Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2024,
10.17

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Slovenija Italija

Sreda, 22. 5. 2024, 10.17

1 teden, 5 dni

Italija podaljšuje nadzor na meji s Slovenijo, ta pa podaljšuje nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Mejni prehod | Kljub podaljšanju nadzora na slovensko-italijanski meji se v duhu dobrega sodelovanja režim na mejnih prehodih ne bo zaostroval. Kot je znano, Italijani na meji s Slovenijo praviloma ne ustavljajo avtomobilov z italijanskimi in slovenskimi registrskimi tablicami, strožji nadzor je pri avtomobilih z registrskimi tablicami tretjih držav.  | Foto STA

Kljub podaljšanju nadzora na slovensko-italijanski meji se v duhu dobrega sodelovanja režim na mejnih prehodih ne bo zaostroval. Kot je znano, Italijani na meji s Slovenijo praviloma ne ustavljajo avtomobilov z italijanskimi in slovenskimi registrskimi tablicami, strožji nadzor je pri avtomobilih z registrskimi tablicami tretjih držav.

Foto: STA

Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi je v torek zvečer slovenskega notranjega ministra Boštjana Poklukarja obvestil, da bo Italija ohranila nadzor na meji s Slovenijo še za nadaljnjih šest mesecev – do 18. decembra. Razlog za podaljšanje nadzora je po italijanskih navedbah povezan zagotavljanjem varnosti v času italijanskega predsedovanja skupini G7. Po italijanskem sporočilu o podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo je tudi slovenski notranji minister Poklukar sporočil, da bo Slovenija podaljšala nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, in sicer do 24. decembra letos.

Notranji minister Boštjan Poklukar je v današnji izjavi za medije povedal, da mu je italijanski notranji minister Matteo Piantedosi v torkovem telefonskem pogovoru zagotovil, da bo režim na slovensko-italijanski meji ostal enak kot do zdaj. Ministra sta se dogovorila tudi za dvostransko srečanje v Novi Gorici v sredini junija. Prav tako sta potrdila nadaljnje tristransko sodelovanje med Slovenijo, Italijo in Hrvaško.

Zakaj je Slovenija podaljšala nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko

Poklukar je tudi pojasnil, da je Slovenija, ker se varnostne razmere zaostrujejo (povečana stopnja ogroženosti zaradi terorizma, ki je povezana z vojno na Bližnjem vzhodu), podaljšala nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko do 21. decembra letos. O tem je Slovenija že obvestila hrvaškega in madžarskega notranjega ministra ter EU. Minister je tudi dejal, da bo nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko še naprej ciljno usmerjen in bo tak kot doslej. Poklukar v času turistične sezone zaradi nadzora ne pričakuje večjih težav, kot jih tudi ni bilo v času božično-novoletnih praznikov.

Migranti
Novice Hrvaška še vedno premalo učinkovita pri preprečevanju nezakonitih migracij

Že pred izjavo slovenskega notranjega ministra je italijansko notranje ministrstvo na svoji spletni strani objavilo, da Italija podaljšuje nadzor na meji s Slovenijo za nadaljnjih šest mesecev. Piantedosi je pojasnil, da se bodo metode nadzora izvajale tako, da bodo čim manj vplivale na čezmejni promet in promet blaga.

Podaljšanje od 18. junija letos 

"Na naši strani obstaja želja po delitvi učinkovitih rešitev, ki nam bodo omogočile vrnitev v prost in varen pretok. Naši tehnični uradi delajo v pravi smeri, zgradili smo dober model sodelovanja in kmalu je predvideno novo tristransko srečanje med Italijo, Hrvaško in Slovenijo," še piše na spletni strani italijanskega notranjega ministrstva.

