Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2024,
9.48

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Vsebino omogoča Ngen

Natisni članek

Zeleni prehod Zeleni prehod Trajnost Energetika 2.0 Energetika 2.0 Gremo na sonce Gremo na sonce elektrika sončna elektrarna Ngen Star NGEN advertorial

Torek, 21. 5. 2024, 9.48

1 teden, 6 dni

Primer 2: prihranki, ki jih prinaša garantirana proizvodnja NGEN

Z zamenjavo dobavitelja električne energije do več prihrankov

Vsebino omogoča Ngen
elektrika | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ste zaradi visokih cene energentov ali z namenom varovanja okolja doma že zamenjali ogrevanje na toplotno črpalko, zdaj pa razmišljate o naslednjem logičnem koraku – sončni elektrarni? Tudi po ukinitvi netmeteringa je to še vedno smotrna odločitev, s pomočjo katere boste občutno prihranili, še posebej ob napovedanih spremembah pri obračunavanju električne energije in s tem povezanimi podražitvami. Preverili smo, kako se gospodinjstvu, ki za ogrevanje uporablja toplotno črpalko, izplača izkoristek sončne energije tudi brez netmeteringa.

Ngen za KB | Foto: Ngen Foto: Ngen

Pred vami je drugi članek v seriji, ki bo v sklopu Energetika 2.0 na Siol.net posvečena predstavitvi konkretnih primerov porabe elektrike za različne tipe gospodinjstev. Za vsako vrsto gospodinjstva bomo glede na njegovo porabo električne energije pripravili in obrazložili, kako in koliko lahko na njihovem primeru posamezno gospodinjstvo prihrani, če zamenja dobavitelja električne energije in se poveže v pametno omrežje SG CONNECT.

Zagotovo boste med temi primeri našli tudi takšnega, s katerim boste lahko primerjali svoje gospodinjstvo, in si lažje predstavljali, kakšne prednosti vam lahko prinese pametna povezava SG Connect.

Poraba povprečne štiričlanske družine s toplotno črpalko

Povprečna poraba elektrike povprečnega štiričlanskega gospodinjstva je seveda odvisna od njihovih navad, najbolj pa nanjo vplivajo veliki porabniki električne energije, ki so nameščeni v domu. Eden takšnih je zagotovo toplotna črpalka, zato se številni lastniki toplotnih črpalk vse bolj zanimajo za namestitev sončne elektrarne.

Številna gospodinjstva po Sloveniji so v zadnjih letih zamenjala ogrevalne sisteme, ki temeljijo na fosilnih gorivih z okolju prijaznejšimi energetskimi rešitvami, kot so toplotne črpalke. A ob vse višjih cenah električne energije in z vse večjo željo po trajnostnih praksah vse več družin razmišlja o namestitvi sončne elektrarne. Pa je to še smiselno tudi po ukinitvi letnega netmeteringa? S pravim partnerjem ob strani vsekakor. Podjetje Ngen s svojo rešitvijo SG Connect svojim odjemalcem omogoča garantirano proizvodnjo sončne energije.

Ngen | Foto: Ngen Foto: Ngen

Zakaj sončna elektrarna?

Ob naraščajočih cenah električne energije je sončna elektrarna še kako smiseln korak, še posebej po namestitvi toplotne črpalke. Poglejmo, zakaj. Povprečno štiričlansko gospodinjstvo, ki za ogrevanje uporablja toplotno črpalko, na letni ravni porabi 11.369 kilovatnih ur elektrike. Njihov letni strošek brez uporabe sončne elektrarne je tako po izračunih naslednji: 

  • omrežnina 0,03973 evra/kWh = 451,69 evra
  • enotna tarifa 90 odstotkov 0,098 evra/kWh = 1.002,74 evra
  • enotna tarifa deset odstotkov 0,1539 evra/kWh = 177,32 evra

To skupaj nanese 1.631,74 evra + DDV, a je temu treba prišteti še podražitve, ki se obetajo s 1. junijem, ko bo sicer omrežnina nižja, a bo višji strošek obračunske moči, postopno pa bodo začele veljati tudi kazni za prekoračitve dogovorjene obračunske moči. Več o tem si preberite v nadaljevanju članka. 

