Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 4. 2024,
10.15

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

Natisni članek

Robert Sabolič Rok Tičar Edo Terglav risi slovenska hokejska reprezentanca

Sobota, 27. 4. 2024, 10.15

1 teden, 3 dni

Slovenski hokejisti v nedeljo ob 12.30 odpirajo svetovno prvenstvo

Slovenci preizkusili led na SP, v nedeljo gre zares

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47
slovenska hokejska reprezentanca : Francija, pripravljalna tekma, Jan Drozg (13) | Slovenski hokejisti bodo svetovno prvenstvo drugega razreda, na katerem je cilj vrnitev med elito, odprli v nedeljo ob 12.30 proti Južni Koreji. | Foto Guliverimage

Slovenski hokejisti bodo svetovno prvenstvo drugega razreda, na katerem je cilj vrnitev med elito, odprli v nedeljo ob 12.30 proti Južni Koreji.

Foto: Guliverimage

Slovenska hokejska reprezentanca bo v nedeljo ob 12.30 proti Južni Koreji odprla svetovno prvenstvo drugega kakovostnega razreda v Bolzanu, kjer bo poskušala uresničiti cilj in se vrniti med elito. Zasedba Eda Terglava je, tudi zaradi poškodb, precej pomlajena, malo manj kot polovica bo prvič nastopila na članskem svetovnem prvenstvu. "Veliko je novih fantov, ki imajo veliko željo in so v zadnjih štirih tednih dokazali, da so pravi, da si zaslužijo nositi grb Slovenije na tem prvenstvu. Moramo jim zaupati," pred začetkom prvenstva pravi selektor, ki je danes na prizorišču vodil varovance na prvem treningu.

slovenska hokejska reprezentanca : Francija, pripravljalna tekma, Edo Terglav
Sportal Edo Terglav določil seznam reprezentance za SP

Slovenski hokejisti so se po zadnji pripravljalni tekmi v Franciji odpravili na prizorišče svetovnega prvenstva divizije I, skupine A v Bolzano, kjer se bodo med nedeljo in soboto, 4. majem, potegovali za eno od dveh vstopnic, ki vodita v najkakovostnejši reprezentančni razred. Če bodo uresničili cilj, bodo prihodnje leto, ko bo prvenstvo na Švedskem in Danskem, 11. igrali med elito. 

A da bi odkljukali cilj, bo treba v družbi Italije, Madžarske, Južne Koreje, Japonske in Romunije končati na enem od prvih dveh mest. Edo Terglav, ki je selektorsko taktirko prevzel po lanskem izpadu iz elite in slovesu Matjaža Kopitarja, in trenerski štab so že v začetku sezone poudarjali pomembnost pomladitev reprezentance. Ta je na Južno Tirolsko naposled, tudi zaradi nekaterih poškodb v zaključku priprav, odpotovala s kopico mladih moči, pa tudi nekaterimi starejšimi, ki še nikoli niso igrali na prvenstvih.

Na seznamu kopica debitantov na članskih prvenstvih

Jan Ćosić je eden od devetih debitantov na članskem prvenstvu. | Foto: Guliverimage Jan Ćosić je eden od devetih debitantov na članskem prvenstvu. Foto: Guliverimage Za kar devet hokejistov od 23 bo po statistiki HZS to sploh prvo svetovno člansko prvenstvo, še nekaj več jih bo prvič igralo na SP divizije IA. 

Med debitanti na prvenstvih so tako branilca Rožle Bohinc in Jan Ćosić ter napadalci Miha Beričič, Žan Jezovšek, Rok Macuh (oba bosta pri 27. na SP nastopila prvič), Marcel Mahkovec, Žiga Mehle, Jaka Sodja in Matic Török. 

