Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 4. 2024,
20.26

Osveženo pred

1 teden, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Panvita Pomgrad i-Vent Maribor Calcit Volley ACH Volley 1 DOL

Sreda, 24. 4. 2024, 20.26

1 teden, 2 dneva

1. DOL za moške, finale in tekma za bron, tretji tekmi

V treh tekmah ACH do jubilejnega 20. državnega naslova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
ACH Volley prvak | ACH Volley je še dvajsetič osvojil naslov državnega prvaka Slovenije. | Foto www.alesfevzer.com

ACH Volley je še dvajsetič osvojil naslov državnega prvaka Slovenije.

Foto: www.alesfevzer.com

Odbojkarji ACH Volley so tudi na tretji finalni tekmi državnega prvenstva premagali Calcit Volley in v domačem Tivoliju že dvajsetič dvignili lovoriko za najboljšega v Sloveniji. Tretja tekma je trajala skoraj dve uri in pol, Ljubljančani so jo dobili s 3:2 v nizih, potem ko so petega zmagali s 15:12.  Odbojkarji i-Venta iz Maribora pa so osvojili tretje mesto. Na tretji tekmi so s 3:1 premagali Panvito Pomgrad.

ACH Volley : Calcit Volley, finale DP
Sportal ACH Volley zmago oddaljen od 20. naslova

ACH Volley je tretjo tekmo dobil s 3:2 v nizih. | Foto: www.alesfevzer.com ACH Volley je tretjo tekmo dobil s 3:2 v nizih. Foto: www.alesfevzer.com Za ACH Volley je to prva lovorika v letošnji sezoni, Calcit Volley pa je pred tem osvojil srednjeevropsko ligo in domači pokal. Kljub odličnemu vzdušju v oranžnem taboru so strokovni štab in igralci pred tretjo tekmo umirjali strasti, češ da se zavedajo, da je vsaka tekma svoje poglavje. "V Tivoliju še zdaleč ne pričakujemo lahkega dela. Kamničani nimajo ničesar več za izgubiti in bodo šli na glavo. Vendar moramo vztrajati pri svoji igri, biti dovolj agresivni, se spodbujati in boriti za vsako žogo. Verjamem, da nam bo ta recept na koncu prinesel uspeh in nasmehe na obraze," je pred tretjo tekmo dejal trener branilcev naslova Matjaž Hafner. In to jim je res uspelo. Na tretji tekmi finala so v Tivoliju s 3:2 (28, -24, 20, -22, 12) premagali Kamničane in serijo dobili s 3:0 v zmagah.

ACH Volley Caltic Volley | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com ACH Volley je bil najboljši že po rednem delu prvenstva, a je že takrat kazal znake ranljivosti. Poraza v polfinalu pokala in na tekmi četrtfinala so sodu izbili dno, vodstvo kluba je odstavilo trenerja Radovana Gačiča in na njegovo mesto postavilo Hafnerja. Ta poteza se je izkazala kot odlična, nekdanji reprezentant je ekipo prerodil, ji vrnil energijo, ki je bila v finalnih tekmah odločilna. Kljub temu da so finale dobili gladko, pa Ljubljančani nikakor niso imeli lahkega dela. Kamničani so se na vseh tekmah dobro borili, a v odločilnih trenutkih jim je vedno nekaj zmanjkalo. Tako je bilo tudi na zadnji tekmi, ki so jo odločale malenkosti, ACH je zmagal po petem nizu.

Kamničani so na tretji tekmi prikazali svojo najboljšo igro v tej finalni seriji. | Foto: www.alesfevzer.com Kamničani so na tretji tekmi prikazali svojo najboljšo igro v tej finalni seriji. Foto: www.alesfevzer.com

Prva dva niza sta bila izenačena od začetka do konca. V prvem si nobena od ekip ni priborila več kot dveh točk prednosti, Calcit je zadnjič imel tako prednost pri izidu 20:22. A prvo zaključno žogo so si priborili domači, ki so nato zamudili nekaj priložnosti, dokler Jan Pokeršnik, na koncu z 29 točkami tudi najučinkovitejši igralec domače vrste (dosegel je tudi štiri ase in tri bloke), niza ni zaključil z asom. Podoben potek je imel tudi drugi niz, v katerem so domači spet imeli zaključno žogo za vodstvo 2:0, a je Pokeršnik storil napako s servisom, na drugi strani pa je Lazaro Brunet, s 30 točkami najučinkovitejši igralec tekme, z dvema blokoma izid izenačil na 1:1.

ACH Volley Caltic Volley | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com Tretji niz je bil odločen prej kot prva dva. Gostitelji so s serijo odličnih servisov Alena Šketa povedli s 6:2, nato vodili z 12:6, gosti so se še približali na 14:16 in 16:19, bližje pa niso prišli, to so jim preprečile lastne napake. Prva finalna tekma se je končala z zmago ACH s 3:1, druga s 3:0, Kamničani pa so poskrbeli, da serija ni minila brez "tie breaka". Izenačili so na 2:2, toda da bi dosegli kaj več, so preslabo začeli skrajšani niz.