Garantirana proizvodnja sončne energije v višini 10.120 kWh

Preverili smo, koliko lahko s pametnim sistemom SG Connect, ki je plod slovenskega znanja, pridobi povprečna slovenska štiričlanska družina, ki se ogreva s toplotno črpalko.

Zgoraj opisana družina torej v povprečju letno porabi 11.369 kWh elektrike. Da bi si zagotovili zadostno količino garantirane letne proizvodnje sončne energije, v podjetju NGEN priporočajo vgradnjo sončne elektrarne z močjo 10,12 kWp in hranilnika električne energije kapacitete 20,7 kWh. V tem primeru si bo družina s sistemom SG Connect zagotovila garantirano letno proizvodnjo sončne energije v višini 10.120 kWh.

Vhodne vrednosti zgoraj so deljene z dve zaradi vnosa. | Foto: Ngen Vhodne vrednosti zgoraj so deljene z dve zaradi vnosa. Foto: Ngen

V primeru vgradnje takšne sončne elektrarne in hranilnika električne energije lahko pričakujete proizvodnjo in porabo, kot jo prikazujeta zgornja grafa. Ta prikazujeta podatke za letno raven, saj se podatki na mesečni ravni bistveno razlikujejo.

Če poenostavimo, s takšno sončno elektrarno lahko tekom leta pričakujete, da boste proizvedli 10.120 kWh, pri čemer je glede na sezono mogoče desetodstotno odstopanje. Od letno proizvedene sončne energije je boste 33 odstotkov porabili sproti, 44 odstotkov je boste porabili za polnjenje hranilnika, preostalih 23 odstotkov pa boste oddali v omrežje.

Če na drugi strani pogledate porabo gospodinjstva s takšno kombinacijo sončne elektrarne in hranilnika, lahko računate, da boste tekom leta porabili 11.369 kWh električne energije. Od tega je boste 29 odstotkov porabili neposredno iz sončne elektrarne, 32 iz hranilnika in 39 odstotkov iz omrežja.

V nadaljevanju članka si bomo ogledali tri primere za tri različne situacije, v katerih se znajde posamezni odjemalec električne energije z zgoraj omenjeno porabo. Primerjali bomo stroške električne energije, ki bi jih takšno gospodinjstvo imelo po vgradnji sončne elektrarne in hranilnika energije v naslednjih primerih:

  • če je gospodinjstvo vlogo za oddajo električne energije v omrežje oddalo pred 31. decembrom 2023,
  • če je bila vloga oddana kasneje, za dobavitelja električne energije pa je bil izbran naključni ponudnik,
  • če je bila vloga oddana kasneje, gospodinjstvo pa je za dobavitelja električne energije izbralo podjetje NGEN in se povezalo v SG Connect pametno omrežje s hibridno sončno elektrarno NGEN Star.

sončna elektrarna | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Primer 1: Gospodinjstvo, ki že ima soglasje za letni obračun 

Če spadate med tiste posameznike, ki so še lansko leto (do 31. decembra 2023) oddali vlogo za soglasje za oddajo električne energije v omrežje, potem za vas še vedno pride v poštev letno obračunavanje oddane in prejete električne energije iz omrežja.

Po zgoraj opisani proizvodnji in porabi ter ob upoštevanju letnega obračunavanja oddane in vzete energije iz omrežja bo takšno gospodinjstvo na letnem nivoju približno 90-odstotno samozadostno. To pomeni, da bo doplačalo le za energijo in strošek omrežnine, ki predstavljata razliko med oddano in prevzeto energijo, kar pomeni približno 1.250 kWh. Skozi celo leto pa bo takšno gospodinjstvo plačevalo še strošek priklopa na omrežje oziroma obračunsko moč, ki pa je odvisna od moči glavnih varovalk.