"Že od začetka smo želeli imeti širšo izbiro igralcev. Do konca smo imeli 16 napadalcev in devet branilcev. V zadnjih dveh tednih sta se dva fanta na Poljskem in v Franciji poškodovala, tako da ju ni z nami. Smo pa končno ekipo izbrali iz teh fantov, ki so bili med pripravami z nami. Veliko je novih fantov, a imajo veliko željo in so v zadnjih štirih tednih dokazali, da so pravi in da si zaslužijo nositi grb Slovenije na tem prvenstvu. Moramo jim zaupati in jim dati priložnost. Veliko fantov še ni igralo na tej ravni, so lačni, veliko dobrega so naredili v teh tednih, tudi med sezono so se že dokazovali," je po treningu na prizorišču prvenstva v mikrofon Hokejske zveze Slovenije o pomladitvi dejal selektor.

Statistika slovenske reprezentance na SP v Bolzanu:

Klik za povečavo. | Foto: HZS Klik za povečavo. Foto: HZS Statistika hokej 2024 | Foto: HZS Foto: HZS Statistika hokej 2024 | Foto: HZS Foto: HZS

Tičar in Sabolič zbrala več prvenstev kot preostali napadalci skupaj

Rok Tičar ima za seboj največ članskih prvenstev.  | Foto: Guliverimage Rok Tičar ima za seboj največ članskih prvenstev. Foto: Guliverimage Reprezentančno najizkušenejši med napadalci, med katerimi ne bo nemške trojice Jan Urbas, Žiga Jeglič, Miha Verlič (prav tako ne branilca Blaža Gregorca), ki so v petek s porazom v finalu nemškega prvenstva končali naporno klubsko sezono, je Rok Tičar. Za 34-letnika bo to že 12. svetovno prvenstvo. 

"Naš edini cilj je vrnitev v skupino A, a treba je iti počasi, tekmo za tekmo. Nasprotniki so vsi dobri, absolutno ne smemo nikogar podcenjevati, sicer se lahko opečemo. Treba bo dobro zaključevati akcije, hitro doseči zadetek ali dva, da noge postanejo lažje, pa seveda dober začetek turnirja. Smo pa dobro pripravljeni," je še pred odhodom na zadnji pripravljalni tekmi v Francijo, kjer so izgubili v podaljšku in zmagali s 3:0, in oblikovanim dokončnim seznamom potnikov za SP, dejal Tičar. 

S kapetanom Robertom Saboličem sta skupaj zbrala 21. svetovnih prvenstev, kar je več od vseh preostalih 11 napadalcev, na katere bo Terglav računal v Bolzanu, skupaj.

Slovenci so v pripravah na prvenstvo odigrali šest pripravljalnih tekem proti tekmecem, ki bodo igrali med elito. Vknjižili so pet zmag in en poraz. Avstrijce so premagali s 5:2 in 6:0, Poljake s 3:1 in 2:0, proti Francozom pa so najprej izgubili v podaljšku, nato pa zmagali s 3:0. 

Terglav: Držati se moramo principov, o katerih se pogovarjamo vso sezono

Na papirju najmočnejši tekmeci naj bi bili gostitelji Italijani in Madžari, a tudi azijske reprezentance s svojo hitrostjo znajo povzročati težave. Slovenci bodo prvenstvo v nedeljo ob 12.30 odprli proti Južnim Korejcem.

Terglav je na svetovnih prvenstvih že sodeloval kot pomočnik selektorja, zdaj pa bo na tem tekmovanju prvič še v selektorski vlogi.  "Vemo, da veliko drsajo. Že kar nekaj časa so v Italiji, dve pripravljalni tekmi z Italijani so dobro odigrali. Za nas je pomembno, da ne bomo spremenili načina igre, ki smo ga imeli v zadnjih tednih," pravi Terglav. | Foto: Guliverimage "Vemo, da veliko drsajo. Že kar nekaj časa so v Italiji, dve pripravljalni tekmi z Italijani so dobro odigrali. Za nas je pomembno, da ne bomo spremenili načina igre, ki smo ga imeli v zadnjih tednih," pravi Terglav. Foto: Guliverimage

