Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2024,
11.04

Osveženo pred

3 tedne, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,54

Natisni članek

napad Harkov Vovčansk orožje Rusija Ukrajina

Sreda, 22. 5. 2024, 11.04

3 tedne, 3 dni

Rusi z grozljivim orožjem nad Ukrajince: "Ko prideš, vidiš ljudi, ki ležijo raztrgani"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,54
SU-34- drsne bombe | Množična uporaba drsnih bomb je relativno nova ruska taktika. Odvržejo jih z bojnih letal SU-34 z razdalje od 40 do 60 kilometrov od cilja.  | Foto X/@AmericanVatnik

Množična uporaba drsnih bomb je relativno nova ruska taktika. Odvržejo jih z bojnih letal SU-34 z razdalje od 40 do 60 kilometrov od cilja.

Foto: X/@AmericanVatnik

Rusi na bojiščih v Ukrajini že mesece uporabljajo tako imenovane drsne bombe, ki veljajo za zelo poceni in uničujoče orožje. Gre za orjaške, tihe bombe brez pogona, ki eksplodirajo brez opozorila, odvržejo pa jih z bojnih letal z razdalje od 40 do 60 kilometrov od cilja. "Ni besed, ki bi opisale posledice napada z drsno bombo. Ko prideš, vidiš ljudi, ki ležijo raztrgani," je dejal vodja policije v Vovčansku Oleksij Harkivski, ki je od blizu videl udar drsnih bomb. 

Množična uporaba drsnih oziroma jadralnih bomb je relativno nova ruska taktika, ki se je v zadnjih mesecih izkazala za izredno uničujočo za ukrajinske sile na terenu, poroča BBC. 

Več kot dvesto drsnih bomb, ki so poceni in povzročijo grozljive posledice, naj bi bilo odvrženih v samo enem tednu med napadom na severno ukrajinsko mesto Vovčansk med trenutnim ruskim napredovanjem blizu mejnega območja v regiji Harkov. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da so Rusi samo marca na cilje v Ukrajini odvrgli tri tisoč takšnih bomb.

Nedavno poročilo Centra za analizo evropske politike (CEPA) kaže, da je bilo to orožje odločilno za februarsko zavzetje vzhodnega mesta in ukrajinske trdnjave Avdijivka, zdaj pa ruske sile omenjeno orožje uporabljajo za napade v regiji Harkov.

"Ni besed, ki bi opisale posledice napada z drsno bombo"

Vodja policije v Vovčansku Oleksij Harkivski si je od blizu ogledal udar drsnih bomb. "Ni besed, ki bi opisale posledice napada z drsno bombo," je dejal in dodal: "Ko prideš, vidiš ljudi, ki ležijo raztrgani."

Medtem ko pomaga pri evakuaciji obmejnih vasi na prvi črti v regiji Harkov, kjer so ruske sile pred kratkim močno napredovale, načelnik policije v Vovčansku za BBC pove, da je število napadov s tem orožjem dramatično naraslo. "V zadnjih šestih mesecih so nas najbolj prizadele drsne bombe, morda od pet do deset bomb na teden, toda ta mesec jih je bilo veliko več kot kadarkoli prej," je dejal.

Rusi jih imajo ogromno na zalogi 

Drsne bombe je, po pisanju BBC, precej preprosto proizvesti. "Eksplozivni del je običajna prostopadajoča železna bomba, ki jih ima Rusija na zalogi še iz časa Sovjetske zveze," je pojasnil Justin Bronk, strokovnjak za zračne sile in vojaško tehnologijo pri Royal United Services s sedežem v Londonu. Te železne bombe so opremljene s krili, ki se dvignejo po padcu bombe, kar omogoča, da bomba leti dlje od desetih kilometrov, njihov nadgrajen sistem satelitskega vodenja pa omogoča ciljanje položaja z relativno visoko natančnostjo.

Eksplozivni del bombe, ki naj bi bil najpogosteje uporabljen, vsebuje 1.500 kilogramov naboja. Za primerjavo, ruska granata kalibra 152 milimetrov vsebuje približno 6,5 kilograma eksploziva, že najmanjša drsna bomba FAB-500 pa vsebuje več kot 200 kilogramov eksploziva.

Rusija znova zavzela eno od vasi v regiji Doneck

Ruska vojska je danes znova zavzela vas Kliščivka, ki leži južno od mesta Bahmut v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, potem ko je lani izgubila nadzor nad njo. Kliščivka je bila ena od redkih vasi na vzhodni fronti, ki si jo je Ukrajina v lanski protiofenzivi izborila nazaj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da so enote južnega vojaškega okrožja danes znova "osvobodile Kliščivko", potem ko so ruske sile to vas zajele že lani januarja in jo nato osem mesecev pozneje izgubile v delno uspešni ukrajinski protiofenzivi na zasedenih ozemljih.

V Kijevu vnovičnega ruskega zavzetja vasi Kliščivka za zdaj niso potrdili, poroča AFP.

Kliščivka stoji devet kilometrov južno od mesta Bahmut, ki velja za ključno mesto na vzhodni frontni črti v regiji Doneck. Že lani so na ozemlju v okolici Bahmuta potekali srditi spopadi. V vasi je sicer pred vojno živelo približno 500 ljudi.

Potem ko je Rusija od 10. maja zavzela številne vasi v harkovski regiji in s tem sprožila premike dela ukrajinskih sil v omenjeno regijo, so v ponedeljek ruske sile zasedle tudi vas Bilogorivka v regiji Lugansk. Ta je veljala za simbol ukrajinskega upora v regiji, potem ko so jo ukrajinske sile osvobodile leta 2022, poroča STA.

Volodimir Zelenski
Novice Zelenski kljub izteku mandata ostaja na položaju
Vovčansk ukrajinski napad
Novice Ukrajinci z vodenimi izstrelki do tal porušili rusko utrdbo #video
Ukrajinsko topništvo
Novice Zdaj je jasno. Komur bo to prej uspelo, bo zmagal v vojni v Ukrajini.
Bradley
Novice Poglejte, kako so Ukrajinci z ameriškim oklepnikom uničili ruski tank #video
Ne spreglejte