Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2024,
19.17

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

Natisni članek

orožje Rusija vojska vaje

Torek, 21. 5. 2024, 19.17

1 teden, 5 dni

Rusija v bližini Ukrajine začela taktične vaje z jedrskim orožjem. "To je prva faza." #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

Rusija je danes v bližini Ukrajine začela vojaške vaje s taktičnim jedrskim orožjem. Namen vaj je krepitev pripravljenosti vojske za zagotavljanje suverenosti in ozemeljske celovitosti Rusije, je pojasnilo obrambno ministrstvo v Moskvi in dodalo, da so vaje odgovor na provokativne izjave in grožnje nekaterih zahodnih voditeljev.

Vaje potekajo v južnem vojaškem okrožju, so sporočili z obrambnega ministrstva, ne da bi navedli natančno lokacijo vojaških vaj. Omenjeno okrožje sicer obsega tudi zasedena ukrajinska ozemlja Doneck, Herson, Lugansk, Zaporožje in Krim.

Na ministrstvu so prav tako objavili posnetke, na katerih je videti tovornjake, ki prevažajo rakete do izstrelišča, in vojake na letališču, ki so bombnik pripravljali za namestitev jedrske bojne glave. | Foto: Reuters Na ministrstvu so prav tako objavili posnetke, na katerih je videti tovornjake, ki prevažajo rakete do izstrelišča, in vojake na letališču, ki so bombnik pripravljali za namestitev jedrske bojne glave. Foto: Reuters

Ob tem so dodali, da gre za "prvo fazo" vaje, ki vključuje vadbo natovarjanja vozil, vožnjo do izstrelišč in opremljanje letal s hipersoničnimi raketami kinžal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

vaje s taktičnim jedrskim orožjem v Rusiji | Foto: Reuters Foto: Reuters

Generalštab ruskih oboroženih sil je po ukazu predsednika Vladimirja Putina priprave na vaje s taktičnim jedrskim orožjem začel že v začetku meseca. Izvedbo vaj so v Moskvi utemeljili s provokativnimi izjavami nekaterih zahodnih voditeljev.

"Jasno je, da govorimo o stališčih Macrona in britanskih politikov. Govorijo o pripravljenosti in celo o nameri, da napotijo oborožene sile v Ukrajino, kar je z drugimi besedami soočanje Natovih vojakov z rusko vojsko. To je popolnoma nov krog zaostrovanja napetosti," je v začetku meseca dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin sicer retoriko jedrskih groženj uporablja vse od začetka invazije na Ukrajino. Februarja je denimo v svojem govoru o stanju v državi opozoril na resnično tveganje jedrske vojne. Lani pa je Rusija preklicala ratifikacijo pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov in prekinila sodelovanja z ZDA pri pogodbi o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start, poroča STA.

Ruske rakete
Novice Predlog Ukrajine: Zaveznice bi lahko s svojega ozemlja prestrezale ruske rakete
Ruski dron
Novice V ruskih in ukrajinskih napadih več mrtvih in ranjenih
Geoplin
Novice Geoplin odgovarja Bruslju: Slovenija se ne zanaša več na ruski plin
Ne spreglejte