"Korejci so v soboto igrali z Italijo, ki je zmagala s 4:0, a je bilo do deset minut pred koncem 1:0. Na tem turnirju lahko vsaka ekipa premaga vsako. Pet tekem v sedmih dneh, moraš biti konstanten, a je to zelo težko. Gremo tekmo po tekmo, Dobro poznamo prvega nasprotnika, bolj iz videoanaliz, saj z njim nismo igrali. Vemo, da veliko drsajo. Že kar nekaj časa so v Italiji, dve pripravljalni tekmi z Italijani so dobro odigrali. Za nas je pomembno, da ne bomo spremenili načina igre, ki smo ga imeli v zadnjih tednih. Takrat smo igrali z ekipami iz elite in bili uspešni, zdaj igramo z ekipami, ki so iz druge divizije. Ne smemo misliti, da nam bo lažje. Teh principov, o katerih se pogovarjamo vso sezono, se moramo držati. Že od začetka tekme moramo biti pripravljeni," je pred dvobojem z Južno Korejo za HZS dejal Terglav.

"Oni in Japonci dobro drsajo, a vsaka tekma bo težka, šli bomo korak za korakom, potem pa bomo videli, kako bo. Za zdaj stvari kar 'štimajo', v obrambni tretjini smo na pripravljalnih tekmah opravili dobro delo, dobili smo malo golov," je še pred zadnjimi pripravljalnimi tekmami razmišljal Sabolič, Anže Kuralt pa je takrat dodal: "Razpored nam je naklonjen, imamo dovolj časa za počitek. Že prvo tekmo moramo začeti odločno in dobro od prve minute, Korejci so zelo neugodni, so nas tudi že presenetili. Ne smemo si privoščiti kakšnega velikega spodrsljaja."

Slovenci bodo imeli po prvi tekmi dan tekmovalnega premora, v torek se bodo prav tako na prvi tekmi dneva (12.30) pomerili z Romuni, v sredo, 1. maja, bodo ob 19.30 palice prekrižali z gostitelji Italijani, po drugem dnevu premora v petek, 3. maja, sledi ob 16. uri srečanje z Japonci, za konec pa jim bodo v soboto, 4. maja, ob 19.30 nasproti stali še Madžari

Slovenska reprezentanca za SP divizije I, skupine A:

Vratarji (3): Gašper KROŠELJ (Banska Bystrica/SVK), Matija PINTARIČ (Dragons de Rouen/FRA), Žan US (Jesenice/SLO).

Branilci (7): Rožle BOHINC (Jesenice/SLO), Aljoša CRNOVIĆ (Olimpija/SLO), Kristjan ČEPON (Vastervik/SWE), Jan ĆOSIĆ (Olimpija/SLO), Aleksandar MAGOVAC (Olimpija/SLO), Bine MAŠIČ (Olimpija/SLO), Matic PODLIPNIK (Kitzbüheler/AUT).

Napadalci (13): Miha BERIČIČ (Olimpija/SLO), Jan DROZG (Amur/RUS), Žan JEZOVŠEK (Jesenice/SLO), Anže KURALT (Fehervar/HUN), Rok MACUH (Olomuc/CZE), Marcel MAHKOVEC (Olimpija/SLO), Žiga MEHLE (Olimpija/SLO), Robert SABOLIČ (VSV/AUT),  Nik SIMŠIČ (Olimpija/SLO), Jaka SODJA (Olimpija/SLO), Rok TIČAR (Vienna/AUT). Blaž TOMAŽEVIČ (VSV/AUT), Matic TÖRÖK (KooKoo/FIN).

Trenerski štab

Selektor
: Edo Terglav
Pomočnik selektorja: Mitja Šivic
Pomočnik selektorja: Mitja Robar
Pomočnik selektorja: Gorazd Drinovec
Pomočnik selektorja (vratarji): Anže Ulčar

Slovenske tekme na SP, divizija I, skupina A (Bolzano, 28. april–4. maj)*

Nedelja, 28. april
12.30 Južna Koreja – Slovenija

Torek, 30. april
12.30 Slovenija – Romunija

Sreda, 1. maj
19.30 Slovenija – Italija

Petek, 3. maj
16.00 Slovenija – Japonska

Sobota, 4. maj
19.30 Madžarska – Slovenija 

*v elito bosta napredovali prvo- in drugouvrščena reprezentanca

Dosedanji nastopi slovenske reprezentance na SP od prve uvrstitve v elitno skupino leta 2001:

