Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
9. 2. 2018,
9.13

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,76

2

Natisni članek

Tesla

Petek, 9. 2. 2018, 9.13

6 let, 2 meseca

Tesla: Od skoka v vesolje do izgube 675 milijonov dolarjev

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,76

2

Elon Musk je pred dnevi v vesolje izstrelil avtomobil, a objavil tudi poslovne rezultate zadnjega četrtletja za Teslo. Izguba je znašala 675 milijonov dolarjev.

Tesla je v zadnjem četrtletju prodala več kot 28 tisoč modelov S in X, bolj pa se zapleta pri proizvodnji modela 3.  | Foto: Reuters Tesla je v zadnjem četrtletju prodala več kot 28 tisoč modelov S in X, bolj pa se zapleta pri proizvodnji modela 3. Foto: Reuters

Od izstrelitve v vesolje do proizvodnih težav

Pri Tesli se še vedno vse vrti okoli proizvodnje modela 3. Družba Elona Muska namreč dviga rast prodaje modelov S in X (skupno 28.320 vozil v četrtem četrtletju), pred dnevi pa so s pomočjo rakete Muskove družbe Space X v vesolje izstrelili tudi svoj prihodnji električni roadster. Toda ker je Tesla v velikem investicijskem obdobju in je obenem proizvodnja (prodaja) modela 3 precej počasnejša od pričakovane, nove četrtletne izgube dejansko ne presenečajo.

V četrtem četrtletju je bila izguba celo rekordna, to je 675 milijonov dolarjev. Izguba na delnico je znašala 3,04 dolarja in je bila manjša kot v prejšnjem četrtletju.

Američani so v zadnjih treh mesecih prejšnjega leta izdelali in prodali 1.550 modelov 3. Prvotni načrt je v tem obdobju predvideval izdelavo 4.100 modelov 3. | Foto: Reuters Američani so v zadnjih treh mesecih prejšnjega leta izdelali in prodali 1.550 modelov 3. Prvotni načrt je v tem obdobju predvideval izdelavo 4.100 modelov 3. Foto: Reuters

Musk ostaja optimističen, preboj že v prvi polovici leta 2018?

Američani so v zadnjih treh mesecih prejšnjega leta izdelali in prodali 1.550 modelov 3. Prvotni načrt je v tem obdobju predvideval izdelavo 4.100 modelov 3. Še vedno se očitno zapleta pri sestavljanju baterijskih paketov za ta električni avtomobil. Musk je sicer optimističen.

Ob koncu prve polovice letošnjega leta načrtuje izdelavo pet tisoč modelov 3 na teden, do leta 2020 pa milijon izdelanih vozil na letni ravni. Če bi se načrt rasti proizvodnje za letošnje leto uresničil, bi se lahko Američani približali pozitivni poslovni bilanci.

Vlagatelji v Teslo so vendarle previdni. Takoj po objavi rezultatov je vrednost delnice celo narasla (tudi na podlagi dobrih podatkov glede prihodkov in količine prostega denarja), a je nato včeraj padla za okoli devet odstotkov.

 

Ne spreglejte