Slovenski notranji minister Boštjan Poklukar se je v torek pogovarjal z italijanskim kolegom Matteom Piantedosijem, ki ga je obvestil o italijanski odločitvi o podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo. Poklukar je danes javnost obvestil, da tudi Slovenija podaljšuje nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, in sicer do 24. decembra letos. | Foto: Matic Prevc/STA Slovenski notranji minister Boštjan Poklukar se je v torek pogovarjal z italijanskim kolegom Matteom Piantedosijem, ki ga je obvestil o italijanski odločitvi o podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo. Poklukar je danes javnost obvestil, da tudi Slovenija podaljšuje nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, in sicer do 24. decembra letos. Foto: Matic Prevc/STA

Italija je notranji nadzor na meji s Slovenijo uvedla 21. oktobra lani, nato pa je 17. januarja še za pet mesecev nadzor podaljšala. Zdaj bo torej naša zahodna soseda podaljšala nadzor na meji s Slovenijo še za šest mesecev. Podaljšanje bo začelo veljati 18. junija. Uradni razlog so razmere na Bližnjem vzhodu, ki so povezane z vojno v Gazi, ter srečanje skupine G7, ki bo med 13. in 15. junijem v Apuliji.

Kot vemo, je Slovenija, ko je Italija uvedla začasni nadzor na notranji meji, uvedla nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko. Prav meja s Hrvaško je z vidika nezakonitih prehodov meje najbolj problematična. Slovenski poznavalci hrvaško mejo z BiH in Srbijo označujejo kot porozno. To potrjujejo tudi slovenski podatki o nezakonitih prehodih meje. Letos (do 12. maja) se je število nezakonitih prehodov slovensko-hrvaške meje povečalo za 20 odstotkov.

Velika večina nezakonitih prehodov je na meji s Hrvaško

Do 12. maja letos je bilo 15.083 nezakonitih prehodov meje, od tega je bilo 14.663 nezakonitih prehodov meje na naši južni meji. Državno mejo nezakonito prečka največ državljanov Sirije (5.346), Afganistana (2.029), Maroka (1.450) in Turčije (1.313; gre zlasti za turške državljane kurdske narodnosti).

Težava za Slovenijo je, ker je hrvaška meja še vedno porozna – letos je 20 odstotkov več nezakonitih prehodov slovensko-hrvaške meje kot lani. Hrvaška kljub temu še vedno tudi zavrača pomoč frontexa, ni pa več tako nenaklonjena tristranskim patruljam (hrvaško-slovensko-italijanskim). | Foto: Guliverimage Težava za Slovenijo je, ker je hrvaška meja še vedno porozna – letos je 20 odstotkov več nezakonitih prehodov slovensko-hrvaške meje kot lani. Hrvaška kljub temu še vedno tudi zavrača pomoč frontexa, ni pa več tako nenaklonjena tristranskim patruljam (hrvaško-slovensko-italijanskim). Foto: Guliverimage

Med deseterico so še državljani Bangladeša, Nepala, Indije, Ruske federacije (manj kot lani v istem obdobju, gre pa za tiste ruske državljane, ki se skušajo izogniti vpoklicu v vojsko), Pakistana in Egipta. Prav Egipčani so veliko presenečenje. Lani v istem obdobju je v Slovenijo nezakonito vstopilo le 14 egiptovskih državljanov, letos pa 379. Pri Sircih, ki nezakonito vstopijo v Slovenijo, gre zlasti za tiste, ki so živeli v begunskih taboriščih v Turčiji. Ta država jih zdaj skuša vrniti v Sirijo, a se številni rajši odločijo za pot na Zahod.

Je pa Slovenija še vedno tranzitna država in ne končni cilj.

Avstrijsko-slovenska meja

Že leta 2015, ko je bila migrantska kriza na vrhuncu, je Avstrija uvedla nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko (Dunaj uvedbo tega nadzora upravičuje z nemškim nadzorom na meji z Avstrijo). Od takrat ga na vsakih šest mesecev podaljšuje, pri čemer bo novo podaljšanje nadzora veljalo od 12. maja do 11. novembra. Slovenija ves čas nasprotuje podaljševanju avstrijskega nadzora.
Boštjan Poklukar
Novice Poklukar: V italijansko-slovenskih odnosih na področju varovanja meje ni prišlo so sprememb
Italjija. Meja.
Novice Italijani poslali vojsko na mejo s Slovenijo
Branko Soban
Mnenja Branko Soban: Ni schengna, ni Evropske unije
Avstrijska policija
Novice MZEZ: Avstrijsko podaljšanje nadzora na meji je nesprejemljivo
Hrvaška policija migranti
Novice Nova taktika hrvaške policije v škodo Slovenije
Ne spreglejte