SP divizije I 2001 (Ljubljana):
Hrvaška - Slovenija       1:15 (0:8, 0:2, 1:5)
Slovenija - Kitajska      7:1 (1:0, 4:0, 2:1)
Slovenija - V. Britanija  3:3 (2:0, 0:2, 1:1)
Kazahstan - Slovenija     1:3 (0:0, 1:2, 0:1)
Estonija - Slovenija      0:16 (0:2, 0:8, 0:6)

Slovenija si je s 1. mestom zagotovila napredovanje v elito

* Švedska 2002 (Göteborg, Karlstad, Jönkoping):
- predtekmovanje:
Rusija - Slovenija        8:1 (3:0, 2:1, 3:0)
Švedska - Slovenija       8:2 (1:1, 4:0, 3:1)
Slovenija - Avstrija      3:5 (2:1, 1:0, 0:4)
- za obstanek:
Slovenija - Japonska      4:3 (3:0, 1:3, 0:0)
Poljska - Slovenija       2:4 (0:0, 0:1, 2:3)
Italija - Slovenija       0:4 (0:2, 0:2, 0:0)

Slovenija si je zagotovila obstanek v elitni skupini

* Finska 2003 (Helsinki, Tampere, Turku):
- predtekmovanje:
Češka - Slovenija         5:2 (3:0, 2:1, 0:1)
Finska - Slovenija       12:0 (4:0, 4:0, 4:0)
Slovenija - Avstrija      2:6 (0:1, 1:2, 1:3)
- za obstanek:
ZDA - Slovenija           7:2 (3:2, 3:0, 1:0)
Japonska - Slovenija      3:3 (2:0, 0:1, 1:2)
Slovenija - Belorusija    3:4 (1:2, 1:2, 1:0)

Slovenija je izpadla v divizijo I

* SP divizije I 2004 (Gdansk):
Južna Koreja - Slovenija  2:10 (0:4, 1:4, 1:2)
Slovenija - Italija       4:0 (3:0, 1:0, 0:0)
Slovenija - Romunija      8:0 (1:0, 3:0, 4:0)
Estonija - Slovenija      2:7 (0:4, 1:2, 1:1)
Slovenija - Poljska       4:1 (2:0, 2:0, 0:1)

Slovenija si je s 1. mestom zagotovila vrnitev med elito

* Avstrija 2005 (Innsbruck, Dunaj):
- predtekmovanje:
ZDA - Slovenija           7:0 (3:0, 2:0, 2:0)
Kanada - Slovenija        8:0 (3:0, 2:0, 3:0)
Slovenija - Latvija       1:3 (0:1, 1:1, 0:1)
- za obstanek:
Slovenija - Danska        4:3 (0:3, 1:0, 3:0)
Slovenija - Nemčija       1:9 (0:3, 0:5, 1:1)
Avstrija - Slovenija      2:6 (1:0, 0:3, 1:3)

Slovenija si je zagotovila obstanek v elitni skupini

* Latvija 2006 (Riga):
- predtekmovanje:
Finska - Slovenija        5:3 (1:2, 2:1, 2:0)
Češka - Slovenija         5:4 (4:1, 1:2, 0:1)
Slovenija - Latvija       1:5 (1:0, 0:4, 0:1)
- za obstanek :
Slovenija - Danska        3:3 (0:2, 1:1, 2:0)
Kazahstan - Slovenija     5:0 (2:0, 3:0, 0:0)
Slovenija - Italija       3:3 (1:0, 2:1, 0:2)

Slovenija je izpadla v divizijo I

* SP divizije I 2007 (Ljubljana):
Romunija - Slovenija      1:10 (1:3, 0:2, 0:5)
Slovenija - Madžarska     4:1 (3:0, 0:1, 1:0)
Slovenija - V. Britanija  4:0 (0:0, 3:0, 1:0)
Japonska - Slovenija      1:7 (1:3, 0:1, 0:3)
Slovenija - Litva         4:2 (0:0, 2:1, 2:1)

