Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2024,
16.56

Osveženo pred

3 tedne, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,94

Natisni članek

Sreda, 22. 5. 2024, 16.56

3 tedne, 3 dni

Španija, Norveška in Irska bodo 28. maja priznale Palestino, Slovenija še ne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,94
Gaza, Palestina | Izrael je zaradi napovedanega priznanja Palestine svoje veleposlanike na Norveškem, Irskem in v Španiji danes poklical v domovino na pogovore. | Foto Reuters

Izrael je zaradi napovedanega priznanja Palestine svoje veleposlanike na Norveškem, Irskem in v Španiji danes poklical v domovino na pogovore.

Foto: Reuters

Norveška, Irska in Španija bodo 28. maja priznale Palestino, so dopoldne ločeno sporočili premierji teh treh držav. Palestinci so napoved pozdravili kot pomemben trenutek, Izrael pa je ocenil, da gre za nagrajevanje terorizma in napovedal posledice. Vprašanje priznanja Palestine spet načenja tudi odnose v koaliciji, saj v Levici poudarjajo, da je čas za priznanje zdaj in da se vlada po nepotrebnem obotavlja. Zunanja ministrica Tanja Fajon je ob tem spomnila, da je prvo potezo v tej smeri potegnila Slovenija, ki da se še naprej pogovarja z več podobno mislečimi evropskimi državami o uresničitvi te obljube.

Fajonova je povedala, da je tako rekoč vsak dan v stiku s kolegi ministri Irske, Španije in Norveške.Ob tem je želela poudariti, da je slovenska vlada še pred omenjeno trojico držav začela svoje postopke priznavanja neodvisne Palestine, a dodala, da ima vsaka država drugačna pravila, ki urejajo področje priznavanja držav.

Priznanje Palestine, ki mu Izrael glasno nasprotuje, je Fajonova še enkrat označila kot obliko pritiska na Izrael, da vendarle ustavi svojo ofenzivo v Gazi, kjer vladajo vse hujše humanitarne razmere.

Kot je razkrila, se je sama z okoli osmimi državami znotraj EU pogovarjala o priznanju Palestine še pred aktualno zaostritvijo bližnjevzhodnega konflikta oktobra lani. "Danes še vedno lahko govorim, da se nas pogovarja šest, sedem držav, zagotovo pa ponekod na stališča vlad vplivajo tudi bližajoče se evropske volitive," je pojasnila.

Golob se bo srečal s kolegi iz držav članic, ki odločitve še niso sprejele

Tudi premier Robert Golob je danes pozdravil napoved kolegov iz Španije, Irske in Norveške, da bodo te države 28. maja priznale Palestino. Dodal je, da je bil v zadnjih tednih v rednem stiku s kolegi iz teh držav, v naslednjih dneh pa bo tudi s številnimi kolegi iz držav članic, ki še niso priznale Palestine, v upanju, da se pridružijo slovenskemu procesu priznanja v bližnji prihodnosti.

Spomnil je, da je slovenska vlada kot prva izmed podpisnic posebne izjave ob robu Evropskega sveta, ki so jo podpisale Slovenija, Španija, Irska in Malta, začela proces priznanja Palestine, "v katerem je izrazila pričakovanja, ne pa pogojev, za obe strani".

Fajonova pa je priznanje Palestine označila kot obliko pritiska na Izrael, da vendarle ustavi svojo ofenzivo v Gazi, kjer vladajo vse hujše humanitarne razmere.

Medtem pa v Levici menijo, da bi morala Slovenija Palestino priznati skupaj z Norveško, Irsko in Španijo.

Slovenska vlada je 9. maja sprožila postopke za priznanje Palestine ter kot skrajni rok, ko naj bi odločitev posredovala državnemu zboru, določila 13. junij.

Sanchez: Netanjahu ogroža rešitev dveh držav na Bližnjem vzhodu

"Palestino bomo priznali iz številnih razlogov, ki jih lahko strnemo v tri besede: mir, pravičnost in doslednost," je v parlamentu v Madridu dejal Sanchez in požel bučen aplavz. Ob tem je ocenil, da izraelski premier Benjamin Netanjahu ogroža rešitev dveh držav na Bližnjem vzhodu.

Irski premier Simon Harris pa je opozoril, da trenutno Palestinci v Gazi preživljajo najhujše trpljenje, stiske in lakoto. "Humanitarna katastrofa, za večino nepredstavljiva in za vse nesprejemljiva, se odvija pred našimi očmi," je dodal.

Predsednik norveške vlade Jonas Gahr Store je pojasnil, da je vojna v Gazi pokazala, da mora doseganje miru in stabilnosti na Bližnjem vzhodu temeljiti na rešitvi palestinskega vprašanja.

Izrael je zaradi napovedanega priznanja Palestine svoje veleposlanike na Norveškem, Irskem in v Španiji danes poklical v domovino na pogovore, je sporočil izraelski zunanji minister Izrael Kac. Obenem nameravajo na pogovore povabiti veleposlanike omenjenih držav v Izraelu in jim pokazati videoposnetek ugrabitve izraelskih vojakinj 7. oktobra lani, ko je Hamas napadel Izrael.

"Izrael ne bo ostal tiho, sledile bodo druge hude posledice," je dodal Kac.

PLO: Gre za zgodovinski trenutek

Predstavnik Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) Husein al Šejh pa je napoved Španije, Irske in Norveške označil za zgodovinski trenutek. Po desetletjih palestinskega nacionalnega boja, trpljenja, podrejanja in okupacije je zmagal svobodni svet, je zapisal na družbenem omrežju X.

Podobno so napoved pozdravili pri palestinskem islamističnem gibanju Hamas, saj da je to pomemben trenutek v smeri zagotavljanja pravice do ozemlja. Ob tem so pozvali države po vsem svetu, naj priznajo legitimne nacionalne pravice Palestincev.

Napoved priznanja je pozdravilo tudi več držav v regiji. Jordanija in Katar sta ocenila, da gre za pomemben korak v smeri rešitve dveh držav. Savdska Arabija je ob tem dodala, da odločitev potrjuje mednarodno soglasje o neodtujljivi pravici palestinskega ljudstva do samoodločbe.

Več evropskih držav pa je v odzivih ocenilo, da trenutno še ne razmišljajo o podobnem koraku priznanja Palestine, med njimi Francija, Avstrija in Hrvaška.

Ne spreglejte