Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2024,
13.24

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

referendum ustavno sodišče

Torek, 21. 5. 2024, 13.24

1 teden, 6 dni

Ustavno sodišče zavrnilo zadržanje izvedbe referenduma o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Ustavno sodišče | Ustavno sodiče je doslej obravnavalo le predloga za začasno zadržanje izvrševanja odlokov o razpisu posvetovalnih referendumov, vsebinsko pa o ustavnosti še ni odločilo. | Foto STA

Ustavno sodiče je doslej obravnavalo le predloga za začasno zadržanje izvrševanja odlokov o razpisu posvetovalnih referendumov, vsebinsko pa o ustavnosti še ni odločilo.

Foto: STA

Ustavno sodišče je na seji zavrnilo tudi predlog za začasno zadržanje izvrševanja odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki so ga skupaj z zahtevo za oceno ustavnosti odloka vložili v SDS in NSi. Obenem je sklenilo, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno, so sporočili z ustavnega sodišča.

Ustavno sodišče je sklep sprejelo s petimi glasovi proti štirim. Proti so glasovali sodniki Klemen Jaklič, Rajko Knez, Rok Svetlič in Marko Šorli. Sodniki Jaklič, Knez in Svetlič so dali odklonilna ločena mnenja, sodnik Rok Čeferin pa je dal pritrdilno ločeno mnenje.

Druga zavrnitev za SDS in NSi

Že pred tem je ustavno sodišče zavrnilo tudi predlog omenjenih opozicijskih strank za zadržanje izvedbe posvetovalnega referenduma o rabi konoplje. Volivci bodo torej v nedeljo, 9. junija, lahko podali svoj glas na treh posvetovalnih referendumih, ob omenjenih še glede preferenčnega glasu na volitvah v DZ.

Odloke o razpisu vseh treh posvetovalnih referendumov je DZ sprejel 25. aprila. V SDS in NSi so že dan po odločitvi DZ napovedali, da bodo vložili zahtevo za ustavno presojo dveh odlokov.

Referendumu o prostovoljnem končanju življenja nasprotujejo, ker menijo, da je v nasprotju z ustavnim določilom o nedotakljivosti življenja. Pri referendumu o rabi konoplje pa so opozorili na procesne nepravilnosti, saj sta v državnozborskem postopku iz enega nastali dve vsebinsko različni vprašanji, ki bi po mnenju opozicije morali biti predmet dveh referendumov. Nasprotujejo tudi izvedbi referendumov hkrati z evropskimi volitvami 9. junija.

Ustavno sodišče je doslej obravnavalo le predloga za začasno zadržanje izvrševanja odlokov o razpisu posvetovalnih referendumov. Vsebinsko pa o ustavnosti torej še ni odločilo.

križ
Mnenja Boštjan Udovič: Evtanazija? Ne, hvala!
Matej Tonin NSi
Novice NSi o noveli zakona o parlamentarni preiskavi zahteva posvetovalni referendum
Evropske volitve
Novice Referendumi bodo na volišča pripeljali precej več ljudi
Evrovizija Irska
Mnenja Konec sveta, kot ga poznamo: Evrosong, praznik demokracije
Evtanazija. Zdravnik. Smrt. Bolnišnica. Pacient. Bolnica. Bolnik
Novice Matični odbor ustavnemu sodišču predlagal zavrnitev začasnega zadržanja odloka o referendumu glede evtanazije
Ne spreglejte