Slovenija si je s 1. mestom zagotovila vrnitev med elito

* Kanada 2008 (Halifax, Quebec):
- predtekmovanje:
Kanada - Slovenija        5:1 (1:0, 3:1, 1:0)
ZDA - Slovenija           5:1 (1:0, 2:1, 2:0)
Slovenija - Latvija       0:3 (0:0, 0:2, 0:1)
- za obstanek:
Slovenija - Slovaška      1:5 (0:1, 1:4, 0:0)
Slovaška - Slovenija      4:3 (1:0, 2:2, 0:1; 1:0)

Slovenija je izpadla v divizijo I

* SP divizije I 2009 (Vilnius):
Avstralija - Slovenija    0:6 (0:3, 0:3, 0:0)
Slovenija - Litva         8:2 (0:0, 4:0, 4:2)
Slovenija - Hrvaška       4:2 (1:0, 1:2, 2:0)
Japonska - Slovenija      1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
Slovenija - Kazahstan     1:2 (0:1, 0:1, 1:0)

Slovenija je z 2. mestom ostala v diviziji I

* SP divizije I 2010 (Ljubljana):
Poljska - Slovenija       2:3 (1:3, 1:0, 0:0)
Slovenija - Hrvaška      10:1 (6:0, 1:1, 3:0)
Slovenija - V. Britanija  4:3 (1:0, 1:0, 1:3; 1:0)
Slovenija - Južna Koreja  8:3 (3:0, 2:2, 3:1)
Madžarska - Slovenija     1:4 (1:1, 0:1, 0:2)

Slovenija si je s 1. mestom zagotovila vrnitev med elito

* Slovaška 2011 (Bratislava, Košice):
- predtekmovanje:
Slovaška - Slovenija      3:1 (0:0, 1:1, 2:0)
Rusija - Slovenija        6:4 (1:0, 1:1, 4:3)
Slovenija - Nemčija       2:3 (1:0, 1:1, 0:1; 0:1)
- za obstanek:
Slovenija - Latvija       5:2 (0:0, 3:0, 2:2)
Avstrija - Slovenija      3:2 (1:0, 1:2, 1:0)
Slovenija - Belorusija    1:7 (0:2, 1:3, 0:2)

Slovenija je izpadla v divizijo I

* SP divizije I 2012 (Ljubljana):
V. Britanija - Slovenija  2:3 (1:2, 1:0, 0:1)
Slovenija - Japonska      4:2 (1:0, 1:1, 2:1)
Slovenija - Madžarska     4:1 (1:0, 2:0, 1:1)
Slovenija - Ukrajina      3:2 (0:1, 2:1, 1:0)
Avstrija - Slovenija      2:3 (0:0, 2:3, 0:0)

Slovenija si je s 1. mestom zagotovila vrnitev med elito

* Švedska, Finska 2013 (Stockholm, Helsinki):
- predtekmovanje:
Norveška - Slovenija      3:1 (2:1, 0:0, 1:0)
Belorusija - Slovenija    4:3 (1:1, 1:0, 2:2)
Slovenija - Danska        2:3 (1:0, 1:1, 0:1; 0:1)
Slovenija - Švica         1:7 (1:3, 0:3, 0:1)
Slovenija - Češka         2:4 (2:2, 0:0, 0:2)
Švedska - Slovenija       2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Kanada - Slovenija        4:3 (0:2, 2:1, 1:0; 1:0)

Slovenija je izpadla v divizijo I

* SP divizije I 2014 (Seul):
Japonska - Slovenija      2:1 (0:0, 0:1, 2:0)
Slovenija - Južna Koreja  4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
Slovenija - Madžarska     2:0 (0:0, 2:0, 0:0)
Slovenija - Ukrajina      5:3 (2:0, 0:2, 3:1)
Avstrija - Slovenija      1:3 (0:0, 1:1, 0:2)

Slovenija si je s 1. mestom zagotovila vrnitev med elito

* Češka 2015 (Ostrava, Praga):
- predtekmovanje:
Belorusija - Slovenija    4:2 (2:1, 1:0, 1:1)
Rusija - Slovenija        5:3 (3:0, 1:2, 1:1)
Slovaška - Slovenija      3:1 (0:1, 0:0, 3:0)
Finska - Slovenija        4:0 (2:0, 2:0, 0:0)
Slovenija - Norveška      1:3 (0:1, 1:2, 0:0)
Slovenija - ZDA           1:3 (0:2, 1:0, 0:1)
Slovenija - Danska        1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Slovenija je izpadla v divizijo I