Domači so ga odprli z vodstvom 3:0, blok Videčnika jih je popeljal do izida 6:2, prednost pa so nato uspešno branili do konca. Kamničani so še imeli nekaj upanja pri izidu 13:11, toda za zadnji točki prvakov je poskrbel Šket, ki se je tako veselil še četrtega zaporednega naslova državnih prvakov. Tri je osvojil z Ljubljančani, pred tem pa je bil najboljši v državi tudi z Mariborom.

ACH Volley prvak | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com

"Igralci si zaslužijo samo pohvale za igro, ki so jo pokazali, kajti Kamničani so danes prikazali najboljšo igro v letošnji finalni seriji. Toda kot je pred začetkom petega niza dejal Alen Šket, ACH ne izgublja v Tivoliju in to se je na koncu pokazalo. Igrali smo moštveno in borbeno, rešili smo nekaj težkih situacij in na koncu zasluženo zmagali," je po slavju povedal trener Matjaž Hafner.

"Pred začetkom sezone smo bili res v vlogi favoritov, potem je prišlo do odhoda Nika Mujanovića in poškodbe Črta Bošnjaka, kar se je poznalo v naši igri. Ampak vseeno smo optimistično začeli finalno serijo, toda po menjavi trenerja so Ljubljančani vsako tekmo odigrali drugače in z izjemo Šketa nismo vedeli, kdo se mu bo še pridružil, tako da je bilo težko sestaviti blok. Ni kaj, ACH je zasluženo prišel do naslova, nam pa spet preostaja le srebrna kolajna," pa je misli po izgubljenem finalu strnil kapetan Calcita Uroš Pavlović.

Tretje mesto Mariborčanom

V boju za tretje mesto državnega prvenstva ni bilo presenečenja. Potem ko so Sobočani na domači tekmi skupni izid izenačili, na odločilni tekmi niso imeli pravih možnosti. Dobili so sicer drugi niz, a v naslednjih dveh so bili varovanci Sebastijana Škorca precej boljši tekmec. Bržčas je bilo odločilno vodstvo 6:0 v tretjem nizu, do katerega so domači prišli z odličnimi servisi Timoteja Voduška. Po tem se gosti niso več resneje približali, v četrtem nizu pa so se še držali do izida 8:8 in 17:15, nato pa do konca niso več osvojili niti točke, servisi Roka Bračka, ki je z asom tudi končal tekmo, so bili za njih previsoka ovira.

Nenad Šormaz iz vrst gostov je bil z 20 točkami najučinkovitejši igralec tekme, pri domačih jih je Connor McConnell dosegel 17.

1. DOL, moški, finale in tekma za 3. mesto, tretji tekmi

Sreda, 24. april:

1. DOL, zaključni boji:

Finale
ACH Volley - Calcit Volley /3:0/

//razmerje v zmagah, igrajo na tri zmage

Tekme za bron
i-vent Maribor - Panvita Pomgrad /2:1/

//razmerje v zmagah, igrajo na dve zmagi
datumi tekem: 17., 20., 24. april 

Dosedanji državni prvaki:

1991/92 - Vileda Maribor
1992/93 - Vileda Maribor
1993/94 - Salonit Anhovo
1994/95 - Salonit Anhovo
1995/96 - Salonit Anhovo
1996/97 - Salonit Anhovo
1997/98 - Fužinar
1998/99 - Salonit Anhovo
1999/00 - ELVO Bled
2000/01 - Žurbi Team Kamnik
2001/02 - Calcit Kamnik
2002/03 - Calcit Kamnik
2003/04 - Šoštanj Topolšica
2004/05 - Autocommerce Bled
2005/06 - Autocommerce Bled
2006/07 - Autocommerce Bled
2007/08 - ACH Volley Bled
2008/09 - ACH Volley Bled
2009/10 - ACH Volley Bled
2010/11 - ACH Volley Bled
2011/12 - ACH Volley Ljubljana
2012/13 - ACH Volley Ljubljana
2013/14 - ACH Volley Ljubljana
2014/15 - ACH Volley Ljubljana
2015/16 - ACH Volley Ljubljana
2016/17 - ACH Volley Ljubljana
2017/18 - ACH Volley Ljubljana
2018/19 - ACH Volley Ljubljana
2019/20 - ACH Volley Ljubljana
2020/21 - Merkur Maribor
2021/22 - ACH Volley Ljubljana
2022/23 - ACH Volley Ljubljana
2023/24 - ?

1. DOL, finale: Calcit Volley - NKBM Maribor, Maša Pucelj
Sportal Še ena maratonska tekma, Mariborčanke izsilile vsaj še eno
Gen-I Volley
Sportal Gen-I Volley izenačil dvoboj za tretje mesto, Kamničanke za naslov potrebujejo le še eno zmago
 
Ne spreglejte