Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 5. 2024,
23.24

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Ostrava Praga svetovno prvenstvo v hokeju

Ponedeljek, 13. 5. 2024, 23.24

2 tedna, 6 dni

Svetovno prvenstvo v hokeju, skupinski del, 4. dan

Švicarji ostajajo neporaženi, Švedi pa stoodstotni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
SP v hokeju 2024: Avstrija : Švica | Švica je slavila po kazenskih strelih. | Foto Reuters

Švica je slavila po kazenskih strelih.

Foto: Reuters

Ponedeljek je na svetovnem hokejskem prvenstvu elitne divizije prinesel štiri tekme. Na popoldanskih je v Pragi Finska s 4:1 odpravila Norveško, ki ostaja brez točk, v Ostravi pa se je srečanje med ZDA in Slovaško prevesilo v podaljšek, v katerem so se do zmage dokopali Slovaki. Zvečer so Švedi gladko, s 6:1, ugnali Nemce, Švicarji pa so bili po kazenskih strelih boljši od Čehov.

SP v hokeju 2024: Kanada - Danska
Sportal Švicarji v zadnji minuti nore tekme razžalostili Avstrijce, Švedi do pričakovane zmage

V Pragi so gostitelji Čehi po loteriji priznali premoč Švicarjem. Reprezentanci sta bili pred to tekmo še neporaženi. Čehi so imeli pet točk, Švicarji pa maksimalni izkupiček. Gledalci so v rednem delu videli le dva zadetka. Za Švicarje je bil v prvi tretjini natančen Kevin Fiala, v drugi pa je izid poravnal Matej Stransky. Pri loteriji so bili nato uspešnejši Švicarji, ki so izkoristili dva strela, gostitelji turnirja pa le enega.

V Ostravi smo spremljali dvoboj lanskih finalistov Nemcev in Švedov. Skandinavci so silovito krenili v srečanje in ostali edina stoodstotna reprezentanca v skupini B. Že po prvi tretjini so vodili s 3:0, v drugi dodali še dva zadetka, v zadnji pa je bilo 1:1. Edini gol za Nemce je dosegel Leo Pfoederl, pri Švedih pa je šest zadetkov zabilo šest različnih strelcev.

Švedi so osvojili še tretjo zmago. | Foto: Reuters Švedi so osvojili še tretjo zmago. Foto: Reuters

Finci brez težav proti vikingom, v Ostravi odločitev po podaljšku

V popoldanskem terminu v češki prestolnici smo spremljali severnjaški spopad. Veliko bolje so ga odprli Finci, ki so že po prvi tretjini z goloma Oliverja Kapanena in Arttuja Hyryja vodili 2:0. Omenjena igralca sta v drugi tretjini zabila še vsak po enkrat, edini gol za Norveško pa je malce več kot kot minuto pred koncem tega dela igre zabil Max Krogdahl. V zadnji tretjini se rezultat ni več spremenil, Norvežani pa so si s tretjim neuspehom že močno priprli vrata četrtfinala.

Veliko več negotovosti je ponudil drugi popoldanski dvoboj med ZDA in Slovaško. Slovaki so si po prvi tretjini z goloma Miloša Kelemena in Liborja Hudačeka priigrali dobro prednost, ki jo je kmalu po vrnitvi na led prepolovil Matthew Boldy. Slovaki so odgovorili silovito. Po novih dveh zadetkih, dosegla sta ju Šimon Nemec in Patrik Koch, so se v zadnjo četrtino podali s tremi goli prednosti, a ZDA so imele drugačne načrte. Shane Pinto je ponovno hitro znižal, Brady Tkachuk in Luke Hughes pa sta poskrbela, da se je tekma prevesila v podaljšek. Tam je tik pred iztekom četrte minute igre na sceno ponovno stopil Kelemen in Slovaški zagotovil pomembni točki, Američani pa so se morali zadovoljiti z eno. 

Dve skupini, najslabša se bosta poslovila

Na Češkem sodeluje 16 reprezentanc, ki so v predtekmovanju razdeljene v dve skupini. Redni del oziroma tekmovanje v skupinah bo potekalo do torka, 21. maja. Četrtfinalni tekmi (po dve v Pragi in Ostravi) bosta na vrsti dva dni pozneje, polfinalni v soboto, 25. maja, finale in mali finale pa v nedeljo, 26. maja. Te štiri odločilne tekme bo gostila Praga.

Najslabša reprezentanca vsake skupine bo izpadla v divizijo I, skupino A, iz katere so letos znova napredovali Slovenci, ki bodo med elito igrali prihodnje leto na Švedskem ali Danskem.

Svetovno prvenstvo, skupinski del, 4. dan (Ostrava in Praga)

Ponedeljek, 13. maj
 

Lestvici*:

*Prve štiri reprezentance iz skupine napredujejo v četrtfinale, zadnja iz vsake skupine izpade razred nižje.

SP v hokeju 2024, Kanada
Sportal Branilci naslova prvenstvo odprli z zmago, podprvaki s hudim porazom
Ne spreglejte