* SP divizije I 2016 (Katovice):
Japonska - Slovenija      1:7 (0:1, 0:4, 1:2)
Slovenija - Italija       3:1 (1:0, 0:1, 2:0)
Slovenija - Poljska       1:4 (1:1, 0:3, 0:0)
Slovenija - Južna Koreja  5:1 (2:1, 2:0, 1:0)
Avstrija - Slovenija      1:2 (1:1, 0:1, 0:0)

Slovenija si je s 1. mestom zagotovila vrnitev med elito

* SP 2017 (Pariz, Köln):
- predtekmovanje:
Švica - Slovenija         5:4 (4:0, 0:1, 0:3; 1:0)
Slovenija - Kanada        2:7 (0:3, 1:3, 1:1)
Slovenija - Norveška      1:5 (0:3, 1:1, 0:1)
Finska - Slovenija        5:2 (0:1, 2:0, 3:1)
Češka - Slovenija         5:1 (3:0, 1:0, 1:1)
Slovenija - Belorusija    2:5 (2:1, 0:4, 0:0)
Francija - Slovenija      4:1 (0:0, 2:0, 2:1)

Slovenija je izpadla v divizijo I

SP divizije I 2018 (Budimpešta):
V. Britanija - Slovenija  3:1 (1:1, 1:0, 1:0)
Slovenija - Poljska       2:4 (0:1, 1:2, 1:1)
Slovenija - Madžarska     4:1 (1:0, 1:1, 2:0)
Kazahstan - Slovenija     3:5 (2:2, 1:2, 0:1)
Slovenija - Italija       3:4 (1:1, 2:2, 0:1)

Slovenija je s 5. mestom ostala v diviziji I

* SP divizije I 2019 (Nursultan):
Slovenija - Kazahstan     2:3 (0:3, 2:0, 0:0)
Južna Koreja - Slovenija  5:3 (1:3, 3:0, 1:0)
Belorusija - Slovenija    4:1 (1:0, 0:0, 3:1)
Madžarska - Slovenija     0:6 (0:1, 0:3, 0:2)
Slovenija - Litva         9:0 (2:0, 4:0, 3:0)

Slovenija je s 4. mestom ostala v diviziji I

* SP divizije I 2020 (Ljubljana) prestavljeno zaradi pandemije

* SP divizije I 2021 (Ljubljana) prestavljeno zaradi pandemije

* SP divizije I 2022 (Ljubljana):
Slovenija - Litva         4:2 (1:0, 3:0, 1:2)
Romunija - Slovenija      1:9 (1:1, 0:6, 0:2)
Slovenija - Madžarska     5:1 (1:1, 2:0, 2:0)
Južna Koreja - Slovenija  1:4 (0:2, 0:1, 1:1)

Slovenija si je s 1. mestom zagotovila vrnitev v elitno skupino

* SP 2023 (Riga, Tampere):
- predtekmovanje:
Švica - Slovenija         7:0 (2:0, 1:0, 4:0)
Slovenija - Kanada        2:5 (1:0, 0:3, 1:2)
Slovenija - Norveška      0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Češka - Slovenija         6:2 (0:2, 1:0, 5:0)
Latvija - Slovenija       3:2 (1:0, 2:2, 0:0)
Slovenija - Slovaška      0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Kazahstan - Slovenija     4:3 (1:1, 1:1, 2:1)

Slovenija je izpadla v divizijo I

 

Vir: STA

slovenska hokejska reprezentanca : Francija, pripravljalna tekma
Sportal Kako so v pripravah igrali tekmeci Slovencev?
slovenska hokejska reprezentanca : Francija, pripravljalna tekma, Anže Kuralt
Sportal Risi vrnili Francozom, priprave na SP sklenili z lepo zmago

 

 

 

Ne spreglejte