiskava zaradi zlorabe položaja ali pravic. Toda po petih letih so se na tožilstvu odločili, da ne bodo vložili obtožnice, je za Siol.net povedal Ivanušič.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani te informacije še niso uradno potrdili, saj sklep še ni bil vročen vsem strankam v postopku.

Nekdanjim uslužbencem Kada že sodijo

Drugače so se na tožilstvu odločili v kazenskem pregonu, ki je potekal zoper nekdanje uslužbence Kada. 

V primeru, ki poteka vzporedno, je bila namreč že leta 2013 vložena obtožnica, od konca leta 2015 poteka sojenje. 

Osumljeni so:

- Uroš Svete, nekdanji direktor oddelka za upravljanje premoženja na Kadu,

- Gregor Razboršek, ki je bil namestnik Uroša Sveteta,

- Tomaž Stopar, nekdanji lastnik podjetja DSA,

- Bojan Rajer, ki naj bi vodil Stoparjeve finance.

NPU preiskuje zadnji Ivanušičev posel

Kljub zaustavitvi kazenskega pregona ima Ivanušič še vedno razloge za skrb. Proti njemu poteka preiskava zaradi spornega nakupa poslovne stavbe od ACH. 

Na policiji so potrdili, da "Nacionalni preiskovalni urad vodi predkazenski postopek zaradi uradno pregonljivega kaznivega dejanja". "Preiskava še ni zaključena," so povedali za Siol.net.

Marjan Pišljar je v poslu s Savo Re zaslužil 1,5 milijona evrov. | Foto: STA , Marjan Pišljar je v poslu s Savo Re zaslužil 1,5 milijona evrov. Foto: STA , Koga preiskujejo in ali je med osumljenci tudi Ivanušič, uradno ni mogoče preveriti. 

Kot smo že poročali, je Metalka Commerce Marjana Pišljarja leta 2016 od ACH odkupila stavbo, za katero je plačala 3,5 milijona evrov. Le nekaj mesecev pozneje jo je za pet milijonov evrov prodala Savi Re. 

V nekaj mesecih je torej podjetje, v katerem vse niti vleče Pišljar, s preprodajo zaslužilo 1,5 milijona evrov. 

Na sodišču prišel do odškodnine

Prav zaradi spornega nakupa omenjene stavbe je nadzorni svet Save Re avgusta 2016 Ivanušiča iz krivdnih razlogov odpoklical s položaja.

Pozneje je Ivanušič na Delovno in socialno sodišče v Ljubljani vložil tožbo zaradi nezakonitega prenehanja pogodbe o zaposlitvi in prenehanja delovnega razmerja.

Junija letos se je poravnal s Savo Re. Po dostopnih informacijah je dosegel odločitev, po kateri ni bil razrešen zaradi krivdnih razlogov, dobil pa naj bi tudi denarno odpravnino.

Ne spreglejte