Letni strošek za zgoraj omenjeno porabo v višini 1.250 kWh je po trenutnih izračunih sledeč:

  • omrežnina 0,03973 evra/kWh = 49,62 evra
  • enotna tarifa 90 odstotkov 0,098 evra/kWh = 110,16 evra
  • enotna tarifa deset odstotkov 0,1539 evra/kWh = 19,22 evra

To skupaj nanese 179,15 evra + DDV, a je temu treba prišteti še letni strošek obračunske moči, ki je odvisen od moči glavnih varovalk. Prav ta strošek pa bo letos s 1. julijem občutno narasel. Poleg tega lahko pri posameznem gospodinjstvu nastanejo tudi presežki dogovorjene obračunske moči, ki lahko pozneje močno obremenijo družinski proračun. Več o novem obračunavanju obračunske moči in presežkih smo že pisali v spodnjem članku: 

elektrika daljnovod
Novice Končno: preprosta razlaga omrežninskega akta in pettarifnega sistema

sončna elektrarna | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Primer 2: Odjemalec je izbral naključnega dobavitelja električne energije

Za gospodinjstva, ki so vlogo za oddajo električne energije oddala po 1. januarju 2024 ali pa je še niso, letni obračun oddane in prejete energije ne pride več v poštev, ampak ga nadomešča mesečni obračun, ki je z vidika odjemalca stroškovno bolj obremenjujoč. Na letni ravni bo tako gospodinjstvo v omrežje oddalo 23 odstotkov energije, kar bo predstavljalo približno 2.328 kWh. Za to bo predvidoma prejelo 125,48 evra tako imenovanega dobropisa.

Tudi v tem primeru bo gospodinjstvo na letnem nivoju približno 90-odstotno samozadostno, vendar pa bodo v primerjavi s prvim primerom zaradi razlik med odkupno in prodajno ceno ter stroška omrežnine, ki ga gospodinjstvo izplača ob prevzemu energije iz omrežja, še vedno nastopile očitne razlike z vidika stroška na računu.

Letni strošek bo v tem primeru naslednji:

  • omrežnina za vso energijo, prevzeto iz omrežja 4.433 kWh * 0,03973 evra/kWh = 176,12 evra (Po 1. juliju približno 90 evrov)
  • enotna tarifa 90 odstotkov 0,098 evra/kWh = 390,99 evra
  • enotna tarifa deset odstotkov 0,10370 evra/kWh = 45,97 evra

Strošek bo tako za električno energijo in omrežnino 613,08 evra + DDV, od česar se bo odštel dobropis v vrednosti 125,48 evra. Neto strošek bo tako 487,60 evra.

Cena omrežnine se bo s 1. julijem 2024 znižala, zato se bo tudi upoštevani strošek omrežnine znižal (približno 0,02 evra/kWh), a se bo istočasno zvišala cena obračunske moči, ki pa tukaj prav tako še ni upoštevana. Prišteti je treba še morebitne kazni, ki lahko nastanejo ob prekoračitvi dogovorjene obračunske moči. 

ngen | Foto: Matic Lipar, Lipardesign Foto: Matic Lipar, Lipardesign

Primer 3: Prednosti, ki jih prinaša podjetje NGEN s pametno povezavo SG Connect in hibridnim sistemom NGEN STAR

Kakšne stroške pa lahko naše gospodinjstvo iz tega drugega scenarija pričakuje ob uporabi pametnega omrežja SG Connect podjetja NGEN? To slovensko podjetje svojim odjemalcem električne energije ponuja garantirane proizvodnje sončne energije, ki prinaša največ koristi. Omogoča jim namreč, da do potankosti izkoristijo prednosti, ki jih prinašata sončna elektrarna in baterijskih hranilnik.

Na podlagi pametne povezave sistem Auto grid service avtomatsko upravlja s proizvodnjo sončne elektrarne in hranjenjem električne energije. Sistem analizira trenutno stanje v energetskem sistemu in optimizira proizvodnjo in hranjenje energije pri uporabniku, da maksimizira učinkovitost in prihranke za stranko in sistem.

ngen | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Ker sončna elektrarna in baterijski hranilnik delujeta celo leto, si lahko tako odjemalec zagotovi določeno količino energije tudi po ceni nič evrov za kWh, ob tem pa ne le prihrani, temveč tudi pripomore k stabilnosti slovenskega električnega omrežja. Se sprašujete, kako? Proizvodnja se lahko prilagaja potrebam omrežja, za kar pa odjemalec nikakor ni prikrajšan, saj ima zagotovljeno določeno količino energije po nič evrov/kWh. Po 1. juliju bo v okviru regulacijskega polnjenja, to je ob viških energije v omrežju, gospodinjstvo lahko prejemalo energijo brez stroška omrežnine. Takrat se celo moč odjema ne bo štela v obračunsko moč.

ngen | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović Predviden letni strošek gospodinjstva bo v takem primeru naslednji:

  • omrežnina za vso energijo, prevzeto iz omrežja 4.433 kWh * 0,03973 evra/kWh = 176,12 evra (po 1. juliju približno 90 evrov)
  • električna energija zgolj za odjem, ki presega NGEN garantirano proizvodnjo (11.369 kWh – 10.120 kWh = 1.249 kWh):
    • enotna tarifa 90 odstotkov 0,098 evra/kWh = 110,16 evra
    • enotna tarifa deset odstotkov 0,15261 evra/kWh = 19,06 evra

Skupni letni strošek bo tako nanesel 305,34 evra + DDV, a se bo s 1. julijem 2024 znižal za približno 85 evrov, saj se bo znižala cena omrežnine. Se bo pa istočasno povečal strošek obračunske moči, ko v tem izračunu, tako kot pri preostalih, ni upoštevan.

Pri drugih izračunih smo omenili tudi morebitne kazni ob prekoračitvah dogovorjene obračunske moči, za katere pa vam pri uporabi pametne povezave SG Connect ni treba skrbeti, saj bo sistem samodejno uravnaval porabo in pravočasno preprečil morebitne presežke.

Kateri primer se torej najbolj splača?

ngen | Foto: Matic Lipar, Lipardesign Foto: Matic Lipar, Lipardesign

Odgovor na to vprašanje je preprost, vsekakor boste največ prihranili, če se odločite za podjetje NGEN in njihovo pametno povezavo SG Connect. Zakaj? Poglejmo podatke pobliže. Skupni stroški, ki pritičejo posameznemu gospodinjstvu ob vgradnji sončne elektrarne z močjo 10,12 kWp in hranilnika električne energije kapacitete 20,7 kWh, ob zgoraj opisanih treh primerih so sledeči:

  • strošek za primer 1: 179,15 evra/po 1. juliju približno 150 evrov,
  • strošek za primer 2: 487,6 evra/po 1. juliju približno 400 evrov,
  • strošek za primer 3: 305,34 evra/po 1. juliju približno 220 evrov.

Z izbiro podjetja NGEN za dobavitelja električne energije bo tako vaš letni strošek približno 220 evrov, kar je bližje situaciji tistih, ki so vlogo za soglasje električne energije oddali še v lanskem letu, kot pa tistih, ki že spadajo pod nov mesečni netmetering. A tako NGEN kot ponudnik električne energije kot tudi njihova oprema NGEN Star svojim uporabnikom prinašata še dodatne ugodnosti in prihranke.  

V vseh primerih vgradnja NGEN Star opreme ne glede na izbiro dobavitelja prinaša visoke prihranke pri obračunski moči in ostale ugodnosti, ki jih omogoča uporaba hibridnega sistema. Ob izbiri NGEN kot dobavitelja in uporabi pametne povezave SG Connect pa so prihranki še večji. Več o tem smo pisali tukaj:

elektrika
Novice Pozabite netmetering. Tu je garantirana proizvodnja sončne energije.

Kontaktirajte NGEN:

Telefon: +386(0) 4581 20 20

E-naslov: info@ngen.si

NGEN, d. o. o., Moste 101, 4274 Žirovnica, Slovenija

Roman Bernard, direktor podjetja Ngen. | Foto: Bojan Puhek Roman Bernard, direktor podjetja Ngen. Foto: Bojan Puhek

Pomembne povezave:

NGEN GROUP

NGEN SG CONNECT

NGEN STAR HIBRIDNI SISTEM

Aplikacija SG Connect je dostopna v IOS in Android verziji. 

  • Uporabniki iOS si jo naložite tukaj.
  • Uporabniki Androida si jo naložite tukaj.

Pogoje akcije Garantirana proizvodnja si boste lahko kmalu prebrali na spletnih straneh podjetja NGEN.

 

Ne spreglejte